Khamis, 29 November 2012

Bela Kucing Taknak Anak??

Assalamualaikum semua, salam Khamis..ehehhe..Haihhh..semenjak musim hujan ni..hari2x dok hujan jeee...syiokkk je tido..rse malas plak nak bangun pergi keje kan? Liat je nak bangun..berape kali snooz da alarm..erghhh..malas giler nak bangun taw x..kalau la tak payah kerja kan sronok..ehehhe..mmg dlm mimpi kau la kan?? aahaha.

Errmm..hari ni, nak cerita la tentang kawan aku ni.  Abang dia da kahwin 2 tahun, tapi belum ada rezeki lagi untuk menimang cahaya mata sendiri.  So, dia macam sunyi la...bela la kucing.  Yang tak bestnyer, kawan aku ni cakap..tu da bela kucing tuu..nanti da sayang kat kucing..da tak kisah dah pasal anak la tu..da taknak anak plak nanti..

Haihh...aku pun bela kucing jugak..tapi takdela sampai taknak anak.  Aku bela kucing sebab memang aku minat dan sayangkan kucing.  Even mak aku pun tahu aku sayang kucing sangat2x... So, sekarang da kahwin..takde pun rasa taknak anak? Takdee pun sampai tak kisah pasal anak.. Memanglah sayangkan kucing, tapi usaha untuk dapatkan zuriat sendiri tu tetap ada...takkan la nak beritahu orang plak kan..

Aku rasa abang dia tu sunyi..sebab tu la bela kucing kot..entah la..hati manusia kan..mane la kita tahu... And dia ni jugak lah cakap kat aku..orang bela kucing ni memang susah nak dapat anak la..orang bela kucing ni lambat kahwin la..Dia ckp...dia tahu ni berdasarkan pengalaman diaa..ada kawan dia yg bela kucing, sampai sekarang tak kahwin-kahwin,..pastu pasal bela kucing tu pun same..katenyer camtu..pastu dia cakap..ni ko pun bela kucing, takde anak lagi. Bila aku dengar dia cakap camtu..rse menyirap betul...haihh..sabar jela fira oii..

Rezeki tu kan datangnya dari Allah s.w.t bukannya dari kucing atau pun manusia.  Sape lah kita nak memandai2x cakap camtuu...tu semua kuasa Allah... Pernah je terjadi, doktor dah sahkan si polan ni mandul, tapi tup2x..dapat anak?? Hah tuu..dah disahkan oleh doktor ye..camne boleh mengandung?? Kuasa Allah...ye...apa2x pun boleh terjadi dengan izin-Nya, insyallah....

Kadang tu, nak melayan mulut orang..penat..menyampah betul.  Mak aku, MIL, fmly aku fmly mertua okey je..takde plak penah sebut pun pasal kucing ke, anak ke..takde..dorang senyap je.. Rasenye dorang pun faham kenapa aku belum mengandong.  Memang susah nak puaskan hati semua orang, betul tak? Takpela...kalau dah rezeki ko, senang dapat anak..alhamdulillah... Tapi jangan pernah mencela orang2x yang belum dapat anak...jangan memandai2x ko wat teka-teki, mandai2x nak jadik doktor swasta plakkk..tak pikir ke perasaan orang??

Owh ye...kwn aku tu ada cakap..ishhh..takut aku nak bela kucing..takut ssh nak mengandung..ape kesss!! Lantak ko la weii..malas nak ambik port..ingat ye, ko tu belum kahwin...hati2x bila bercakap!!

Okey la..tu je nak share for today..kalau ada salah kata..aku minta maaf k...sentap pepagi nehh..hashtag sentap!! ahahaha... Assalamualaikum...bye.. :)

9 ulasan:

  1. Ida dan hubby memang suka kucing.. nampak kucing tepi jalan tak makan pun dah mula kesian.. rasa macam nak amik belaaa jeee.... Tapi tak de pulak bila dah sayang kucing sampai taknak anak? Ape ke cetek benor pemikirian yg cakap tu? hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. same la..klu nmpk kucing, mesti nk bg makan..kesian..

      tu la kan?? mmg cetek pn pemikiran dia tuu..mengarutttt...

      Padam
  2. Yana pun bela kucing, 4hekor.. Tak pernah terfikir kucing boleh gantikan dengan anak. Nonsense kan... Rezeki je belum ada

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu..rezeki yg belum ade..tade kaitan lgsung, bela kucing terus taknak anak...dia tu xsuke kucing..so phm jelah..org yg syg kucing takkan ckp cmtuu..kan..

      Padam
  3. Shasa, toksah layan cakap org yg x guna otak mcm tu... dia ingat kucing ke yg menentukan ada anak ke tak... i yg x bela kucing ni pun x de anak gak... x paham mana dia dapat 'ilmu' tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ni da msuk 2x dia ckp bnde yg sme..sakit telinga dengar..xsuke btul orang dok buruk2x kucing cmtu..Entah la ek...dia ckp, 'ilmu' tu dari pengalaman dia sendiri..ermm..

      takpe lah u,..lantak pi la dorang kn...kte sme2x usaha utk dapatkan zuriat kte sndiri..bkn kte myusahkan dorang pn..kann..

      Padam
  4. aiyakk org mcm ni pun ada ka..

    -aku yg mls nk login id aku-
    liciey cantik
    hahaha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ahahaha..apelah..weii..nk chatting..mne ko ni...

      Padam
    2. wei wei..mana ko ni..

      - aku yg cantik -
      liciey..hahaha

      Padam

marilah mengomen-mengomen