Selasa, 29 Mac 2011

Cincin Tunang n cincin risik

hadeeii...stu malam smpai 3 entri aku wat...jap2..penat....nak bg pusing dlu pinggang japp...uishh..sdp2... :p

okeh smbung..tu iklan jekk..ehehe..Ni cite psl aku cri cincin lak..First tempat aku cari Poh Kong kat Alam Sentral, Shah Alam.  This chinese gurl memang bagus..ktorang ckp jek nk cri cncin risik n cincin tunang terus dia jmput msuk n ajak kitrang tgok cincin belah rotan (cincin risik).  Mse pilih tu dia tnye la..bajet brape n terus kua kan cincin yg ikot bajet ktorang tu..plih2 trus dpt jmpe yg aku kenan n dia pn kenan..pstu..

dia sruh ktorang g belah dpn lak..plih cincin tunang..aku gn si dia mmg suke cincin yg batunyer tertanam..kat Poh Kong ni xbanyak design cmtu..ade dua yg aku kenan..tp terlalu kecik..si dia da kenan..sruh aku amek dah..tp aku xnk..sbb aku nk tgok kt tmpt len...pstu..ktorang beli la cincin belah rotan tu jek...kt situ pn ade sale gak..ak xigt brape percent..tp dpt cash voucher RM30..(nk wt pe tah gn cash voucher tu) valid smpai 3 bln..lepas tu dari situ ktorang terus g Alamanda dgn harapan ade lahh Kedai Emas Sri Penang kt situ..tp hampeh..xde..yang ade Habib, pstu Wan apetah n ag stu..Tomei.

aku msuk kat Habib mule2..tp hrgenyerr..leh than ar..smuanyer 2k keatas..mne la aku mampu nk beli semahal tu..design pn xbanyak...ktorang pn kua n pegi kt kedai emas wan tu..(nme sbnr xigt) kt situ pn sme..cincn xbyk design, mahal n customer service hampeh..so xyah la pegi...pndpt aku la...xthu la korg cmne..aku msj2 kwn2 aku tnye kt mne..dorg sma ckp Kedai Emas Sri Penang ni kat Semuahouse n kat Carefour Cheras Perdana, aku try la google..kat laman web dorang cume letak location kat Jalan Semenyih n nmbor tepon jek.

Si dia pun kol tnye kt mne. Rupenye kat Metro Point Kajang je..tahu lah aku kat mne.. Pergi la kat sane..masuk2 jek.terus smua staff kat situ ckap SELAMAT DATANG...ktorang terus dpatkan adik yg pling dkt gn ktorang..ehhee..malu la..(xpnah g beli cincin).  dia tnye la nk beli cincin cmne.. (ayat standard), ktorang pn ckp cincin tunang (ayt bosan).  Dia tnye ag nk batu cmne..nk berlian ke batu ... (xigt nme batu tu)kitorang pn ckp la nak emas kuning.xmo emas puteh.  Dia sruh dduk nk tnye dsign nk cmne..pstu dia kuakan la dlm 5 bentuk cincin..Yang aku geram..ak pkai cncin tu..tnjuk2 kt si dia..dia angguk2..pstu angguk2...eeii..geram aku..adik tu pun ckp..smua pn dia angguk la akak..Itulah pasal..pstu aku tnjk ag..dia g jawab kol plak..ade order minyak..hadehh..tu aku paham ag ar kan..mmg keje dia cmtuu..

Tengah aku tgok2 cincin dia tnye kat adik tu tandas kat mne..rupenyer dia nk ter....(phm sndirik) ahahha..ptot la xleh ckp..snyap jek...rupenyer2....kikikiiii...nsb bek la kann..klu x..balik mmg majok arr..lalalala~lepas tu dia msuk je terus akak kt situ bg ktorang 2 air kotak..ehehe..thanks akak..thu2 jek ktorang ni haus.. :p

Lepas si dia pun da stuju gn design yg aku plih..aku g la bayo.  Tengah2 bayo tu saje2 jek.tnye cincin utk laki.  
Si dia pun try2 la cincin suasa...cntek2 gak cincin suasa kat sane..leh ar g tgok nti..ehehhe..lepas da settle bayar..ktorang terus balik..

Kesimpulannyer...Kedai Emas Sri Penang mmg baguss...sgt2...aku memang sukee...Poh Kong pun bagus gak..cume aku lebih kepada Kedai Emas Sri Penang ar..sbb smua kat situ Melayu,..selese ar sikit nak cakap..sebab kebanyakan kedai Emas yang best2 ni..cakap english..aku lak englishnyer berterabur..tu reasonnyer.takde sebab lain okehh..so klu korang nak plih cincin tunang ke, cincin belah rotak (cincin risik), cincin nikah ke..pe2 la barang emas..datang le ke Kedai Emas Sri Penang...!! cewahh..promote tuuu...

okeylah..tu la entri last utk arinehh..penat taww x..jmpe ag len kli ekk..mgkin lepas aku amek baju2 tu nnti..aku share gn korang ke..xpun aku tnjuk skit2 ke..mse hri tunang baru tnjuk ke..tgok la nti hokehh..jmpe ag nti keyy?? hrp korang xboring gn entri aku n hope jugak dpt tolong korang.. Assalamualaikum w.b.t

Isnin, 28 Mac 2011

Tempahan Baju Bridemaid, Baju tunang, Baju Nikah, baju melayu..

Tu diaaa...sikit pnyer pnjg tjuk en3 aku an?? Nak cite arr..ssh btul la nk cari tmpat yg jahit murah2 neh..smuanyer nak rembat mahal2 jekk..geram tol aku..ade yg smpai seriban..giler mahal..aku cari kat tenet pn..xbanyak membantu pn..dah ar ag sebulan je aku tunang..pning kot nk cari...last2 aku decide aku nk tnye je kt kawan aku..kat mne dia anta baju nikah dia...

Pastu, kwn aku (fareha) ckp, dia anta kat shah alam, tp mahal giler..RM700!! Bapak mahalnyerrr....dia ckp,..dia tpakse tmpah kt situ gak sbb da bagi baju..haduu...ni kes xtnye dlu la ni knn...tp nk wt cmne kn..da terantar pn..ak pn tnye kt tmpt len xde ke..so dia pn suggest kat aku anto kat Rose M.Z or kat Dzulea kat kajang.

Aku pun bergegas la pegi kt Dzulea tu dulu..Mule2 aku cari la kat Medan Mara tu..Rupenyer kat situ untuk sewa baju jek..nak tempah baju kene cari tmpat len.  Mse aku datang tu, org kt kedai tu xde. Dia cume tinggalkan nombor tepon jek.. Si dia pun kol la akak tu tnye kt mne Dzulea ag stu kn?? dia ckap dekat gn Billion n TNB.. Aku lak mmg xpnah pegi Billion kat kajang tu..mne ar aku thu kat mne..si dia tnye la kt mne..dkt2 gn ape..dia ckp jalan nk menghala ke highway..pstu akan nmpak TNB SIKIT PUNYE BESAR KAT SITU, aku pn cari..mne lahh TNB ni kann..pusing2..dkt 2 jam wehh..xjmpe..last2 aku ckp gn si dia..jom ar kite pegi ke jalan medan mara tu balik..mne ar thu kt kawasan2 tu..last..korang nk tahu?????? tmpat tmpah baju tu..dgn tmpah sewa baju dia..dekat jekk..npe le dia xckp..kua dari  medan mara tu.msuk kiri, straight je da jmpe butiknyerr...mmg siottttt..aku da pnatttt...si dia pn muke masam mencukee..g la park kete kat medan mara..pasni...ag beshhh!!jap2..smbg kat bawah..

haa...Korang nak tahuuu!TNB YANG SIKIT PUNYE BESAR tu...rupenyer2..SIKIT PUNYE KECIKK!! haduuuu..bikin panasss..aku da la nk terken....(phm2 sndiri ar...snsor) pstu..aku trnampak la Rose M.Z ni dulu..tp si dia ajk g Dzulea dlu.  Masuk2 jekk..aku nampak meja kat tengah2..ade sorang laki..sorang pmpuan.. Aku gn slumbernyer terus je beri salam... Assalamualaikum,...nak tnye..kalau nak tempah baju untuk tunang berape ye charge.  Abang tu pun jawab.. "sori lah..saya xtahu..sebab saya pun customer kat kedai ni."..ahahahhaha mmmggggg la siotttttttttttttt!! malu aku wehhh..aku pn ...cover2 muke aku..aku gi kt si dia...tgok2 jap bju melayu kat situ. pstuuu...lame giler ktorang tggu..si dia da xleh sbr..dia tnye la..mne tuan kedai..yg cstomer dua orang ni tnjuk tuuuuuu..... rupenyer..tuan kedai dok dalam lagi..dok trsorok..!! deyy..apara...len kali dok la tmpat strategik sikit kann..da xpsl2 aku slh orang..siot btull

Nak thu??? klu xnk thu pn aku cite gk..aku tnye ar..brape upah utk bju tunang, pmpuan tu dgn muke mcm *&#$@#@$ haaaa...maleh la nk tuleh kt situu..phm2 sndirik arr..dia jwb..170 utk baju kurung moden, Baju melayu RM100..Si dia tnye lagi..kalau saya nk anta 5 psg utk tempahn...xde ke leh kurang hrgenyer.. dia pn jawabb..xdeee...bese2 customer mmg anta 5 psg kt sini..standard la tuu...klu 10 ke atas baru bleh bg kurang...muke dia..xyah ckp la..sgt2 mnyombong.aku xthu la klu korang da pnh anta baju kt sni okey ke x ke..tp dia mmg teruk..mcm la ktorang xmmpu jekk..layan la elok kann..kite ni customer..at least..snyum ar skit..pndg la ktorang..ni x..pndg pn nk xnk..lyn pn nk xnk..mmg terukk! pasni aku xkan datang ag DZULEA ni ag...confirm arr!!

lepas tu..si dia terus kua dgn muke masam gilerrr...aku tkot weh..dia cm nk mkn org..Dia ajk aku g Rose M.Z lak...aku pun pegi la..masuk2..terus ade meja kat tepi tu dia ckp klu nk tmpah baju jumpe akak ag sorang tuu.akak tu layan bagus wehhh..lembut lak tu suaranya..aku ni da la xbrape nk dengor..nsb le leh dngor ag suara dia..aku mulenyer nk wt smua bju krung moden je..tp akak ni suggest mcm2 la..so..aku wt bju tunang tu dress, bju nikah aku wt kurung moden..akak tu memg TERBAEK la..harge pn okey...kurang sepuluh ringgit dari tmpt tutt tuu..(DZULEA) So, aku tmpah kt sne, baju bridemaid, bju tunang+bju mlayu, baju nikah+baju melayu, total nyer pn xsmpai seriban pn....okey la tu kann..dari tmpat len..mahalll...kalau korang rase nak tempah baju untuk pe2 lah..nikah ke..tunang ke..leh ar pegi kat kedai ni..location dia..kalu korang dari bangi, korang akan lalu flyover..belah kiri korang ade medan mara,belah kanan metro kajang..korang straight jekk...kedai tu kat belah kiri..baris TNB SIKIT PUNYE KECIK tuuu...ni alamat nyer:-

ROSE M.Z FASHION CENTRE
NO. 37, JALAN BESAR,
43000 KAJANG, SELANGOR
HP:019-2101136
TEL:03-87392871

OKEY..tu jekk!pasni..nk cite psl cncin risik n cncin tunang lakk..hokehh..jmpe ag jakgiii!!Asalamualaikum w.b.t...

Baju Tunang, Baju Nikah done!

Okehh...bincang punye bincang..survey punyer survey..akhirnyer decide tempah je baju tunang sendiri.  Kebetulan pulak kat Jakel ade SALE besar2 an punyer.  Sebab.....kalau korang beli 2 meter kain lace + Satin 4 meter..pstu korang akn dpt 4 meter kain satin free! so klu korang beli kain lace korang, tunang or bf korang leh dpt free2 jek baju melayu dorang...best kan??ehehe..mule2 aku ingat da habis sale ni..sebab dorang tulis smpai 20 Mac jekk...sekali 25 hb tu dtang kat jakel Shah Alam, ade sorang tu Makcu panggil2 kitorang..dia tnye nk cari kain utk ape..kitorang ckp le nak cri kain utk tunang.  

Pehtu Makcu pn suggest kat aku banyak kain lace..mse tu lak aku n si dia lom thu nk wt wrne pe.  Awalnyer nk wat wrne biru, pstu si dia ckp wat wrne itam, pstu aku cm nk wrne merah, last2..mse plih kat jakel tu..dlm byk2 plihan yg dia bg tgok tu aku kenan gak kt biru.. Xsgke lak kan..plan asal menjadi..hihihii. (aku suke giler ar kan)

Then, lepas da plih kain lace tu, makcu ajak plih kain satin lak.. N utk pngetahuan korang, kain satin free 4 meter tuu utk si dia tu..korang leh plih wrne len..xsmestinyer sme gn korang..Tp utk yg aku beli ni..si dia plih sme je gn aku..hihihi.. Then afta plh kain satin tu..Makcu sruh aku dok dpn cermin..test tgok okey x dgn kulit..cntek ke x satin gn lace tu kn..acu2kan kat badan aku lahh..cm knon2 da wt bju gituu..kuikuikui...Pstu si dia tgok trus jek stuju..dan2 stuju..tah2 da pnat..mls lyn..ckp la lawo dok??ahahhahah..memandai jek aku..xbek btulll>.sori yek encik bebebar..huhuhu~

Tambah ag bestttttnyerr!! stiap pembelian 250 ke atas..dpt free gift..!!WAHHH!!BEST GILER KN?? Si dia dpt sampin..dia ag dpt freee..siot btullll.... :p Klu ikotkan, dapat 1 jek sampin,..tp disebabkn si dia ni pndai pjuk2 Makcu...so dapatlah smpin 2..tmbah la kuasa dua siot kt dia..haishhh...tp xpe..rezeki kn?? Alhamdulillah... N lastly..Aku plih beli cadar tilam je..sbb aku xmo sanding2 atas mini pelamin tuu.. (knon2 malu) mse tunang tu nanti, smada aku kua untuk sarung cincin or bakal mak mertua yg masuk bilik..sarungkan cincin..mne2 jelah..asalkan aku x kene snding.. Cadar tilam dapat, sarung bantal dpt 2, srung bntal peluk 1, pstu dpt bntl kecik tu dpt 2,..n dpt jugak sale 40%..kire save gak la kan...total nyer smua....xkan le aku nk bthu..tp xsmpai 1k pn.. 

dalam satu malam, xsmpai seribu pn bajet...aku dapat baju tunang, baju nikah, baju melayu si dia 2, sampin 2, cadar tilam 1..jimat kan??? klu korang nk..korang leh gak g jakel nehh..kt shah alam plg best..sbb plg besar n utk bakal2 pengantin mmg dorang asingkan floor (3rd floor) so sng la trus g atas je knn....Customer servise terbaekk..dun wori!! tu jekk..jakgi nk cite psl tempah baju bridemaid,bju tunang n baju nikah! jmpe ag...Assalamualaikum..jmpe ag next time! (jakgi ar tuh)


Rabu, 23 Mac 2011

risik + tunang!

Assalamualaikum korang smua...dlm mse sbulan ag aku akan dirisik n pstu mgkin akan bertunang dalam mase terdekat.  Aku da start search baju, makeup n mini pelamin.  Tapi semuanye cm mahal,..rase cm nk tempah baju sndri and nk mkeup sndirik jekkkk..pstu xyah la pelamin bagai kn??  Ade la stu package ni, untuk tunang..baju, makeup, aksesori smua ar..hrganyer RM400 tp xde pelamin la..korang rase ok x?? Ak xtahu la nk pelamin ke x..confuse neh..cmne?? Untuk hantaran, aku ingat nak wat 5-7...Cam kt bawah ni ha... :-

Untuk Lelaki (aku bagi)
1. Sireh junjung
2.Cupcake
3.Buah-buahan
4.Kuih Bahulu (nak sruh tok wat)
5.Biskut (rse cm nk wt sndiri)
6.Baju + Seluar
7.Belt + Wallet

Untuk Perempuan (dia bagi)
1. Tepak sireh + cincin
2. Buah
3. Cupcake
4. Baju Kurung Moden
5. Chocolate

Ok ke cmni?? Ak xde idea sebenarnyer..Ag pn aku anak first and fmly mmg takde experienced lgsg bab2 kenduri bagai ni lahh..aiyakkkkk!! baru tunang da pening ekk?? lom kwen ag.. LOL!! Nanti if aku da jmpe baju n brg2 tunang..aku akn update ag n share gn korang okehh..thanks sudi bace..jmpe ag! Assalamualaikum!