Isnin, 2 Julai 2012

Men masak2x : Pavlova ku menjadi woooo!! pewwwittt!! ehehhee

Assalamualaikum..selamat pagi...hari ni 2 julai ye...lagi beberape minggu lagi..ramadhan bakal menjelma..yeahh..ramadhan pertama buat aku sebagai seorang isteri..ehehehe...tapi bukan tu yang aku nak cerite sebenarnya.  Kan entry sebelum ni aku cite pasal pavlova hangit kan? Kali ni menjadi woo..yeahh!! Seronokkkk..

Masa mula-mula buat tu takut gak...takut xjadi lagi kan..tapi kali ni ada assistant..adik aku cuti hari tu, so pe lagi..mintak tolong dia la buat..ehehhe..Aku banyak tengok resepi kat mr google, memang banyak la resepi,..dan kebanyakannya sama.  okey....nak ke xnak..aku bagi jugak resepinyer okey??

1. Mula-mula korang sediakan la bahan-bahannya dulu k?

a) Telur (telur putih sahaja) - 4 biji
b) 1/2 Cawan gula kastor-kurangkan manis ye.. ;)
c) 1/2 sudu teh esen vanilla
d) 1 sudu teh cuka masakan
e) 1/2 sudu BESAR tepung jagung

2. Ini untuk topping nyer ye

a) 1 cawan whipping cream
b) 1 1/2 sudu BESAR gula icing
c) 1/2 sudu teh esen vanilla
d) Buah-buah etc: strawberi, kiwi, anggur, blueberry,epal dll.
nota : utk topping ni, klu malas..beli jek yg dlm tin terus spray tu..ag senang kn?? spray pstu letak buah..terus ngap!ehehhe.. okey klu rajin nk buat whipp cream tu, beli la whipp cream yg utk desert k? bukan utk cooking taw??

note lagik : jangan lupa beli kertas minyak(parchment paper)

3. Sebelum tu, panaskan dulu oven korang pada 130 darjah celcius, Okey da boleh mula baking... Mula-mula asingkan telur putih dengan telur kuning, senang je.  Korang tebuk lubang belah atas..dan dengan perlahan tuangkan telur putih tu dalam mangkuk.

4. PASTIKAN semua peralatan bebas air dan minyak yer...lain la kalau nak jadi pavlevik...ahahaha..

5. Pukul telur putih dengan kelajuan perlahan sehingga jadik warna putih.  Lepas tu masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi putih berkilat.  INGAT YE, jangan berhenti pukul, kalau buat sorang-sorang, mntak tlong kucing ke..suami ke,adik ke, tolong pegangkan..kalau x...jadiklah superhero...boleh gune dua2x belah tangan..hebakk ahhh...

6. Pastu pukul lagi....sampai la korang tengok adunan tu da mula naik tanduk.  Hah cmne tu?? cuba korang terbalikkan...mesti xjatuh..kalau agak2x nk terjatuh..apa ade hal..pukul la lagi...ehehhee..

7. Pastu, behenti pukul.  masukkan esen vanila, tepung jagung dan cuka dalam tu..gaul je gune tangan k..xyah mesin dah..

8. Pastu amek la kertas minyak tu, korang tuang adunan tu kat atas kertas minyak tu..ikot la bentuk yg korang nak..tp selalunyer bulat la kan..ehehhe..dan pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah ye..takut kang..atas tu terbakar lakk.. :)

9. Okey, da boleh masukkan adunan dalam oven.  Gune api atas bawah k? Bakar dalam sejam 10 minit, tapi korang tengok2x la..jangan biar pulak..nanti xpasal2x terbau hangit je nanti.

8. Untuk topping pula, pukul whip cream dlm bekas smpai kental, kalau nk senang...whipp cream tu letak dlam peti..so ble kua..sejuk..senang sikit jadik kental..ok?

9. Letak la gula sebanyak mane korang nak, macam aku xletak pun sebab nanti manis sangat..biarlah lemak2x je gituu..ehehhe..pastu jangan lupe letakkan esen vanilla k?

10. Pastu kalau ade piping tu, letak la dalam piping tu..kalau xde..letak je dlm mangkuk.  Pastu letak dalam peti, bile da siap nanti baru hias k, letak whipp cream pastu letak buah2x as ur desire..ehehhe...omputeh le pulakk..

11. PASTU MAKAN LA PE LAGI....YAHUUU...




p/s : gambo dah menyusul, amacam?? ehehhe :)




4 ulasan:

  1. nak tengok picture..hehehehe..macam best je..nanti aku nak buat jugak la :)

    BalasPadam
  2. BESTTT...licin laki aku makan..utk dia jek..sparuh dr kek tu dia mlntak..ahahha...gmbo..balik nti..xbwk usb le pulok..ehehhe...cube la buat..sng je..tp kene ikut btul2x resepi tu la.. :) slmt mncube ye maney?? pasni nk cube wt red velvet cupcake plakk..ehehheeeeee...

    BalasPadam
  3. good job la fir...hehehe...bhn2 die sgt senang kn...tp nak tungu dlm oven tu yg malas...1 jam...

    BalasPadam
  4. ekin : itulah..bhn sngg..tp nk menunggu tu...lecehh...

    BalasPadam

marilah mengomen-mengomen