Isnin, 31 Disember 2012

31.12.2012

Assalamualaikum semua..apa khabar,...harap semua sihat..

Hari ni adalah hari terakhir untuk tahun 2012.  Wah..tahun depan da bertambah lagi umur aku..huwaaaa~~ macam xpcaye je tahun depan aku da berumur 27 tahun..ehehhee..issh ssh btul nak terima..ahahha..

Tahun 2012, opkos le ada kenangan gembira dan tidak.  Yang tak tuu,,,kte lupekan je..yang gembira tuu..kene ingattt..bleh x gitu? Ermm...setiap tahun mesti kita ade tetapkan azam kan? Aku ni..xde pun tetapkan azam..cume untuk tahun depan memang ada azam...!! cehh...semangat la tu knon..

Harap2x azam aku tu..akan tercapai lahh...aku xmo beritahu sebab..takot nanti xjadi kenyataan lak..so just keep it secret jelah ekk..ehehehhe... Korang pun, tetapkan la azam ye..tercapai ke tidak..tu cerita lain..yang penting kita ada sesuatu yang kita nk capai..kan??

K la korang..sebenarnya da 3 hari demam,..so xbrape larat nk type..hari ni pun terpaksa kerja sebab nak kene submit tuntutan kerja lebih masa hari ni.  Kalau tak,..memang da mc..sebab suhu badan dekat 39cc dah..huhuuu...

Selamat tahun baru dengan azam yang baru ye.. Sepanjang aku  berblogging ni...kalau ada entry yang buat korang terasa atau kurang senang..aku minta maaf k..marilah same2x kita mulakan tahun baru dengan semangat yang baru!!yeayyy...ehehhehe... Assalamualaikum...

Rabu, 19 Disember 2012

TTC : Asid Folic Appeton

Assalamualaikum semua...

Saje nk cerita,..semalam aku jalan2x dengan lis and omey...pergi makan2x..n gosipping..Sangat best hokkey..dapat share cerita masing2x...wahh sangat lega weii dapat jumpa korang..yang memahami masalah aku...nanti kte jmpe la lagi k!!ehehe

Owh ye..semalam lepas habis makan2x..aku singgah la kat Watson.  Hajat hati nak beli pelapik dalam kasut tu untuk my Mutoq.  Sebab, dia keje banyak berdiri..so nak la cari something to support kaki dia..bagi xsakit kaki bila berdiri lame.  Pastu, last2x..aku beli stokin jek..jenama schol (tak tahu betul ke x ejanyer) katenyer elok untuk relieve foot pain.  Aku ambik jela..kot la okey kan..ehehhe..

Pastu, pusing2x lagi..aku ternampak la asid folic jenama Appeton.  Lame gak membelek,..ermm...last2x aku beli, okey..tu barang kedua aku beli utk TTC.  Yang first thermometer, now asid folic pulak.  Owh ye..mase period boleh ke makan asid folic ni?? Aku tengah piyed ni.. CD4 sekarang..aku dengar..tak elok makan ubat masa period.  Betul ke??

Asid folik kalau korang nak tahu,..elok untuk sapa2x yang nak anak..ehehhe..and elok juga untuk orang yang mengandung.  Orang lain da makan berbakul2x...aku baru nk start sekotak..ahahahah..ketinggalan sungguh aku ni.  Mari lah mencuba dan berusaha dengan ikhtiar2x yang ade..kan??

Tahu x..asid folik ni juga dikenali sebagai vitamin B9?? hah..aku pun baru tahu k..ahahaha..Apa kebaikannya?? Asid folik ni sangat diperlukan untuk membina sel2x baru dalam badan.  Ia juga membina dna baru dan memperbaiki dna yang rosak.  So, ianya sangat2x la bagus untuk baby..kan?? Yela..untuk bina sel2x baru dalam badan tu...dah..jgan tanya banyk2x..aku pun tak tahu..ahahahha

Tahukah anda?? Asid folik ni, suami kita pun boleh makan taw? Ianya boleh mengurangkan kecacatan kromosom pada sperma. Untuk kita plak...elok untuk membantu kematangan telur ovum dan pembentukan placenta. HAAA...giler pandai kot aku ni kan??ahahaha.. Okey2x..semua ni aku dapat dari blog Dr. Zubaidi, kalau nak lagi detail..boleh baca kat sini ok?? Aku just share yang simple2x je...ehehhe..

Tu je, nak share..eheheh..same2x la kita berusaha untuk zuriat or penyambung generasi kita..insyallah.. :)

p/s : semalam singgah mph, ada beli 2 buku tentang kesuburan..ehehehhe...sempat aje.. :p

Selasa, 18 Disember 2012

TTC : CD01 15.12.12

Assalamualaikum..

Sabtu baru ni start semula CD01, so...here we go again..chaiyok3x!!

Cycle 8

Jumaat, 14 Disember 2012

Tazkirah

Assalamualaikum semua..salam jumaat..

Just nak share, kata-kata dari ustaz azhar idrus, t

"Takzirah ada dimana-mana, bukan di surau masjid sahaja.  Di tubuh badan sendiri pun ada tazkirah.  Pipi da kendur, gigi dan gugur, mata dah kabur, uban dan berterabur.  Tu semua takzirah sebagai tanda dah dekat dengan pintu kubur"
hehehe..tu je nak share..menarik ayat UAI tu kn.. :)

bye

Rabu, 12 Disember 2012

TTC : Lagi 3 hari :(

Assalamualaikum..

Kalau ikutkan..lagi 3 hari nak piyed ni..tiap kali nak piyed mesti ade perasaan ni..perasaan berharap tp xmo berharap..takutt..berdebar...ermm..lagi2x sekarang ambil suhu..tiap kali nak tengok suhu..takot je tengok..takmo tengok suhu jatuh.. :(

Hari ni da CD23, kemungkinan piyed delay tu ade..sebab kitaran 25-28 hari.  So, sekarang cuma boleh berdoa dan tawakal..hukk... :(

Duduk kat Meja!

Assalamualaikum semua,..

Hari ni, aku tengah takde mood sikit.  Sebab..aku tengah geram dengan bos.  Semalam dengan hari ni, aku dok pulun buat filing.  Sebab filing kat tempat aku tu agak messy sikit.  So, walaupun tu bukan la sebahagian dari tugas aku.  Tapi disebabkan kekurangan kerani kat tempat aku, aku pun volunteer diri aku untuk uruskan filing tu.  Semalam, aku tutup mana2x fail yang da tebal macam nk tekoyak dah fail tuu..ehehe..pastu hari ni pulak, bukak fail baru dan update la mane2 yang patut.

So, yang geramnya.....bos aku, boleh beritahu kat pegawai len..suruh beritahu aku..suruh duduk kat meja aku.  Buat keje kat meja aku.  Perghh..menyirap aku..yang pertama sebab dia gunakan pegawai lain untuk beritahu aku.   Kedua, apa kejadahnya nak buat filing kat meja aku?? Mana muat,...file tu bukan satu dua...berpuluh2x ye...mana aku nak letak file2x tu semua??

Kalau aku dok luar berborak, takpe la..nak tegur aku..suruh duduk dalam bilik, duduk kat meja.  Ni aku buat kerja,..untuk kebaikan jabatan sendiri, senang nak cari rujukan dalam fail.  Ni tak, aku tengah kusyuk buat..boleh lak jadik camni.  Aku terus jawab kat pegawai aku, yang aku da taknak tolong lagi buat kerja orang kalau camni la jadinya.

Semalam, sesi meluahkan perasaan aku dengan pegawai2x lain..dorang semua cakap cara dia tak profesional, dan tak bertimbang rasa.  Sebab, kat bahagian ni kekurangan orang dan aku bukannya melepak, BUAT KERJA YE...buat kerja..kenapa nak aku duduk kat tempat aku je...lagi pun..kat luar bilik je..xjauh pun...klau dia panggil pun aku boleh dengar...

Entah la ye,..ada juga orang macam ni..staff buat kerja untuk kebaikan jabatan, tapi suruh duduk diam..tak payah buat ape.  Malas aku nak pikir..

p/s : takpelah, anggap jela ujian semua ni..tanda Allah sayangkan aku..

Isnin, 10 Disember 2012

Kegilaanku : Running Man

Assalamualaikum semua....salam isnin.. Alhamdulillah..masih lagi diberi peluang untuk bernafas, dan beribadat..insyallah...

So, hari ni..nak share la skit pasal kegilaan aku yang TERKINI.  Chewaahh..ko pikir ko artis nk update?? ahahaha... kasi la chance aku nak jadik artis kejap...

Lately, aku  memang giler tengok Running Man ni..sangat2x besttt!! Sebab ape? Sebab rancangan ni kelakar, pastu semangat bersukan, haihh..macam2x arrrr... Yang paling best taw, dorang tunjuk tempat2x kat korea yang menarik, makanan2x dorang...ermm..sangat terliur okehh..

Pada aku rancangan ni sangat2x best lahh..kita boleh tengok negara orang macam mana.  Pastu aku dengar kemungkinan Malaysia pun nk buat Running Man nih...Wowwww...sangat baguss kann?? Kalau orang luar negara tengok, and terpikat dengan kecantikan negara kita ni...mesti dorang nk melancong kat sini kan?? ehehehhee...

Haaa....peserta favourite aku kat running man ni nak taw sape?? JONG KOOK!! sangat hensemm..dan peserta yang paling kuat sekali.  Peserta-peserta lain selalu akan komplot untuk keluarkan dia dulu sebab dia sangat kuat...kalau setakat sorang..takkan mampu la nak keluarkan dia...ahahhaa...giler hebat.. :p

Mesti korang tak paham kan ape yang aku cerita.  Korang kene tengok, baru paham... Kalau nak tengok, boleh carik kat youtube je, and kat astro channel 393.  Okeh??

cute kan? Owh Jong Kook!!
Okey dah2x...berangan lebih...walaupun ape pun..my mutoq tetap dlm hati kuuu..cewaahhh...ahahahaha... Okey semua,..assalamualaikum...!! :)

Selasa, 4 Disember 2012

Kecoh : Pengsan

Assalamualaikum semua...

Semalam, kat opis ada buat mesyuarat bahagian dan bersekali dengan jamuan makan.  Semasa mesyuarat berlangsung, semuanya lancar.

Lepas tu, kitorang pun beransur la ke dewan makan untuk jamuan.  Tiba-tiba tengah nak ambik sudu untuk menikmati puding roti, pegawai aku hulur pinggan yang berisi nasi kat aku.  Eh?? nape ni puan?? Kalau ye pun nak bagi aku nasi..xkan le bersekali dengan lauk kan?? ahaha..

Ni haa..bos nak pengsan.. HAHHH??? Yang aku ni, takde rasa terkejot ke ape ke..letak pinggan kat tepi, terus tengok je..Sebab orang dok mengerumun bos dah mase tu...Semua da jerit2x minta kol ambulance.  Mase tu, muka bos sangat2x pucat..dalam hati aku..ishh...da nak mati ke..takotnyeee...

Tak sempat jatuh ke lantai, dorang bawak bos ke kerusi and dudukkan dia atas kerusi.  Yang aku ni ada pengalaman, aku suruh dorang longgarkan tudung and angkat kaki letak atas kerusi. Ada yang tukang kipas, mase tu ada yang dah mengajar mengucap dahh..!!

Tibe2x..xsampai pun 5 minit!! Dah bangun...!! EHhh...cancel panggil ambulance. Yang kawan aku ni..tengah on call ambulan, pergi cakap... "Takpelah encik, puan yang pengsan tadi da sedar, tak jadi la ambil ambulance".  Ikutkan aku..nak tergelak pun ade dengar kawan aku ni cakap camtu..tapi dengan keadaan cmtu..xsesuai la ko nk bergurau kan.

Kawan aku tadi siap tanya, macam mana bos boleh sedar?? Aku ni..terdiam..tak tahu nak kate ape sebab tak pernah hadapi situasi pengsan yang terus bangun.  Masa bos tu sedar, aku macam termenung sekejap...cepatnya bangun..lepas dah bangun tuu..cepatnya segar...haihhh....mengucap panjang akuuu..jangan la pikir bukan2x...itu antara dia dengan Allah.  Tapi seriously, sepanjang aku berkawad selama ni, berdiri berjam2x tengah padang...banyak kali aku terjumpa dengan kes2x macam ni.  Selalunya orang akan mula berasa pening, seram sejuk, berpeluh dan nak jalan pun mesti dah tak berapa center.  Tapi kes yang ni, pesakit ok masa meeting, masa berjalan ke dewan pun ok..tiba2x..nak pengsan.  ENTAH laa..

Pernah terjadi pada kawan aku ni..masa bulan puasa.  Dia memang beritahu kat aku..dia nak pengsan..dia suruh aku pegang dia..tapi aku tak sempat sambut dia masa dia jatuh..sangat berat!! Tapi kes yang ni, masih boleh bergerak sampai ke kerusi, baru pengsan? Ya Allah..aku tak nak fikir buruk, tapi susah aku nak percaya.  

Pernah tak korang pengsan? Apa yang terjadi masa tu? Sebelum nak pengsan tu, apa yang korang rasa? And selepas sedar tu, korang segar or masih lesu?? Sorry, aku tak pernah alami kes yang macam ni, aku nak tahu macam mana pengalaman yang lain.  Pertolongan korang amat diperlukan, sebab?? Kalau takde, dan kemungkinan hanya lakonan...ada sesuatu yang perlu dilakukan..sangat penting..sangat2x penting.. Kalau betul, ada pernah jadi macam ni,...takpe, aku tambahkan lagi pengetahuan aku ni.  

Aku minta maaf sangat kalau korang rasa aku ni jahat ke, bersangka buruk ke.  Tapi aku perlu tanya orang untuk hilangkan syak wasangka aku ni...aku perlu buat..untuk hilangkan pemikiran yang setiap masa berpikir kewajaran bende ni... Entah la korang..bantu la aku nii... Kalau betul dia berlakon..sangat kesian pada yang terkena tuu...sangat2x kesiann... Kalau betul2x sakit..aku doakan semoga dia cepat sembuh..amin...

p/s : pernah rasa nak pengsan, tapi cuba pandang pokok and warna2x ijau...hehehe...pesanan cikgu masa kawad dulu2x... SKUADDDDDDDD!! SKUADD SEDIA!! rindunyerrrr~~

Khamis, 29 November 2012

Bela Kucing Taknak Anak??

Assalamualaikum semua, salam Khamis..ehehhe..Haihhh..semenjak musim hujan ni..hari2x dok hujan jeee...syiokkk je tido..rse malas plak nak bangun pergi keje kan? Liat je nak bangun..berape kali snooz da alarm..erghhh..malas giler nak bangun taw x..kalau la tak payah kerja kan sronok..ehehhe..mmg dlm mimpi kau la kan?? aahaha.

Errmm..hari ni, nak cerita la tentang kawan aku ni.  Abang dia da kahwin 2 tahun, tapi belum ada rezeki lagi untuk menimang cahaya mata sendiri.  So, dia macam sunyi la...bela la kucing.  Yang tak bestnyer, kawan aku ni cakap..tu da bela kucing tuu..nanti da sayang kat kucing..da tak kisah dah pasal anak la tu..da taknak anak plak nanti..

Haihh...aku pun bela kucing jugak..tapi takdela sampai taknak anak.  Aku bela kucing sebab memang aku minat dan sayangkan kucing.  Even mak aku pun tahu aku sayang kucing sangat2x... So, sekarang da kahwin..takde pun rasa taknak anak? Takdee pun sampai tak kisah pasal anak.. Memanglah sayangkan kucing, tapi usaha untuk dapatkan zuriat sendiri tu tetap ada...takkan la nak beritahu orang plak kan..

Aku rasa abang dia tu sunyi..sebab tu la bela kucing kot..entah la..hati manusia kan..mane la kita tahu... And dia ni jugak lah cakap kat aku..orang bela kucing ni memang susah nak dapat anak la..orang bela kucing ni lambat kahwin la..Dia ckp...dia tahu ni berdasarkan pengalaman diaa..ada kawan dia yg bela kucing, sampai sekarang tak kahwin-kahwin,..pastu pasal bela kucing tu pun same..katenyer camtu..pastu dia cakap..ni ko pun bela kucing, takde anak lagi. Bila aku dengar dia cakap camtu..rse menyirap betul...haihh..sabar jela fira oii..

Rezeki tu kan datangnya dari Allah s.w.t bukannya dari kucing atau pun manusia.  Sape lah kita nak memandai2x cakap camtuu...tu semua kuasa Allah... Pernah je terjadi, doktor dah sahkan si polan ni mandul, tapi tup2x..dapat anak?? Hah tuu..dah disahkan oleh doktor ye..camne boleh mengandung?? Kuasa Allah...ye...apa2x pun boleh terjadi dengan izin-Nya, insyallah....

Kadang tu, nak melayan mulut orang..penat..menyampah betul.  Mak aku, MIL, fmly aku fmly mertua okey je..takde plak penah sebut pun pasal kucing ke, anak ke..takde..dorang senyap je.. Rasenye dorang pun faham kenapa aku belum mengandong.  Memang susah nak puaskan hati semua orang, betul tak? Takpela...kalau dah rezeki ko, senang dapat anak..alhamdulillah... Tapi jangan pernah mencela orang2x yang belum dapat anak...jangan memandai2x ko wat teka-teki, mandai2x nak jadik doktor swasta plakkk..tak pikir ke perasaan orang??

Owh ye...kwn aku tu ada cakap..ishhh..takut aku nak bela kucing..takut ssh nak mengandung..ape kesss!! Lantak ko la weii..malas nak ambik port..ingat ye, ko tu belum kahwin...hati2x bila bercakap!!

Okey la..tu je nak share for today..kalau ada salah kata..aku minta maaf k...sentap pepagi nehh..hashtag sentap!! ahahaha... Assalamualaikum...bye.. :)

Rabu, 28 November 2012

Bunting Pelanduk??

Assalamualaikum....apa khbar kawan2x ku sekalian..eheheh..ni dah petang ni..tapi ada topik menarik woo...owh ye...kat putrajaya sekarang ni tengah hujan lebat..cmne lak kt tempat korang?? Huhh..hari2x hujan..rse mcm malas nak bangun g keje kan?? sedapnyer tidoo..ahahaha...

Okey lahh..aku baru tahu hari ni..ada istilah bunting pelanduk rupanya ye? Hahaha..sorilah..ketinggalan sungguh aku ni..bunting pelanduk tu ialah...masih period walaupun hamil?? Ha..jangan tak tahu taww..memang ada terjadi, period macam biasa..setiap bulan..tapi sebenarnya hamil.

Camne la tetibe ko boleh tercerita pasal ni?? Erm..camni..aku ni lately asek rase lidah tawar2x jek..so aku asek nak makan bnde2x manis lahh..dahtuuu..kawan2x opis aku ni pelik arr..asal cmtu kan? Ko ni pregnen ke fira? Ko ni ada apa2x ke?? Ishhh..mane ade la kak..baru je lepas piyed ni haa..semalam baru bersukan..takkan da lekat kot??ahahaha...jawab aku smbil gelak jahat.. :p

Aku tak rase la aku ni pregnen..takde pun tanda2x tu...takde pun berharap..tapi masih ada harapan? kahkahkah...doa2x kan lahh..tapi aku rasa mustahil la aku pregnen..kalau ada..alhamdulillah..kalau takde..malam ni, esok, luse..kita cube lagi..kennn?? HAHAHAHA...

Eh korang..pernah tak dengar pasal bunting pelanduk ni..kalau ada cite arr...aku baru tahu ni..tadi dok google pun..memang terjadi cmtuu...sampai ketiga-tiga anak pun...dia still period..and bila perut da besar baru la pelik..yela..period still datang...tetibe tahu2x perot dah besar..maw tak terkejot..ye dok??

Senyum sorang2x...berangan bunting pelanduk..hahaha..k la korang..pkul 5 sudah..jom balik!!

p/s : jom kita berangan bunting pelanduk nak?? :p

Isnin, 26 November 2012

Aku nak Mengandung100000x!!

Assalamualaikum semua..apa khabar..bertemu kembali hari Isnin..

Alhamdulillah...dapat lagi bernafas, bekerja, berjumpe lagi dengan suami, ibubapa, rakan2x... :)
Ce bace tajuk entry aku tu haa... AKU NAK MENGANDUNG 1000000X!! ahahaha...bukan nak mengandung sampai 100000x...bkn mslh mgandong...mampu ke??ahahaha...gurau2x je k...

Ceritanya..pagi tadi aku bace blog mrs J (boleh klik sini ) tentang....ermm..korang bce sndri leh tak?? Aku ringkaskan je k... Bila minda kita...mengatakan tidak pada sesuatu..maka hormon pun akn bergerak seiring dengan minda kita..knon mcm leader lahh... Contohnya..aku cakap...AKU NAK MENGANDUNG beribu kali...so...minda aku akn suruh hormon2x dlm bdn aku ni...bagi kat aku mengandung!! wahhh!!! giler senang...phewwww~~

Sebenarnya pada aku...yg penting..kita positifkn fikiran..btul tak..klu kita negatif...pstu rse stress...cmne nk mnjadinyer..kan??? Cube kalau kita positif...ubah gaya kita..ubah sifat kita...ni tak..mcm aku ni..prangai pn mcm budak2x..cmne nak ngajo anak aku nnti?? ahahaha...adoiii.... Pastu, klu ade sifat dengki dlm diri kite ni..kan xelok tuuu...mmg la sedih bile orang lain silih berganti mengandong...kita belum lagi..kan? Tapi..dah tu rezeki dia...rezeki kita belum sampai lagii...

Takpelahh..kalau takde rezeki kita di dunia pun...xpe,..hukk....sedihnyerrr... Shafira...sabar k..ko xsmpai stahun lg usaha..tu haaa...ade orang smpai berbelas tahun...xpkir plak cmne dorang rse? Apa yang dorang alami selame tu?? Ermm...ye..aku sebenarnya..okey je..masih lagi ok..memandangkan ada la beberapa kekurangan kami..pada keadaan ..yang buat aku faham..kenapa belum ada rezeki...aku masih lagi positif...betul...positif...

Sangat tipu la kalau tak sedih langsung kan..sangat tipu la kalau takde keinginan tuu...memang ada...sangat2x...sapa le taknak penyambung generasi sendiri kan...yang penting sekarang..aku usaha, doa dan tawakal..tu je yang aku mampu..aku selalu jugak mesej2x yang TTC ni...yelah kannn..only TTCian faham pe prasaan TTCian..ehehhe..lantak pi la..klu orang len nk ckap apa pun kann...

Kepada korang yang TTC, yang mungkin jauh lebih lama dari aku...kita usaha same2x k...kalau da ada rezeki...jangan lupa share pengalaman korang...aku kadang2x..silent reader je...tapi aku selalu bace entry korang2x semua..insyallah... k la korang..tak taw pe lagi nk ckp dahh...

last sekali aku nak cakap...AKU NAK MENGANDONGGGG10000000X!! eheheheh..peace yoww... :p

ASSALAMUALAIKUM...

Jumaat, 23 November 2012

sedihnya rasa hati

Assalamualaikum semua..

Hari ni aku rasa sedih..sebab tbe2x..adik aku wtsup kat aku cakap yg dia batuk2x..pastu kua bulu.  For ur info, aku ada bela kucing...2 ekor...tapi adik aku ni tak duduk sekali pun...kdg2x ada la balik hujung minggu.

Pastu, dia siap cakap yang kalau nak balik rumah, kene pakai mask.  Erm..aku terus sentap.

Pastu aku ckp kt dia..ikotlah nak buat ape pun..sebab aku da memang terase giler ble dia siap nk pkai mask ble blik rmh kt sni.  Selama aku bela anak2x aku tuu..tak pernah pn aku batuk keluar bulu...aku siap tido dengan dorang..tak pernah jadi cmtu pun..so aku macam tak faham bila jadi cmtu kat dia..

Aku tanye la kat dia..camne leh jadi cmtu..datang dari mane bulu2x tu, sedangkan awk da lame tak balik rumah sini.  Dia cakap..kan dia basuh baju kat rumah aku, so bulu2x tu ade la lekat.  Aku macam susah nak terima apa dia beritahu aku tu... Aku siap nangis bila dia beritahu cmtuu..

Aku selalu pesan kat dia..kalau nak main dengan kucing, mse cium2x dorang..jangan tarik nafas kuat2x..takot bulu masuk dlm idong...sebab dia tu senang kene selsema... Entah lah...dia sampai cakap aku ni tak sayang dia dan lebih sayangkan kucing.  Akak mane yang tak sayangkan adik...dan aku memang sayang anak2x aku tuu..

Entah la korang..sedih gilerrr...ni dia sampai batuk berdarah...sebelum ni pernah je batuk berdarah..aku siap teman dia g jumpa doktor..takde plak doktor cakap punca dari kucing...doktor cuma cakap tekak dia luka je..so darah tu datang dari luka kat tekak dia tuu..

Taknak cite kat suami..sebab nanti dia lagi sedih...so..cite jela kat korang.. :((

p/s : tak pernah pakse sape2x pun sayang anak2x aku tu..

Rabu, 21 November 2012

Grass Seed

Assalamualaikum semua..apa khabar hari ni..hope korang semua sihat2x semua..

So today...aku dah terima grass seed untuk shiro and shimo....yeayy!! Balik ni nak singgah beli tanah..nak tanam rumput..weeehoooo....!!

Da bace instruction untuk tanam rumput ni..alahai...da lame x tnam menanam smnjak ddk kat rumah bertingkat2x...takot mati je rumput tu nanti..!! ahahahha

So, nanti aku update ye..cmne gayenyer rumput aku tuuu..muahahahha....

p/s : tgn aku ni pns ke tgn sejok ekk?? :p

Selasa, 20 November 2012

this is my cycle 7 chart

Sesaje nk share cycle 7 aku..feeling2x macam nk pregnant arr...suhu tetap je..sekali hampe jugak...pe2x pon..enjoy my chart..hahahaha..bleh ke gitu?


cycle 7 
Ni la chart aku sebelum aku telah didatangi sahabat baik saya yang tak pernah melupekan saya setiap bulan..saya ingat kan dia xnak jumpe sy dahh..rupenyer terlambat skit..huhuhu~

tengok la kat CD18 tu, sampai CD29 kan sekata je suhunyer tuuu..tengok la sebelum tu cmne..mcam gunung ape tah..ahahahah... Aku da feeling2x pregnen da mse tu..tapi byk yg buat aku rse aku tak pregnen...

1. Aku takde mengidam
2. Aku takde meloye2x
3. Perubahan pada warna puting (aku tak pasti..sebab mmg da gelap..ahahahah)
4. Selalu buang air kecil (mmg aku selalu ke sane sbb aku kuat mnum air n opis sgt sjuk)
5. Kuat makan (mmg aku kuat mkn walaupun aku kurus)
7. Pening-pening (pun takde jugak)

tu la selalunyer yang orang alami yg mne..memang aku xalami pun..Aku da agak..mesti nk samekan cycle dengan dak opis aku..aku penah dengar la..ble sekumpulan perempuan ddk di tempat yg same..dorang bleh samekn tarikh piyed dorang..huhu..btl ke? Tapi tu la yg aku alami..sebelum ni..aku pernah smpai CD25 hingga la CD27 xpernah sekali pun lebih dari tuu.. CD25 tu pun pernah sekali jekk...and Period aku memang 7 hari tetap setiap bulan..pernah sekali je jadik 6 hari...aku pun tak tahu nape.

Tapi yang aku perhati, selalunya bila period..CD2-3 baru kua ketul2x..ni hari je da kua..xsabo betul... Tapi kan..aku hepi sbnrnyer kua gitu..sbb yg xelok tu..da kua..bgus la kan??

Aku nak tanye kat korang ni..nk buat huruf besar semua.. WAKTU KORANG PERIOD, PERNAH TAK KUA MACAM DAGING, MEMANJANG MCM TELUR IKAN..TAPI BUKAN DARAH...MEMANG MACAM DAGING..AKU TIAP BULAN JADI GITU..NORMAL KAH??

CD01-20.11.12

yup....bermulalah CD1 kembali..marilahhh bergoyanggg...marilahh bergoyanggg....GRRR~~

Period untuk bulan ni telah bercelaru memandangkan telah lewat selama 4 hari, sekarang...jadi xregular..jauh sangat2x..huhhh~~ pasni, mungkin continue berurut or g lppkn..blum decide lagi..

tu je..bye..Assalamualaikum..

Isnin, 19 November 2012

Pray for Gaza

Assalamualaikum semua..salam hari Isnin.

Hari ni, marilah sama-sama kita menadahkan tangan menyedekahkan Al-fatihah buat pejuang-pejuang Islam yang telah mati syahid.. -Al-fatihah....

Amin...

Pada aku..sesiapa sahaja yang meninggal di sana ialah pejuang.  Tak kira la...da tua ke..baby ke..tetap pejuang..

Semasa kita sedang kerja, sedang tido, sedang makan, sedang bergurau senda bersama anak2x..suami...adakah kita tahu apa yang mereka sedang alami di sana? Bagaimana tido mereka? Bagaimana makan mereka? Bagaimana keluarga mereka?

Kita bertuah, tinggal di bumi Malaysia ini,...aman dan bahagia.  Bagaimana saudara-saudara Islam kita di sana? Setiap hari, setiap saat berjuang untuk nyawa mereka..Masyallah....sayu hati aku bila melihat foto demi foto mangsa kezaliman Zionis.. :(

Yang mampu aku berikan hanyalah doa demi doa... Pada semua kawan-kawan, jangan lupa doakan untuk mereka ya.. Semoga Allah s.w.t akan makbulkan doa kita..insyallah...

p/s : hari ni, MCD beri breakfast free, betul ke pe dorang ckp tu? Tentang meraikan kemenenangan mereka? Maksudku Yahudi..erm..entah la ekkk...xberani nak kate pe2x... tapi aku xambik pun...mkn bubur bse je tdi..korang plak cmne?

Jumaat, 16 November 2012

Xmo piyed..bleh?

Assalamualaikum...apa habaq kwn2x semua..hurmm...nengok tajuk tuhh...bleh x tamo piyed?? tapi in a good way la of course...

Today sepatutnya da start CD1,..and i'm waiting now..jangan la piyeddd plishhh...i want double line..double line..haha..gilo ke hape ko ni fira..

hukkkk...namo piyeddddddddddddddddddddddddd...!! :((

p/s : t update ag..hukk...

Isnin, 5 November 2012

Ttc : berurut dengan Mak Yong

Assalamualaikum semua,..salam isnin..ehehhe...adakah anda sperti saya? Tidak sukakan hari Isnin..ehhee..Macam Garfield, dia xsuke hari isnin so..dia buang semua hari isnin dlm kalendar dia...last2x..dia rse boring sbb takde hari isnin..yela...macam kita jgk..ble sesuatu ade...tak dihargai...ble da takde..dok rindu2x...kenn...?? :p

ok la...ok la..dok cite psl garfield lak...orang nak update psl Mak Yong ni haa.. Okey..Hari Jumaat lepas berakhir la sudah sesi mengurut dengan Mak Yong.  Uishh....rase cm gian pn ade nak berurut ni..sedappp...ehehehhe.. 

Lepas habis urut aritu, mak yong cume pesan..kalau ade berita baik..jgan lupe beritahu ya...ehehe..insyallah Mak Yong..jika ada rezeki dari-Nya...akan ku khabarkan pada mu..cewahh...

Erm..rupenyer, ramai jugak blogger yang berurut dengan Mak Yong ni.  Sebab dia cakap, orang yang berurut dengan dia..ramai cakap yang dorang update tentang makyong dekat blog.  Wah...kerlasss makyong taw... tahu pasal blog2x ni smua..ehehe...

Owh ya, makyong ada menawarkan khidmat bertangas dan sauna tauu...ade pakej lagii..haa..jangan tak tahu, mak yong ni dulu keje kat spa...so ade la pengalaman sikit2x.. :)

Kalau nak berurut lepas bersalin pun boleh je..kalau apa2x..boleh la kol makyong...kalau boleh..sebelum datang tu..buat temujanji dulu sebab makyong akan update dalam buku.   Kalau nak main kol arini, nak datang arini...kalau ade rezeki takde orang aritu..boleh la kan..kalau da penuh..tak ke ternganga..ehehhe..

Okey..untuk sape2x yang berminat, ini nombor telefon makyong ye... 012-4819795(makyong).  Okey tu je nak ceritanyer...tak tahu nak cerita pengalaman camne..sebab dalaman kan..kita xnampak.. :)

k bye semua.. :)

Jumaat, 2 November 2012

Pengetahuan : Kucing penyebab ketidakhamilan/kemandulan?

Assalamualaikum semua...urmm..harini ada topik yang menarik nak dikongsikan.  Thanks to Bett coz beritahu this thing..n buat aku nak share jugak tentang hal ni... :)

Pernah tak dengan tentang orang cakap, bela kucing ni boleh menyebabkan kemandulan pada lelaki dan perempuan, dan boleh  menyebabkan kecacatan pada bayi jika anda mengandung?

Penyakit ini dinamakan Toxoplasmosis, yang dibawa oleh parasit yang bernama Toxoplasma Gondii.  Tahukan anda bahawa bukan kucing sahaja yang membawa penyakit ini? Malahan, ada lagi beberapa haiwan lain turut pembawa kepada penyakit Toxoplasmosis.  Dan, tidak semua kucing menjadi pembawa parasit ini.

Okey, macam mana nak hindarkan dari terkena penyakit ni? Kita kena jaga tahap kebersihan kucing kita, tempat membuang, tempat tinggal.. Contohnya, jika ingin mencuci tempat poo dia, kene pakai glove dan mask untuk mengelakkan dari terkena najis atau terbau najis.  Seminggu sekali kena bersihkan bekas poo dan sangkar, yela tempat kita pun nak bersihkan...dan aku pasti korang2x pun mesti bersihkan punye..betul tak?

Pastu,..tadi aku ade tanya veterinar...eheheh...aku tanye la pasal ni ar..aku risau...so vet tu ckp, jangan risau selagi kucing kita ambik suntikan vaksin dan ubat cacing, insyallah terhindar dari penyakit tu... Fuhh...terus lega taw...yela...aku tersangat2x sayang kucing, lagi2x dah tengok membesar dari kecik kan...sayang sangat2x...

Lagi pun, kucing ku ituu..memang tak pernah lepas ambik vaksin n ubat cacing, tempat poo pun hari2x bersihkan..insyallah.. :)

Owhh..to beti...thanks sangat2x beritahu taww...aku appreciate sangat..n tak marah pun..ehehe...aku taw ko syg aku mak jemahh...ahhaha..  :)

p/s : i luv shimo n shiro..anak2x ku.. :)

Khamis, 1 November 2012

ttc : Pengalaman berurut Mak Yong Day 1

Assalamualaikum semua, hari ni dah hari khamis..cepatnya masa berlalu kan.

Sebelum ni aku ada beritahu kan, nak berurut dengan mak yong.  Semalam aku da pergi dah.  Mula-mula tu takut sangat sebab aku ni jenis badan xkuat, kalau urut kuat mesti sakit badan.  Sampai je rumah, mak yong minta nama suami, mak, mak mertua.  Pastu tukar kain batik n berbaring.  Kalau nak bawa kain batik sendiri pun boleh.  Tapi aku malas..ahahaha..

So, mak yong mulekan dengan kaki...xsakit...naik skit..xsakit..n kseluruhannya..xsakit!! Sedap wooo...rase lega badan lepas berurut.  Sebelum ni aku ada berurut..tapi berurut kat spa lahh..dengan orang melayu gak...tapi sakit wooo...adeiii...Tapi dengan mak yong ni..nak pergi berurut lagi pun tak kisah..lagi suke ade..ehehhee

So, hari ni aku akn pergi berurut lagi...kene 3 hari berturut-turut.  Semalam mak yong tanya aku, macam mana period aku.  Regular ke tak, berapa hari.  Dia cakap kalau ada masalah period, beritahu la...so insyallah dia akan betulkan, dengan izin Allah semestinya.

So, esok hari terakhir aku berurut...ermm..pastu mungkin tunggu period lagi sekali berurut lagi n nak pergi lppkn!! Chaiyokkk Shafira!! n Chaiyok to all ttcian!! :)

p/s : psstt3x..., sape2x yang rase malu nk berurut, jangan risau...disediakan kain batik dan kain penutup dada..n urut pn dlm keadaan yang bertutup..xnmpk la tmpt2x yg spatotnyer..ehehhe.. :)

Selasa, 30 Oktober 2012

ttc : Berurut

Assalamualaikum semua...apa habaq..ehehe...harap2x kawan-kawanku semua sihat2x la...

Seperti yang semua tahu, aku da start ttc bulan ni.  So hari tu tak berjaya, lom ade rezeki.  Bincang-bincang dengan suami, aku nak cuba berurut dengan mak yong putrajaya.  Yelah, mase mude2 dulu dok lasak sne-sini...olahraga masuk, sukan masuk, kawat masuk, camping lagi...semua pun aktif.  Pernah jugak la jatuh terduduk beberapa kali...huhuhu....

Baru sekarang la nak tengok, kot2x adalah masalah.  Cuba berurut dulu, kalau tak okey...nak try pegi LPPKN plak.  Erm..apa saje untuk dapatkan penyambung generasi kami.  Doa-doakan la kami ye kawan-kawan semua..semoga lancar semuanya.  Harap-harap juga tiada penyakit yang serious.

Bermula esok, aku akan berurut.  Nanti aku update selepas 3 hari k? ehehhee...okey kawan-kawan.  Jaga diri semua, assalamualaikum..

Rabu, 24 Oktober 2012

Suami Berlagak Cool

Assalamualaikum, apa khabar korang....hari ni hari Rabu kan? Sapa da mula cuti untuk raya? Aku belum lagi..sebab my mutoq kena keje..so aku pun keje la jgak.. Selamat Hari Raya Aidiladha semua... :)

Ehem..hari ni nak cite pasal suami yang berlagak cool, ehehhe.  Tadi dok google la pasal hamil kan..sekali tertekan thread tentang suami yang nak tahu macam mana nak senang hamil.  Yup! Dorang borak kat situu...dok cite la pasal makanan ape kene makan, apa yang tak boleh,..comel giler..

Yang best bile ade yg suggest makan asid folic and one of them dok tnye2x la..ape tu asid folic...pastu ade yang cakap, isteri kecewa tak hamil so dia sedih tengok isteri dia cmtuu..tapi bile depan isteri..dia buat cool je...padahal nyer dia paham perasaan isteri dia..and dia xkisah pun pasal tu...sebab dia percaya tu semua rezeki daripada Allah s.w.t

Yela kan..kadang-kadang ada jugak isteri-isteri yang dok mengadu kerisauan dorang.  Ada suami yang layan, ade yang wat tak tahu jek... Sebenarnya kita mungkin tak tahu atau tak sedar yang sebenarnya suami sedang mencari or berusaha untuk membantu.  Contohnya macam tadi la, dok tanye kawan-kawan yang lebih berpengalaman.  Mungkin jugak dia ada cari kat internet ke..manelah kita tahu kan?

Lelaki ni kan ego,..manelah nak tunjukkan kelemahan dia pada kita.  Lebih-lebih lagi waktu tu kita tengah sedih...so, salah sorang mesti kuat untuk naikkan semangat.   Kalau dua-dua down? Tak ke susah...

Pada rakan-rakan TTC, yang da lame mencuba..mungkin setahun, 10 tahun..atau lebih...teruskan berusaha k...kuatkan la semangat...sentiasa berdoa, dan semoga..satu hari nanti Allah makbulkan doa kita, amin...


Rabu, 10 Oktober 2012

ttc : Apakah OPK dan bagaimana membaca keputusannya?

Cewahhh..ayat nk superb jek kan...

Ni ha...kot2x la tak taw ape tu OPK.  Meh sini dekat2x...aihhhh...jauh sgt tu...dekat sket lagi...ehehhee...

OPK tu dalam bahasa Londonnyeeerr.....ialah Ovulation Predictor Kits.  OPK ni digunakan untuk mengetahui waktu subur kita.  Maksudnya, selain dari melihat mukus dan bbt, kita juga boleh mengesan kesuburan melalui OPK ni.  Cara untuk menggunakan OPK sama sahaja macam pregnen test.  Cuma waktu untuk mengukur tu..lain.  Kalau pregnen test, biasanya lebih afdal lepas bangun tido, pagi2x tu kan? Untuk OPK ni,  disarankan guna pada waktu 2 petang ke 6 petang.  Dan masa tu, jangan pulak baru lepas minum air ke..takut tak tepat lak bacaanya..kalau leh..jarakkan dulu waktu minum air tu kalau tahu nak buat OPK ni, agak-agak dalam 3 jam puasa air ok...?

Bagaimana nak baca keputusan OPK ni?  Biasanya dekat test tu akn tulis huruf C dan T.  C tu bermakna control dan T bermakna Test.  Jadi, kalau garis di kedua-dua huruf tersebut terang, atau pun garis T lebih terang dari C.  Maknenyer anda akan subur biasanye dalam masa 12 ke 36 jam.  Jika anda merancang untuk mengandung disarankan bersama suami dlm masa itu.  Kalau untuk orang yang gigih buat opk ni,..boleh la start sebaik sahaja habis period.  Lagi bagus, ditambah dengan penggunaan BBT (Basal Body Temperature), dari situ,...lagiii senang nak kesan waktu subur taw?? Kira macam bonus lahh.. :p Korang kan suka bonus2x nii?? Kann??? hahahaha...

Tetapi jika garis C lebih terang dari T atau garis T langsung tidak kelihatan bermakna keputusan tu negatif lah..boleh lah cuba hari lain pulak ok? Makin lama akan makin terang..so boleh la rancang bila nk BD.  Kalau belum jumpa lagi double line tu,..jangan risau..kitaran haid setiap orang kan lain..ade yang tetap..ade yang berlari-larik..berjalan-jalan..heeeeeeeeeee.. So, mungkin waktu subur korang lambat, or cepat.. tu semua boleh ditentukan dengan ujian OPK ni.  Tapi pernah jugak aku terbaca,..ada yang tak dapat double line terang tu,..  Kes tu, aku tak dapat nak terangkan kenapa.  Mungkin boleh cuba buat pemeriksaan dengan doktor or bertanya dengan orang yang lebih pakar.  Okey,..kat sini jadual aku wat sendiri berdasarkan panduan dari blog dr zubaidi..ni link untuk blog dia..klik sini .  Korang boleh refer jadual kat bawah ni dan boleh agak2x bila masa sesuai untuk mulakan mencelup2x opk ni,...seronok taw?? 



So kawan-kawan ape lagi..boleh la dijadikan salah satu usaha untuk dapatkan baby..ehehhee...okey bye semua.. :)

Isnin, 8 Oktober 2012

ttc : Pengalaman Pertamaku Guna OPK

Assalamualaikum..sekali lagi...

Cuma nak tunjuk gmbar jek..first time gune OPK ni...hehehe...

T lebih terang dari C :)
Maknenyer positif tu kan? Selepas 24jam dan sebelum 48 jam..betul? Kalau slh..tlong la betulkan..sebab tak tahu lagi bab2x bace OPK ni..xfhm lagi...

k bye. :)

ttc : Testimoni makan JPD

Assalamualaikum semua..Monday Blues...ehehehhee...

ehemmm..ingat tak sebelum ni aku pernah update entry kat korang tentang aku nak cube jamu pengantin dara? Aku da habis makan dah.   Rawatan selama 3 hari taw? 

Pengalaman aku? Aku berpuas hati la dengan JPD ni, sebab memang ada keluar keputihan2x..pastu hari yang last tu...seketul besar keluar dari tutttuuttttttttttttt...!! Sangat terkejot...tapi gembira sebab keluar bende yg xelok tu dari tutttt aku kan..bagus lahh...pasni nak tunggu lagi 3 bulan untuk cuci lagi...Aku ada ambik gambar seketul besar tu..tapi malu nak share gn korang..lagi pun..gambar tu agak kabur sikit...

Yang hari pertama kua keputihan macam benang yg banyak taw..yg tu aku xambik pn gmbr sbb rase biasa jek..yg ketulan besar tu la..ak rse mcm pelikkk...n tekejot..Aku tnjuk taw kat suami mse tuu..dia pn tkejut..n dia ckp bgus la..aku mkn JPD ni..dpt kuakan bnde tuu kn...

Haaaaaaaaaa...lagi satuu..buat org2x yg da kwen...ehhhemm!! Malu sebenarnye..tapi kann......lps rawatan tu kann.................................mmg rse mcm malam pertama..!!SERIESSSSSS.....kalau nak tahu...kenelah cube..bru taww betul ke x....alamak..malu le......!! LARIKKKKKKKKKKKKKKKK!!!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.

ok..da datang balik..fuh..penat larik...tu jek pgalamannyer..ahaha..klu ade soalan..leh tnye..klu leh jwb..aku jwb.. :p

k bye.

p/s : aku xjual pn JPD ni..ni testimoni aku je..yg btul2x ak rse.. :)

Jumaat, 5 Oktober 2012

Muntah-muntah yg Sangat Teruk!!

Assalamualaikum semua,..hari ni dah hari Jumaat.  Alhamdulillah..masih lagi diberi kesempatan untuk hidup pada hari ni, masih lagi diberi kesempatan untuk bernafas.   

Fuhh!! Semalam, aku MC taw.  Sebab hari Rabu baru ni aku muntah2x yang sangat teruk!! Start lepas aku makan mcd lah.  Lepas tu..muntah sikit2x..lame2x...makin terukkk..sangattt lembik wooo...

Pastu,da xtahan sangat, terus kol my mutoq suruh ambik.  Nak dekat sampai kat rumah, muntah lagi!! dalam kereta ok??? Habis baju kain lencun!! :((

Sori my mutoq...hbs kotor kereta...

Pastu, smpai kat rumah pun muntah2x lagi smpai ke pagi..da tak tahan...keluar la cari klinik 24hour..xjmpe..Aku malas nak pegi hospital...xsuke lahh..nanti nk beratur je dah satu hal...da la badan lembik..nak beratur lagi..sorry la...tak bleh tahan dah...Pastu terus balik rumah je, sbb xjmpe klinik.

Semalam, pegi klinik.  Doktor macam biasa la tanye ada masalah apa kan..aku pun cakap lahh..muntah2x..doktor terus cakap..awak mengandung ke?? Hahahaha..doktor..saya baru je habis period, mane mungkin saya pregnen..adeeiii..usahkan doktor..kawan2x pun sibok tnye..haiii..smua risaukan aku...tak sabar nk dapat ank sedara le teww...hehehe..

Tetapi...dengan segala hormatnya..saya umumkan...i'm not pregnant okey..its impossible k..klu pregnen pun..bahaye kot...yelah..pregnen tapi piyed..dh tntu2x ade penyakit, ye dok???  So today, badan still lagi lemah, tp okey sikit la after taking air garam yg doktor bagi tuu...haihh..macam2x kan??

Kenapa, bila orang yg da kahwen muntah2x mesti dikatakan mengandung? Kenapa bila orang yg da kahwen update status kat fb mengarut2x...mesti cakap ada masalah dengan suami? Kenapa bila orang yang da kahwen mesti nak kene terus mengandung??? Please lahhh....stop la semua tuu....kita hanya merancang, Allah yang menentukan...kita usaha, doa dan tawakal.  Yang lain semua Allah yang tentukan..

Okey lahh..tu jek sharing caring today..hikhik...Salah silap..ampun banyak2x yek? Assalamualaikum..bye2x.. :))

p/s: ada jugak test pregnen mse muntah2x tu...takot gak pregnen mse piyed...tkot ade masalah wanita yg kita tak tahu..takottttt.. :((

Isnin, 1 Oktober 2012

Pure Collagen Marine! Terbaik lahh

Assalamualaikum semua,...apa khabar di hari Isnin yang sangat INDAH nih...ahahha..hari ni monday blues tak? Aku so far ok jek..ehehhe...alhamdulillah..

Jadi, hari ni nak berkongsi tentang pengalaman aku amalkan pure collagen marine.  Tak sampai sebulan pun aku amalkan tapi da nampak keberkesanannya.  Aku buat 2 cara, satu aku makan, satu lagi aku wat masker.

Okey..pure collagen marine ni yang original pnyer, belum ada campuran ape2x lagi.  Malah, kita kene sediakan sendiri taw? Tahu tak ape tu pure collagen marine? okey murid2x.....pure collagen marine ni sebenarnya tumbuhan marin yang telah dikeringkan, tiada kandungan kimia dan seratus peratus asli dan belum diproses.  Ianya bukan dalam bentuk serbuk ataupun pil.  Ni ha gambo nyer...


sumber dari google
Aku lupe nak ambik gambo aku pnyer aritu..ni kire cantek da ni....sebab da dibersihkan...Bau nyer memang tak menyenangkan ye..adeiii...Lepas basuh ni, kene rendam semalam pastu basuh lagi pastu BOIL! pastu letak dalam bekas dan sejukkan dalam peti sejuk ye.  Sangat leceh, tapi takpe..nak sihat punyer pasal kan?

Antara kebaikannya adalah seperti berikut:-


  • Kuatkan saluran darah dan kuatkan peredaran darah,
  • Hilangkan sembelit
  • Kurangkan tekanan darah tinggi
  • Tingkatkan metabolisme badan
  • Memperbaiki masalah kulit, rambut, kurangkan kedut, selulit, jerawat.
  • Melembutkan kulit
  • Mengurangkan sakit pinggan
Banyak sebenarnya kebaikan kolagen ni, tapi tu jelah aku share k.  Tapi yang bestnyer bile aku wat masker, jerawat cepat kecut..aku pakai sebelum tido, pastu bangun tido je jerawat da kecut, hebat kan? ehehhe.. Pastu kulit rasa tegang, kental dan licin..cewahh..betul ni..aku xjual ye pure collagen ni..cuma share je pengalaman aku.  Lepas makan kolagen ni lak, aku rasa badan aku ni banyak keluar angin taw...bagus ar...sebab angin kan tak elok...so lebih baik dikeluarkan..betul tak? Tu jek setakat ni yang aku rasa perubahannya.  Yelah, belum sebulan lagi kan..

Tu je nk sharing2x hari ni...kalau korang da pernah cuba kolagen ni,..jom la share pengalaman korang.. :)

Assalamualaikum..bye.. :)

Jumaat, 28 September 2012

ttc : Jamu Susuk Dara

Assalamualaikum semua,...ni da petang...patutnye da balik ni...tapi tengah tunggu bahan mesyuarat untuk di print, so saje2x la nak update blog.

Just nak kongsikan, aku baru je order jamu susuk dara.  Ada dua item aku beli, satu jamu pengantin dara, pastu masker vagina.  Aku nak hilangkan senggugut aku ni dulu kalau boleh.  Dari apa yang aku baca, memang ramai yang berpuas hati dengan produk ni.  So, aku nak cuba lah.  Lagi satu aku nak beli jamu aku dara, tapi  stok habis sekarang ni, so xdapat lah nak beli.  Takpelah, cuba bersihkan dulu dalaman, pastu bile ade stok boleh la beli kan?

Korang pernah pakai tak jamu ni? So.....aku da try jamu ni. Nak kena pantang minum air sejuk, ais, NOOOO a biggg NOOOOO.  So first day tu aku kena insert 2 biji dalam tut, pastu tunggu 3 hari baru keluarkan.  Hasilnyaaa...xberapa memberangsangkan sebab....aku kuakan awal..ahahaha.. Aku gelojoh ok..terukkk betul.

Pastu baki jamu tu kena makan. Adala dalam sehari tu, aku tercampur air sejuk dengan air panas. Aku tak perasan yang masa aku tekan air tu kua air sejuk. Tapi aku pikir okey la kan..sebab aku campur air panas. Tapi,...lepas je aku minum air...terus aku muntah2x...muntah yang sangaattttttt terukkkk. Banyak kali aku muntah sampaikan berulang ke toilet. Dah la masa keje,..sudahnya aku kol laki aku suruh jemput. Dalam kete aku muntah lagi..kali ni dah tak tahan...behenti tepi...aku muntah tepi jalan.  Lagi la banyak muntah. Lembik badan aku aritu.

Aku habiskan jugak jamu tu..tapi aku dah tak repeat order dah.. Yang masker vagina tu pulak..aku pakai untuk hilangkan gatal2x jek..haha.. berkesan taw? Haihhh...gatal2x tu..yang kat badan2x pun boleh sapu k..korang ni bukan boleh caye sangatt..ahahaha..

K la bye. :p

ttc : Period calendar

Assalamualaikum..salam jumaat buat rakan blogger semua.. Esok da cuti...sampai hari Ahad, so enjoy yourself ok? :)

Jadi, hari ni aku nak berkongsi tentang kalendar period.  Aku ada beberapa period calendar yang aku guna...ye!! Aku ada 3 period calendar ye...2 kat handphone, 2 kat pc(tamak kau fira).  Bukan apa, nak wat perbandingan mana yang terbaik, dah tentu lah kene cuba kan.  Sebelum ni pun da cuba banyak dah, tapi ada yang da delete.

So setakat ni, aku gune kat handphone, spe yang ade smartphone boleh cari kat playstore ok.  Salah satunya my calendar.  Best la aplikasi ni sebab korang boleh masukkan waktu period korang, bile waktu bersukan bersama suami..ehehhe, mood, suhu badan, makan pil, berat, dan simptom.  Pastu dalam aplikasi ni, ada rekodkan korang pnyer period log, contohnya berapa average cycle korang, pastu siap ada chart kalau korang update berat dan suhu badan tiap2x hari.  Bagus kan?  Pstu aplikasi ni akan countdown untuk waktu period korang yang seterusnya dan waktu subur.  :)

ni la dia my calendar, kucing tu..ble korang da start piyed
or habis..kene tekan dia..ehehe.
Lepas tu lagi satu, yang ni my cycles.  Tak banyak beza pun dengan yang atas, cuma pengiraan dia lebih tepat pada aku.  Pastu simbol2x untuk simptom, treatment or event xberapa menarik dibandingkan dengan my calendar.  Personally aku lebih suka my calendar dari my cycles ni. :)

pinkish gituu..ehehhe..

Yang seterusnya, aku guna kat komputer aku ialah boleh klik -> ovuline .  Semua function same je mcm calendar kat atas, cuma yang ni siap ada meter bile waktu yang terbaik untuk bersukan bersama suami.  Nampak tak yang aku buat love tu...ye..love tu x cantek...aku bkn orang yang berseni..ahahahha...abaikan itu.  Macam yang korang boleh tengok kat gambar bawah, ada calendar, statistik, same macam calendar yang kat handphone aku jek. Cuma yang ni ada yang berbayar, aku pakai yang free jek..so kalau korang mampu boleh lah pakai yang berbayar..mungkin lagi bagus kot.  hehehe... Owh, lupe plak..sebelum guna aplikasi ni korang kene buat akaun dulu taw? baru la semua data boleh disimpan dan dibuka untuk hari seterusnya..ye dak? :p
love yg tah ape2x..ahahha..

Okey yang lagi satu ni aku rase sangat femes sebab kebanyakannya memang akan pakai yang ni.  Apa yang bagusnya aplikasi ni?? Korang boleh update bila-bila masa tau?  Sebab............korang boleh update melalui komputer dan juga melalui telefon!! Ye...ade jugak mobile version.  So, kalau tetibe tengah jalan-jalan ke, honeymoon ke, boleh la update...tak semestinya nak kene usung laptop ke sane kemari kan?  Aplikasinya korang boleh klik sini .  Kelebihannya aplikasi ni?  Yang aku suke, semua ada kat aplikasi ni tau.  Dia pnyer chart sangat complete.  Sebelum ni aku ada share kan chart aku?  Dari aplikasi fertility friend ni lah.  Kalau nak baca boleh klik sini .  Aku rasa better fertility friend ni lah, kat handphone ada..kat komputer ada..senang untuk kita kan?    Ni la fertility friend, tu chart aku untuk period cycle bln ni...ehehe..baru 3 hari.. :p

sori la kawan..terkecik plak...hihi..
Ok la kawan-kawan, tu je perkongsian aku untuk hari ni.  Harap-harap dapatlah membantu mana-mana yang ingin mengandung atau merancang.  Dua-dua boleh pakai k?  Pilih la yang terbaik, dan ini adalah salah satu usaha untuk kita mengandung kan?  Kita berusaha kan, rezeki tu datang dari Allah s.w.t.  :)

Apa-apa yang terkurang, tersilap..aku minta maaf k.  Assalamualaikum...bye2x..takecare kawan2x.. :)


Khamis, 27 September 2012

Takde Notification Komen

Assalamualaikum semua...sihat tak korang ni?? Harap-harap semua sihat2x dan hepi selalu..

Boleh tolong aku tak? Kenapa ye, bila aku komen kat blog korang...mesti takde notification email taw x...erm...dah tu..cmne aku nak tahu korang da balas komen aku tu..stress betul...

Okey..mungkin aku kot yg xbetul setting ke...korang tolong la ajar aku..plishhhhhhhhhhhhhhhhhh...

plishhhhhhhhhh.... >.<
k bye..hahahha...

Rabu, 26 September 2012

Gaji da masuk petang semalam...alhamdulillah..

Assalamualaikum semua...nak beritahu ni...gaji da masuk..thanks untuk nasihat n doa korang ye...

tu je...ehehhee... :)

rse nk trjun je ble taw gaji da msuk smlm...ahahhahaha...
k bye....ahahahha...

Selasa, 25 September 2012

Gaji xmasuk today..25.9.2012

Assalamualaikum...apa khabar korang hari ni...aku sihat..cume xhepi je..sebab patutnya hari ni dapat gaji..tapi macam biasa la..aku check kt maybank2u je...selalu cek ade..hepi giler..yelahh...gomen kan da xdapat gaji dekat 2 bln..sbb dapat gaji awal mse raye aritu...

Ermmm...tgok la cmne ptg kang...dpt ke x gajinyer..sedihhh...

hukkk...

:(

Isnin, 24 September 2012

Gaji terputus...SEDIHHHNYERRRR!!!! :(

Assalamualaikum..cuma nak luahkan satu je...

Gaji bulan ni xdapat sebab....xtaw la sebab pe..cmne leh lambat...sedangkn da bertukar dari bulan 6 n tempat kerja lame da bayar lebih dari 2 bulan..n now bile bukak penyata..penyata xkua..kol tmpt lame..dorang mmg da xbyr gaji aku bln ni..patotnye tmpt baru bayar..bile kol tmpt aku ni..dorang ckp..tnggu AG approve...!!!!!!!!!!!

Baru nk approve..dh tu...ble aku nk dpt gaji...ermm...kmungkinan bln dpn bru dpt gaji...TAHU TAK BULAN LEPAS DAPAT GAJI AWAL N KENE SURVIVE DENGAN GAJI TU SELAMA SEBULAN SETENGAH N NOW KENE TAMBAH LAGI SEBULAN...

huhhh...xtaw nak buat ape lagi...n rase sgt sedih..n nk menangisss...

k byee


:(

ttc : my Chart..haha..sje jek nk share..leh gitu?

Assalamualaikum...saje nk share..my first chart.. :p

ok..ni dia...

ok digelapkan di situu..
k bye. :p

Period ke tak ni? Erm...

Assalamualaikum...morning....monday bluessss..hihihi...

Disebabkan hari ni hari isnin..kene carik warna yang bagi naik semangat skit..bru la xde bluesss sgt kn...

Ermm...nak tanya ni, semalam aku keluar darah sikit..pastu aku terus la pakai pad sebab kalau ikutkan lagi 3 hari nk piyed.  Yela..kadang2x..leh terawal...kadang terlewat..normal la kan....

Pastu..lepas pakai tu..xde la kua..smpai la sekarang..Risau plakk...period xjadi ke ape? Yela..kadang-kadang lepas kawen ni, hormon kan da bercmpur..so jadik pening ko piyed aku..ni first time jadik gini.  Sebelum ni..pernah la 3 hari lewat..pastu kua darah sikit...pastu xkua..esoknyer terus kua banyak...dua kali jadi gitu...


should i worry or not?

Tapi yang ni first time...nak tanye la kawan-kawan yang da kawen ni..patut ke aku risau?  Or korang pernah alami ke pe yang aku rase ni..risau ni...sebab last month pun..tetibe piyed 6 hari jek...selame ni 7 hari...xpnah pun 6 hari..ehehhe..leh tak risau gitu..

tolong la aku korang.....hukkkk...

Jumaat, 21 September 2012

syg..b da sedia nak jadi ayah..

Assalamualaikum..apa khabar semua...

Dapat mesej dari suami...katenye..dia da sedia nak ada anak, nak usaha sungguh-sungguh dah pasni...sebab sebelum ni kitorang macam fikir ada rezeki, ada lahh..kalau takde takpe..usaha lagi kn..tapi ni dia da betul2x nak sangat anak...da smpai tahap jeles ble tgok orang men gn anak..

Aku...memang da lame bersedia...Tak tahulah macam mana kan? Harap-harap ada la rezeki untuk kami..doa-doakan la kami ye.  Sebelum apa-apa nak tunggu dulu period datang, sebab jangkanya 1.10.12 ni piyed...so..kalau ada..alhamdulillah..kalau belum rezeki..kenacuba usaha lebih lagi..erm...

tengok kaki baby tu..cute kan..ermm...nak rase cmni..nk rse perasaan menjadi  ibu..
Sumber dari google

tu je nk share for today...erm..kawan-kawan doakan supaya dimudahkan segalanya k..amin... :)

Selasa, 18 September 2012

anak bulusku : da bawak pegi klinik...Shimo2x...

Assalamualaikum..jumpe lagi petang ni ye...

Alhamdulillah...da bawak pun shimo pegi klinik...lega sebab dapat bawak pegi klinik...ehehhe...tapi risau jugak.. Kalau lepas makan ubat yang doktor bagi tu, xbaik jugak sakitnya..kemungkinan faraj shimo kene buang.  Ye, kucing pun ade penyakit gitu.  Aku tak ingat la apa nama penyakit yang doktor tu beritahu.  Tapi kalau sape2x ade kucing, pastu kat kemaluan dia ade keluar cecair putih, or even worse warna kuning...cepat2x la bawak jmpe doktor k.  Bahaya sangat2x.  Kadang2x..cecair tu sampai campur dengan darah, pastu kucing tak lalu makan, selalu tido, tak aktif, suhu badan meningkat...erm..tahu2x je da takde...

Kalau nmpak si manja tu lain macam..bawak jelah klinik ke...sape xsyg kucing kan?? k la..tu je nk share..harap2x lepas makan ubat..cecair tu bertukar jadi jernih...kalau tak...shimo xdpat la bunting.. sian shimo...takpelah...kalau kene buang utk keselamatan shimo..mommy sanggup shimo..asalkan shimo sihat dan selamat..mommy sayangggg shimo sgt2x!!mmuahh..

k bye. :p

anak bulusku : Shimo mcm Sakit..nape?? :(

Assalamualaikum semua,..selamat menyambut hari Malaysia...

Lepas 3 hari bercuti..kita kembali bekerja.  Mengadap orang yang kita suke, tak suke, menghadap mesin2x, komputer..kan?

Just nak share, shimo kucing aku tu,...macam tak sihat..pagi tadi dia muntah, pastu semalam dia asyik termenung je...pastu mengelak bila orang nak pegang dia..jangan la dia sakit..xnak ilang kucing lagi..cukup la shilo da mati.. :((

Makan ok,..berak ok..bila aku ajak main bola..dia aktif macam biasa je..tapi nape dia asik termenung pastu mengelak bila orang nak pegang.. Please shimo..jangan tinggalkan mommy.. :(

Tapi kan..semalam aku ada perasan sesuatu taw..macam ada sesuatu kacau dia..pastu dia macam marah..tapi lepas tu..dia ok jek main...erm..tolonglah... Ya Allah..panjangkan la lagi hayat dia...aku sayangkan dia macam anak sendiri...kalau mati,..biarlah mati disebabkan usia.. :(

Khamis, 6 September 2012

ttc : Bagaimana mengetahui waktu subur melalui graf bbt

Assalamualaikum semua, jumpa lagi hari ni...ehehhee...

Setelah berhari-hari aku study tentang graf bbt ni, baru lah hari ni aku rase aku da faham bila kita nak tahu waktu subur.  Tapi kalau aku silap, tolong la betulkan k...ni kan pengetahuan..so bolehlah kongsi pengetahuan dengan orang lain...k?

okey..ni graf bbt..tp bkn aku pnyer k..aku cm bse lahh.lupe nk bwk usb..kikikikiiii~~

contoh graf bbt-sumber dari google

okey...ehem3xx....!! ni Cikgu Shasa nak ajo...ehehhehe..seperti yang korang tengok graf kat atas tu, kan ada  tanda M merah kan?? ha tu maknenyer bndere jepun aka period.  So selepas habis piyed tu...kalau korang tengok graf tu, suhu makin menurun bukan..sehinggalah ke nombor 11 tu, tibe2x naik mendadak? Betul??

Masa hari ke 11 tu, sbenarnye hari selepas hari subur, maknenyer korang da terlepas waktu subur korang.  So, waktu subur sebenarnye hari ke 10, yang betul2x subur.  Tapi boleh la start ehem2x dari hari ke 8 hingga hari 10 k?? ehehehhe...Kalau nak lebih kepastian, korang boleh beli ovulation test.  Boleh beli melalui online atau pun ke farmasi berdekatan.  Setahu aku kat farmasi mahal, lebih dari RM30 kalau xsilap aku lah..xpun dekat2x harga tu...

So, pada sape2x yang sedang berusaha tu..same2x la kita ye?? Berusaha, doa..pastu tawakal.. :)  Jika ada rezeki kita, pasti ada bukan? Yang penting usaha ye dok? Ok lah tu je nak mengajo hari ni...harap2x paham la k..kalau xpaham..leh la tnye..kalau aku leh jawab..aku jawab...

Pada kawan-kawan yang lebih berpengelaman or lebih tahu dari aku tentang ni..beritahu la aku k..kita kongsi-kongsi pengetahuan..cewaaahh...

Tu jekk..k bye.. Assalamualaikum.

nasi tambah : pada yang belum kahwin,..boleh je nk bace..tmbah pengetahuan JEK kenn.. :p

Lorong Kanan Lorong Perlahan?

Assalamualaikum...apa khabar kawan-kawan aku hari ni?? Harap korang sihat k,..aku ni..masih lagi sakit gusi..bengkak lagi..takpelah..boleh hapuskan dosa-dosa kecil ye dak??:)



nah...ni ha siap ada signboard ok??
Jadi,..hari ni aku nak kongsi dengan korang tentang pengalaman aku di jalan raya.  Tidak kiralah lebuhraya ke jalan raya ke, yang penting..lebih dari satu lorong.  Aku selalu jumpa, orang memandu dengan perlahan di lorong paling kanan.   Lepas tu aku tengok tengah, sedang-sedang je..tengok belah kiri sekali laju?? Adoii..sudah tukar ka??

Selalu taw camtu, kadang-kadang tu orang bagi emergency/double signal pun wat #donno jek!! Grrr... Tolong lah bertimbangrasa sikit kakak/abang oiii...kadang tu orang ada kecemasan, nak kene laju sikit.  Kalau da awak memang banyak masa, nak bercinta, nak makan angin..tolong la pandu di lorong kiri sekali ye..tu la selayaknya untuk kelajuan awak sekarang..alahaiii...

Kadang tu sampai jam jalan, disebabkan satu kereta yang perlahan dan degil taknak ketepi.  Pernah je hon or bagi lampu, tapi same je...pandang cermin pun tak...kusyuk sangat ke sayang??  Aku pasti kawan-kawan aku ni semua tak camtu kan?? Kalau ada kawan-kawan korang yang memandu camtu, tolong la nasihatkan k..sebab, walaupun aku ni duduk sebelah pemandu..aku selalu nasihatkan pemandu aku kalau aku nampak kereta belakang aku lebih laju dari kereta yang aku naik tu..

Lorong kanan kan lorong memotong, so kalau dah korang memandu kat lorong kanan, nampak banyak kereta belah kiri, dok memotong kereta korang...tak ke pelik tu??? So, tolong lah pemandu-pemandu sekalian...bertimbang rasa bila memandu k? Kalau macam tetibe tak sedar ke..tampar muke korang..bagi sedar SEKEJAP..ahahahha..

Membebel lak aku pagi-pagi gini..ish2x..sekadar nasihat dari kawan yang prihatin..tu je.. :))
Kalau ada yang terasa dengan penulisan aku kali ni, ak minta maaf banyak2x...tegur la saya yang serba tidak sempurna ni..Okey lahh..semoga hari-hari kawanku semua ceria dan berjalan lancar sentiasa k?? Keep smiling..stay out of trouble...ehehhe...lebiuuu...papaii... ASSALAMUALAIKUM... :))

Nasi tambah : Pernah tak korang jumpa pemandu yang memandu perlahan, dan korang memotong, sambil memberikan riak muke yang ala-ala gengster?? aku pernah...HAHAHAHA....k bye. :p

Rabu, 5 September 2012

Gusi Bengkak!! Tolongggg!! :((

Assalamualaikum...hukkkk~~ :(

i got 5 day mc...

because of...

uhukkk..uhukkk...


.
.
.
.
.
.
.
.
.


:p


ahahaha..sesaje jek letak gmbo tu..sbenarnyer..aku saket gusi weii...ak rse mcm gigi ak nk tmbuh ag lahhhhhhh!! Erghhh..sakit taw x..nk telan air liur pun saket...agk2x..klu buat muke cm kt ats tu..doc. bagi aku mc 5 hari x?? uhukkkkkk....puiiii...!! ahahahahhahaha

k la..bye! Assalamualaikum..

Susu Pekat Manis Korea????

Assalamualaikum...harini nak cite pendek jek...sbb terbace kat blog fatin liyana, korang boleh bace kat sini.


NI SUSU PEKAT MANIS KITE
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.






NI SUSU PEKAT MANIS KOREA
rse nk bukak dan letak kat muke jek kan?? ahahhaa...tetibe cm rse lidah aku manis..leh gitu?? thanks to fatin liyana , kalau tak..xdele aku taw camne susu kat tempat lain kan..hehehe..tu jek...bye.. :p

Selasa, 4 September 2012

Kepingin Puding Roti.. =.=

Assalamualaikum...apa khabar korang..erm rase macam da lame je xupdate..ahaha..yeke?? ntah lah..lately mcm xde mood nk update lah..padahal banyak je nk share..siap ade gambo bagai, tapi xjugak update..guane?? :p

Owh2x...lupe lak...sekarang kan..tengah terliur/mengidam/craving/ pe lagi ekk?? haaa..bukan2x..!! aku xmengandung ye...aku sedang berbendera..ahahaha..memang gini le..sekarang ni...mood aku datang, dok ngidam puding roti dgn milk shake banana little taiwan..sedap wooo....yang milk shake tu..mmg sokmo beli dah..yang puding roti tu..baru tadi mengidamnyerr..bleh gitu? pastu...pe lagi..bile xdapat makan..tengok gambo pun jadik le...gullppp!!telan air liuq sat.. :p

owhh..mamamiyaaaaa......

gambar ni aku ambil di blog cik epal siap ade resepi lagi..yela..kadang2x..resepi kita buat tu sedap..tapi kot la nk cube resepi yang lain..boleh lah click blog cik epal tu..salin resepi...pastu buat!! ehehhee..korang..kalau korang buat kan...leh tak orang hantarkan kat aku...cacing2x dlm perot aku ni haaa..mintak puding roti..bukan aku...ahahha..yelah2x..nanti aku buatlah..dia punye resepi leh tahan senang gak..ermm..KALAU RAJIN!! :p

okey lah..okey lahhh..sesaje jek nak buat korang telan air liur waktu2x gini..ala..jkgi kan da boleh lunch..hihihi..takecare semua..bye...lebiuuu..salah silap..ampunkan daku yaa...huk2x... :))

Rabu, 29 Ogos 2012

Gangnam Raye!!

Assalamualaikum semua, apa khabar.  Erm...macam mana bulan Syawal ni,..?? Masih ada jemputan rumah terbuka ke? Mesti ada kan, sampaikan ke malam pun ade..cmtu..xyah la masak...eheheh...Dok pergi rumah terbuka dari pagi sampai ke malam.  Dok sibuk2x dengan raye ni, korang ada dengar tak pasal Gangnam? ehehhe..xpun da tengok video dorang kat youtube?

Banyak sebenarnyer da buat Gangnam ni, tapi yang paling best nyer gangnam raye ni lah..havoc gilerrrr!! sempoi habissss...besttt sangat2x tawww... Dari kecik smpai la ke veteran, ada dlm video ni.  Kelakarnyer xpayah nak cakap lah...dok gelak sorang2x nengok video tu taw x...Masuk semalam dah 3x tengok video dorang.  Terhibur sangat dengan telatah dorang, semuanya sporting..termasuk sexy lady (nenek) ahahha..saya bukan mengutuk taw..tapi kalau korang da tengok video tu..msti korang paham kenapa saya panggil sexy lady..ehehhe...so kalau sape2x nak tengok video Gangnam Raye ni, search kat youtube..mesti ada..nanti kalau ada mase,..akan dilampirkan sekali..cewahhh ayattt surat rasmi lahh...ahahhaha..Ni ha ada attach gambar JEK..ahahaa..video xmampu..internet terlampau laju..hihih.. :p

ni la gangnam raye yang femes sekarang tu..ehhee..bek korang tengok cepat..

ni penyanyi originalnyer..dari korea..ehehe..tengok dia menari.. :p
Okey lah..akan di kemaskini kemudian(ayat surat lagi), jumpe lagi next entry...tentangg steambot..ehehe..okey2x...salah dan silap harap korang maafkan aku k...Assalamualaikum..bye2x.. :))


Isnin, 27 Ogos 2012

Alhamdulillah..rezeki Syawal.. :)

ASSALAMUALAIKUM...ehehehhehe...haihhh.....ehehehhehe..

Sebenarnyeeeee....tersangat la hepi nehh.  Nak taw sbb pe?? Aku menang contest Annas Easkey buat tu..igt lagi tak yg tetibe aku jadi sopan tu..ahahahha..aku kan ade join contest Annas Easkey buat, aku ingat aku xmenang la..sebab senyap gitu jek.

So, pagi ni macam biasa la rutin aku, bukak email, buka blog.  Scrol2x...alamakk...da keluar entry ni http://theannaseaskey.blogspot.com/2012/08/5-pemenang-contest-annas-easkey.html terus la tekan, tapi xde berharap pun menang sebab tahu yg aku ni xsberape pun penulisannya.  Sekali tgok2x..ada la nme aku..alhamdulillah...syukur sangat2x...

Apa yang aku wat adalah ikhlas dari hati aku n bukanlah hanya kata-kata nak bodek.  kalau nk baca boleh klik sini .  Ehhehe..bestnyer..tp xtaw lagi pe hadiahnyer...sbb nk kene email!! Ok korang...nk email Annas nihh.. :))

Ooppss..bukan nk menunjuk taw..cume nk share berita gembira ni gn korang..sori la klu rse mcm ak mnunjuk...ak mintaa maaf k... Assalamualaikum.. :))

Khamis, 23 Ogos 2012

ttc : Digital Basal Thermometer

Assalamualaikum...apa khabar semua, harap-harap sihatlah..  Al-maklum lah kan, musim beraya lagi ni..dok makan lemang, ketupat, rendang, huh..itu semua menggemukkann!! ehehhe... Tapi aku still mantain, lom naik berat or sakit2x perot lagi..alhamdulillah.

So, hari ni nak cerita pasal thermometer.  Sebelum raya aritu, aku pergi ke guardian nak carik thermometer.  Biasalah da kahwin kan, nak tahu la suhu badan setiap hari dan bila waktu subur.  Sebab, mengikut apa yang aku baca, bila kita subur,...suhu badan kita akan naik.  Yelah, da start la nk berusaha dapatkan baby, hihihi. Sebelum tu kena lah tahu bila waktu subur kan??

Okey,...sebenarnya, mula-mula aku ke watson.  Tapi nan hado.. Entah lah, mungkin mata aku yang tak okey..atau memang takde..aku xpasti lah.  Tapi lepas tu aku terus ke guardian, kat bahagian belakang sekali dekat dengan farmasi.  Dok dalam kabinet besi tau?? Tinggal 2 unit je lagi.  Lepas aku ambil, tinggal lah satu.  Ada la rezeki untuk aku, alhamdulillah.  Tapi kan, minta maaf banyak2x sebab aku tak ingat berapa harga. Soriiiiiiiiiiiiiiiiiiii...tau?? Yang pastinya harganya mase tu xsampai 50 pun, sebab tengah promosi.  Baru lagi aku beli...jumaat lepas k.

Nak tengok gambar nye..ni ha...hasil dari carian google...

tikar ni mcm tikar kat rumah emak aku jek.. :p
So, dalam tu ada la cara-cara nak guna iaitu samada di bawah lidah atau pun di bawah ketiak..yang mana korang prefer lah kan.  Aku lagi prefer bawah lidah, sebabnya lebih tepat kalau diambil suhu bawah lidah.  Waktu yang paling sesuai ambil suhu ialah pada waktu korang bangun pagi, mase tu dok terpisat2x...mamai2x lagi...belum gosok gigi..belum wtper2x..hah..mse tu..g carik termometer tu..terus letak bwh lidah!!NGAPP!! ehhehe..lepas da bunyi beep barulah keluarkan.  Kene sabo sikit, sebab rase macam lame jek mase tu...makan pun sempat kot?? okey..tu tipu...ahahahha...

So far, rajin la nak ambik suhu badan.  Harap-harap kerajinan ini akan berterusan lah kan.   Ermm..tu sahaja untuk perkongsian pada hari ini.  Silap salah harap dimaafkan. Assalamualaikum dan bye2x.. :))


Jumaat, 17 Ogos 2012

DENGAR TAK HOT FM!! SELUAR TRACK OREN!!HAHAHAHA

Assalamualaikum semua..ahahhahahaha...Tu first aku nak buattt..gelakkk... Ya Allah...memang kelakar sangat la pkck  hazaman ni haa.yg kene panggilan hangit HOT FM tu.  hari ni, dia jadi tetamu kat konti.  So dapat la dengar lagi gelak pakcik tu...siyes kelakar wehh..ahahaha..

hari ni, hot fm siap pkai baju oren disebabkan panggilan hangit tu kan tentang baju raya warna oren... Even aku pun hari ni, pakai baju warna oren..semangat weh!! ahahaha.. So, pada sape2x yang rase cm sedih xbalik lagi kampung, or xdapat cuti raye...tukar la channel hot fm, boleh dengar dalam kereta..kat office pun boleh dengar online je..sape ade kat rumah boleh tengok kat tv lagi!! ape lagi..tukar la..mesti korang gelak sampai pecah perut..huhu..

NAH, NI LINK UNTUK DENGAR ONLINE.. http://www.hotfm.com.my/

Selamat bergelak sakan korang..ehehhe.. :))

Rabu, 15 Ogos 2012

i'm sleepy =.=

Assalamualaikum...apa khabar kawan-kawan...

Hari ni....entry yang tersangat la pendek...dan dipendekkan kata...aku mengantok..! Semalam rasenyer xdela lewat sangat pun tido..pukul 1 kot..lewat x kalau tido pukul 1? hahaha...pada aku..xlewat..klu lewat..pukul 3 pagi, hah tu baru lah lewat hihi..rasa macam nk tido je bwh meje ni...gntok..siyess... :((

Tahu x sepatutnya kita tido berapa jam sehari?? Ni aku baca kat wikipedia... katenyer... Yayasan kat US mengesyorkan tidur selama 8 jam hingga 9 jam untuk dewasa adalah waktu tido yang mencukupi dan bagus untuk kecergasan mental, daya ingatan, penyelesaian masalah dan sebagainya.  Lagi satu kajian plak kat Pennsylvania tahun 2003 katenyer xelok kalau tido kurang dari 8 jam.  Ni Lak kat Universiti San Diego mendapati orang yang tido selame 6 hingga 7 jam setiap malam selalunya panjang umur..huhu.. So aku rasa, patutnya tidur yang secukup nya ialah sebanyak 6-8 jam.  Ok tak?? ehehe..jangan la pulak nanti tidur pukul 12 malam, jakgi nak cukupkan 8 jam..g bangun lambat...meme meroh ar punch card kan?? :p

Okey lahh...agak-agak la kan..apelah yang boleh buat kita segar ekk??? Ermm....jom try 10 petua SEGAR yg xbape nk diterima akal?? ahhahaha

1. Makan cili padi dalam kuantiti yg banyak..alaa...mkn mcm kacang jek..men cmpak dlm mlut...boleh??? ahahahhaha..
2. Goyang2x kepala or hentak2x kaki..erm..pstu terhentak kepala kat meje..sbb gntok mlampoo...ahaha...
3. Letak lidi kat mate..ermm..xpnah lak aku cube...ak rase la..klu letak pun..lidi tu leh tembus kelopak mate aku... :p
4. Pegi cari dinding mane2x yg kukuh..larik laju2x..pstu hentam kpla korang kt dinding..konpem pstu terus msuk ICU..ahahahhaha
5. Pegi keluar dari opis..pastu berlari keliling opis sambil menjerit AAAAAHHHHHHHHHHHHH!!!! pastu korang kene tgkap pasai mcm amukan momok..terus msuk wad org giler.. :p
6. Pasang lagu kuat2x..pastu nyanyi slow2x...tetibe nmpk rmai orang dok pndg korang..pasai korang xsedo korang pkai headphone pehtu TERMENYANYI kuat..satu opis dengo..ahaaha...
7. Tak pun, pegi la take a nap jap...salu kan 5-10 minit je kann...xpe.... ermm..peh tu korang bangun nengok smua dak opis ada..tapi pakai baju len?? HAIIHH...adakah aku bermimpi..???
8. Hah...yg ni aku penah buat..amek minyak cap kapak tu kann.pstu sapu sipi-sipi jek kat mate..agak2x mate tu terbukak ke lagi nak tutup?? ahahhaa..da cepat g basuh muke..bsuh rse sejuk kt mate..wahhh..SEGARRR....
9. Korang nengok tangan korang..ok da nengok?? GIGIT tgn korang tu kuat2x..smpai la mate korang sego..last-last orang bwk korang g spital sebab igt korang kancing gigi.. =.=
10. HAH NI PALING BEST...payoh sangat...korang g jek mandi kt bilik air opis korang tuhh...lepas mandi mesti segar kan... 5 mnit kemudian..mata layu semula...FINE!

ahahhaa...klu rse nk cube...cubelah di atas risiko anda sendiri..jgn la menyalahkan aku.  Sebab ni semua DUSTA BELAKA..ahahaha...kalau da gantok tuu..memang xde pe yang boleh bagi segar...melainkan dengan TIDUR je...Betul...even minum la kopi sepekat mane pun...KAW GILER2X  pun..mate layu gakk...xde kesan..ehehehe..

Okey la..tu je untuk hari ni..ehhehe..kalau rase cm nk marah bile bace entry aku kali ni..mintak maap la banyak2x ye...gurau2x jekk...ketawa itu penawar duka...ye dok?? oke lahh...Assalamualaikum..bye2x.. :))

Isnin, 13 Ogos 2012

"Yay! Senangnya nak Dapat Duit Raya dari Annas Easkey"



Assalamualaikum semua, percaya tak...lagi 5 hari..kita akan menyambut hari raya dan bakal meninggalkan bulan Ramadhan...ermm..sedih kan..?? Hari raya macam yang semua tahu adalah hari yang paling dinantikan oleh?? KANAK-KANAK...ehehhee...EMAK kepada KANAK-KANAK pun aku rasa lagi excited kot..ehehehe... So macam mana persiapan? Da beli ke baju raya, kasut raya, beg raye, sofa raya...wah!! semua la RAYA! 

Nak tahu x..aku xbeli satu ape pun lagi..ehehe...baju belum..apa pun belum..haish..walalupun ni tahun pertama beraya sebagai seorang isteri, tapi...tahun ni keluarga belah suami kehilangan 3 orang sekaligus..so..paham-paham jelah..mood nak raye tu xberapa nak ada..

Nampak x tajuk aku tu?? Yay! Senangnya nak dapat Duit Raya dari Annas Easkey !! Haha..selama ni jadi silent reader je...tibe-tibe hari ni Annas Easkey baik hati nak bagi duit raya...sape yang tak nak kan?? So, aku nak kene penuhkan ayat-ayat..Jangan terkejut kalau tibe2x..aku bahasakan diri sebagai saya...okey...BERTUKAR!!

Saya suka Annas Easkey kerana gambar-gambar yang Annas shoot memang sangat berbeza.  Gambarnya semacam ada aura,macam jiwa tu ada kat gambar tau?? hahaha..ni bukan ayat bodek..ikhlas dari hati ye.  Mula-mula kenal Annas Easkey ni dari Radiusite.  Memang sangat suka beli shawl kat situ.  Pastu, Ika (owner) memang selalu update siapa yang makeup dan siapa yang shoot.  Start dari situ lah, saya google website Annas Easkey dan follow setiap update dari blog Annas Easkey.  Ye...saya salah seorang silent reader dan admirer hasil seni Annas.  Kenapa ye, setiap foto/hasil Annas nampak lain?? Hasil seni Annas tak pernah mengewakan... Goodjob Annas... Ha..lagi satu...makeup pun cantik!! Nampak natural...saya suka makeup camtu..haihh..kenapa la xjumpa Annas Easkey sebelum saya kahwin ye?? hahaha...
Betul kan?? Cntek kan?? Ade jiwa kan??ehheheh
walaupun itam puteh sekalipun..tinggi nilai seninya..cewahhhh...


huhu...cntekkk... nangis tengok...
Owh ya...Annas... Baju raya saya berwarna TEH SUSU pada tahun ni, hahaha.. Kalau ikutkan sebenarnya nak buat warna biru kehijauan...macam warna laut tu..tapi tiba-tiba Emak kol, nak warna macam baju along nikah!! ahahaha..saya la tu...Nasib baik belum beli baju raya lagi, so dapatlah ikut tema yang emak cadangkan tu.  Macam mana warna teh susu? ha..tengok la teh susu..cmtu la warna baju saya..cuma teh saya pekat sikit lah..susu kurang... BAIK UNTUK KESIHATAN..hahaha.. :p

Okey untuk Annas Easkey, saya tahu baru-baru ni blog telah di HACK oleh seseorang yang tidak diketahui.  Tapi xpe...Annas Easkey ikhlas dalam melakukan kerja ni bukan? Allah sentiasa ada...banyakkan doa kepada-Nya...insyallah...Saya percaya satu hari nanti, Annas Easkey pasti menjadi bualan ramai, mungkin juga sehingga ke taraf Antarabangsa..siapa tahu bukan? Setiap orang berhak mempunyai cita-cita...dan jika dikejar + usaha tidak mustahil akan berjaya kan? SETIAP LANGKAH YANG KITA ATUR, SETIAP GERAK YANG KITA BUAT AKAN MENENTUKAN SIAPA KITA DI MASA HADAPAN.. SO TO ANNAS EASKEY , saya ucapkan semoga maju jaya, TABAH dan KUAT dalam menempuhi liku-liku kehidupan..nak berjaya bukannya mudah, kene ada HATI YANG KUAT!! GOODLUCK!! amin...insyallah.. :))

Pada sesiapa yang nak join contest ni, boleh la visit http://theannaseaskey.blogspot.com/ untuk maklumat selanjutnya.  Mana lah tahu ada rezeki dapat duit raya dari Annas Easkey?? Insyallah.. :)

Okeylah...kalau ada tersilap kata, harap maafkan..aku cuma manusia biasa yg xlekang dari melakukan kesilapan...jumpa lagi next entry.. Assalamualaikum.. :))