Rabu, 29 Ogos 2012

Gangnam Raye!!

Assalamualaikum semua, apa khabar.  Erm...macam mana bulan Syawal ni,..?? Masih ada jemputan rumah terbuka ke? Mesti ada kan, sampaikan ke malam pun ade..cmtu..xyah la masak...eheheh...Dok pergi rumah terbuka dari pagi sampai ke malam.  Dok sibuk2x dengan raye ni, korang ada dengar tak pasal Gangnam? ehehhe..xpun da tengok video dorang kat youtube?

Banyak sebenarnyer da buat Gangnam ni, tapi yang paling best nyer gangnam raye ni lah..havoc gilerrrr!! sempoi habissss...besttt sangat2x tawww... Dari kecik smpai la ke veteran, ada dlm video ni.  Kelakarnyer xpayah nak cakap lah...dok gelak sorang2x nengok video tu taw x...Masuk semalam dah 3x tengok video dorang.  Terhibur sangat dengan telatah dorang, semuanya sporting..termasuk sexy lady (nenek) ahahha..saya bukan mengutuk taw..tapi kalau korang da tengok video tu..msti korang paham kenapa saya panggil sexy lady..ehehhe...so kalau sape2x nak tengok video Gangnam Raye ni, search kat youtube..mesti ada..nanti kalau ada mase,..akan dilampirkan sekali..cewahhh ayattt surat rasmi lahh...ahahhaha..Ni ha ada attach gambar JEK..ahahaa..video xmampu..internet terlampau laju..hihih.. :p

ni la gangnam raye yang femes sekarang tu..ehhee..bek korang tengok cepat..

ni penyanyi originalnyer..dari korea..ehehe..tengok dia menari.. :p
Okey lah..akan di kemaskini kemudian(ayat surat lagi), jumpe lagi next entry...tentangg steambot..ehehe..okey2x...salah dan silap harap korang maafkan aku k...Assalamualaikum..bye2x.. :))


Isnin, 27 Ogos 2012

Alhamdulillah..rezeki Syawal.. :)

ASSALAMUALAIKUM...ehehehhehe...haihhh.....ehehehhehe..

Sebenarnyeeeee....tersangat la hepi nehh.  Nak taw sbb pe?? Aku menang contest Annas Easkey buat tu..igt lagi tak yg tetibe aku jadi sopan tu..ahahahha..aku kan ade join contest Annas Easkey buat, aku ingat aku xmenang la..sebab senyap gitu jek.

So, pagi ni macam biasa la rutin aku, bukak email, buka blog.  Scrol2x...alamakk...da keluar entry ni http://theannaseaskey.blogspot.com/2012/08/5-pemenang-contest-annas-easkey.html terus la tekan, tapi xde berharap pun menang sebab tahu yg aku ni xsberape pun penulisannya.  Sekali tgok2x..ada la nme aku..alhamdulillah...syukur sangat2x...

Apa yang aku wat adalah ikhlas dari hati aku n bukanlah hanya kata-kata nak bodek.  kalau nk baca boleh klik sini .  Ehhehe..bestnyer..tp xtaw lagi pe hadiahnyer...sbb nk kene email!! Ok korang...nk email Annas nihh.. :))

Ooppss..bukan nk menunjuk taw..cume nk share berita gembira ni gn korang..sori la klu rse mcm ak mnunjuk...ak mintaa maaf k... Assalamualaikum.. :))

Khamis, 23 Ogos 2012

ttc : Digital Basal Thermometer

Assalamualaikum...apa khabar semua, harap-harap sihatlah..  Al-maklum lah kan, musim beraya lagi ni..dok makan lemang, ketupat, rendang, huh..itu semua menggemukkann!! ehehhe... Tapi aku still mantain, lom naik berat or sakit2x perot lagi..alhamdulillah.

So, hari ni nak cerita pasal thermometer.  Sebelum raya aritu, aku pergi ke guardian nak carik thermometer.  Biasalah da kahwin kan, nak tahu la suhu badan setiap hari dan bila waktu subur.  Sebab, mengikut apa yang aku baca, bila kita subur,...suhu badan kita akan naik.  Yelah, da start la nk berusaha dapatkan baby, hihihi. Sebelum tu kena lah tahu bila waktu subur kan??

Okey,...sebenarnya, mula-mula aku ke watson.  Tapi nan hado.. Entah lah, mungkin mata aku yang tak okey..atau memang takde..aku xpasti lah.  Tapi lepas tu aku terus ke guardian, kat bahagian belakang sekali dekat dengan farmasi.  Dok dalam kabinet besi tau?? Tinggal 2 unit je lagi.  Lepas aku ambil, tinggal lah satu.  Ada la rezeki untuk aku, alhamdulillah.  Tapi kan, minta maaf banyak2x sebab aku tak ingat berapa harga. Soriiiiiiiiiiiiiiiiiiii...tau?? Yang pastinya harganya mase tu xsampai 50 pun, sebab tengah promosi.  Baru lagi aku beli...jumaat lepas k.

Nak tengok gambar nye..ni ha...hasil dari carian google...

tikar ni mcm tikar kat rumah emak aku jek.. :p
So, dalam tu ada la cara-cara nak guna iaitu samada di bawah lidah atau pun di bawah ketiak..yang mana korang prefer lah kan.  Aku lagi prefer bawah lidah, sebabnya lebih tepat kalau diambil suhu bawah lidah.  Waktu yang paling sesuai ambil suhu ialah pada waktu korang bangun pagi, mase tu dok terpisat2x...mamai2x lagi...belum gosok gigi..belum wtper2x..hah..mse tu..g carik termometer tu..terus letak bwh lidah!!NGAPP!! ehhehe..lepas da bunyi beep barulah keluarkan.  Kene sabo sikit, sebab rase macam lame jek mase tu...makan pun sempat kot?? okey..tu tipu...ahahahha...

So far, rajin la nak ambik suhu badan.  Harap-harap kerajinan ini akan berterusan lah kan.   Ermm..tu sahaja untuk perkongsian pada hari ini.  Silap salah harap dimaafkan. Assalamualaikum dan bye2x.. :))


Jumaat, 17 Ogos 2012

DENGAR TAK HOT FM!! SELUAR TRACK OREN!!HAHAHAHA

Assalamualaikum semua..ahahhahahaha...Tu first aku nak buattt..gelakkk... Ya Allah...memang kelakar sangat la pkck  hazaman ni haa.yg kene panggilan hangit HOT FM tu.  hari ni, dia jadi tetamu kat konti.  So dapat la dengar lagi gelak pakcik tu...siyes kelakar wehh..ahahaha..

hari ni, hot fm siap pkai baju oren disebabkan panggilan hangit tu kan tentang baju raya warna oren... Even aku pun hari ni, pakai baju warna oren..semangat weh!! ahahaha.. So, pada sape2x yang rase cm sedih xbalik lagi kampung, or xdapat cuti raye...tukar la channel hot fm, boleh dengar dalam kereta..kat office pun boleh dengar online je..sape ade kat rumah boleh tengok kat tv lagi!! ape lagi..tukar la..mesti korang gelak sampai pecah perut..huhu..

NAH, NI LINK UNTUK DENGAR ONLINE.. http://www.hotfm.com.my/

Selamat bergelak sakan korang..ehehhe.. :))

Rabu, 15 Ogos 2012

i'm sleepy =.=

Assalamualaikum...apa khabar kawan-kawan...

Hari ni....entry yang tersangat la pendek...dan dipendekkan kata...aku mengantok..! Semalam rasenyer xdela lewat sangat pun tido..pukul 1 kot..lewat x kalau tido pukul 1? hahaha...pada aku..xlewat..klu lewat..pukul 3 pagi, hah tu baru lah lewat hihi..rasa macam nk tido je bwh meje ni...gntok..siyess... :((

Tahu x sepatutnya kita tido berapa jam sehari?? Ni aku baca kat wikipedia... katenyer... Yayasan kat US mengesyorkan tidur selama 8 jam hingga 9 jam untuk dewasa adalah waktu tido yang mencukupi dan bagus untuk kecergasan mental, daya ingatan, penyelesaian masalah dan sebagainya.  Lagi satu kajian plak kat Pennsylvania tahun 2003 katenyer xelok kalau tido kurang dari 8 jam.  Ni Lak kat Universiti San Diego mendapati orang yang tido selame 6 hingga 7 jam setiap malam selalunya panjang umur..huhu.. So aku rasa, patutnya tidur yang secukup nya ialah sebanyak 6-8 jam.  Ok tak?? ehehe..jangan la pulak nanti tidur pukul 12 malam, jakgi nak cukupkan 8 jam..g bangun lambat...meme meroh ar punch card kan?? :p

Okey lahh...agak-agak la kan..apelah yang boleh buat kita segar ekk??? Ermm....jom try 10 petua SEGAR yg xbape nk diterima akal?? ahhahaha

1. Makan cili padi dalam kuantiti yg banyak..alaa...mkn mcm kacang jek..men cmpak dlm mlut...boleh??? ahahahhaha..
2. Goyang2x kepala or hentak2x kaki..erm..pstu terhentak kepala kat meje..sbb gntok mlampoo...ahaha...
3. Letak lidi kat mate..ermm..xpnah lak aku cube...ak rase la..klu letak pun..lidi tu leh tembus kelopak mate aku... :p
4. Pegi cari dinding mane2x yg kukuh..larik laju2x..pstu hentam kpla korang kt dinding..konpem pstu terus msuk ICU..ahahahhaha
5. Pegi keluar dari opis..pastu berlari keliling opis sambil menjerit AAAAAHHHHHHHHHHHHH!!!! pastu korang kene tgkap pasai mcm amukan momok..terus msuk wad org giler.. :p
6. Pasang lagu kuat2x..pastu nyanyi slow2x...tetibe nmpk rmai orang dok pndg korang..pasai korang xsedo korang pkai headphone pehtu TERMENYANYI kuat..satu opis dengo..ahaaha...
7. Tak pun, pegi la take a nap jap...salu kan 5-10 minit je kann...xpe.... ermm..peh tu korang bangun nengok smua dak opis ada..tapi pakai baju len?? HAIIHH...adakah aku bermimpi..???
8. Hah...yg ni aku penah buat..amek minyak cap kapak tu kann.pstu sapu sipi-sipi jek kat mate..agak2x mate tu terbukak ke lagi nak tutup?? ahahhaa..da cepat g basuh muke..bsuh rse sejuk kt mate..wahhh..SEGARRR....
9. Korang nengok tangan korang..ok da nengok?? GIGIT tgn korang tu kuat2x..smpai la mate korang sego..last-last orang bwk korang g spital sebab igt korang kancing gigi.. =.=
10. HAH NI PALING BEST...payoh sangat...korang g jek mandi kt bilik air opis korang tuhh...lepas mandi mesti segar kan... 5 mnit kemudian..mata layu semula...FINE!

ahahhaa...klu rse nk cube...cubelah di atas risiko anda sendiri..jgn la menyalahkan aku.  Sebab ni semua DUSTA BELAKA..ahahaha...kalau da gantok tuu..memang xde pe yang boleh bagi segar...melainkan dengan TIDUR je...Betul...even minum la kopi sepekat mane pun...KAW GILER2X  pun..mate layu gakk...xde kesan..ehehehe..

Okey la..tu je untuk hari ni..ehhehe..kalau rase cm nk marah bile bace entry aku kali ni..mintak maap la banyak2x ye...gurau2x jekk...ketawa itu penawar duka...ye dok?? oke lahh...Assalamualaikum..bye2x.. :))

Isnin, 13 Ogos 2012

"Yay! Senangnya nak Dapat Duit Raya dari Annas Easkey"



Assalamualaikum semua, percaya tak...lagi 5 hari..kita akan menyambut hari raya dan bakal meninggalkan bulan Ramadhan...ermm..sedih kan..?? Hari raya macam yang semua tahu adalah hari yang paling dinantikan oleh?? KANAK-KANAK...ehehhee...EMAK kepada KANAK-KANAK pun aku rasa lagi excited kot..ehehehe... So macam mana persiapan? Da beli ke baju raya, kasut raya, beg raye, sofa raya...wah!! semua la RAYA! 

Nak tahu x..aku xbeli satu ape pun lagi..ehehe...baju belum..apa pun belum..haish..walalupun ni tahun pertama beraya sebagai seorang isteri, tapi...tahun ni keluarga belah suami kehilangan 3 orang sekaligus..so..paham-paham jelah..mood nak raye tu xberapa nak ada..

Nampak x tajuk aku tu?? Yay! Senangnya nak dapat Duit Raya dari Annas Easkey !! Haha..selama ni jadi silent reader je...tibe-tibe hari ni Annas Easkey baik hati nak bagi duit raya...sape yang tak nak kan?? So, aku nak kene penuhkan ayat-ayat..Jangan terkejut kalau tibe2x..aku bahasakan diri sebagai saya...okey...BERTUKAR!!

Saya suka Annas Easkey kerana gambar-gambar yang Annas shoot memang sangat berbeza.  Gambarnya semacam ada aura,macam jiwa tu ada kat gambar tau?? hahaha..ni bukan ayat bodek..ikhlas dari hati ye.  Mula-mula kenal Annas Easkey ni dari Radiusite.  Memang sangat suka beli shawl kat situ.  Pastu, Ika (owner) memang selalu update siapa yang makeup dan siapa yang shoot.  Start dari situ lah, saya google website Annas Easkey dan follow setiap update dari blog Annas Easkey.  Ye...saya salah seorang silent reader dan admirer hasil seni Annas.  Kenapa ye, setiap foto/hasil Annas nampak lain?? Hasil seni Annas tak pernah mengewakan... Goodjob Annas... Ha..lagi satu...makeup pun cantik!! Nampak natural...saya suka makeup camtu..haihh..kenapa la xjumpa Annas Easkey sebelum saya kahwin ye?? hahaha...
Betul kan?? Cntek kan?? Ade jiwa kan??ehheheh
walaupun itam puteh sekalipun..tinggi nilai seninya..cewahhhh...


huhu...cntekkk... nangis tengok...
Owh ya...Annas... Baju raya saya berwarna TEH SUSU pada tahun ni, hahaha.. Kalau ikutkan sebenarnya nak buat warna biru kehijauan...macam warna laut tu..tapi tiba-tiba Emak kol, nak warna macam baju along nikah!! ahahaha..saya la tu...Nasib baik belum beli baju raya lagi, so dapatlah ikut tema yang emak cadangkan tu.  Macam mana warna teh susu? ha..tengok la teh susu..cmtu la warna baju saya..cuma teh saya pekat sikit lah..susu kurang... BAIK UNTUK KESIHATAN..hahaha.. :p

Okey untuk Annas Easkey, saya tahu baru-baru ni blog telah di HACK oleh seseorang yang tidak diketahui.  Tapi xpe...Annas Easkey ikhlas dalam melakukan kerja ni bukan? Allah sentiasa ada...banyakkan doa kepada-Nya...insyallah...Saya percaya satu hari nanti, Annas Easkey pasti menjadi bualan ramai, mungkin juga sehingga ke taraf Antarabangsa..siapa tahu bukan? Setiap orang berhak mempunyai cita-cita...dan jika dikejar + usaha tidak mustahil akan berjaya kan? SETIAP LANGKAH YANG KITA ATUR, SETIAP GERAK YANG KITA BUAT AKAN MENENTUKAN SIAPA KITA DI MASA HADAPAN.. SO TO ANNAS EASKEY , saya ucapkan semoga maju jaya, TABAH dan KUAT dalam menempuhi liku-liku kehidupan..nak berjaya bukannya mudah, kene ada HATI YANG KUAT!! GOODLUCK!! amin...insyallah.. :))

Pada sesiapa yang nak join contest ni, boleh la visit http://theannaseaskey.blogspot.com/ untuk maklumat selanjutnya.  Mana lah tahu ada rezeki dapat duit raya dari Annas Easkey?? Insyallah.. :)

Okeylah...kalau ada tersilap kata, harap maafkan..aku cuma manusia biasa yg xlekang dari melakukan kesilapan...jumpa lagi next entry.. Assalamualaikum.. :))










Jumaat, 10 Ogos 2012

Mari jadi KFCM di google.. =.=

Assalamualaikum...ehehhee..perasan tak lately google ade wat game? Sempena Olimpik kan? So hari ni google buat game penjaga gol lak...klu rase2x nak jadik cm Khairul Fahmi Che Mat leh ar men game ni..agak2x le beat x KFCM?? ehehehhehe..

Ni la aku baru men tadi? Xdela seterer KFCM kan..ehehhe
Tu je nk share..ahaha..k bye. :p

Isnin, 6 Ogos 2012

Tepung Pelite for FREEEEEEEEEEEE

Assalamualaikum...hihii...arini..nk btaw satu jek...pendek jekk...

Kuih feveret mse bulan pose, kueh tepung pelite.  Tapi start dari mula puasa sampai hari ni, memang tak pernah pun jejak g bazar ramadan kt kawasan sini.  Di hari yang mulia...pada hari Isnin ini...saya umumkn..saya mendapat..kuih tepung pelita....yahuuuu...ahahahahha..selama ini ku sangat mendambakannya..tetapiii..ku malas menjejak bazar.  Akhirnya...sudah tertulis rezeki ku..mendapat tepung pelita free pada Nuzul Al-quran=17 Ramadhan..alhamdulillah....syukur di atas nikmat yg Allah berikan..

Owh! nak btaw...kat aras aku ni..da start psg lampu liplap2x..korang lak cmne?? tmpt aku belum ag...last2x baru pasang..baru le best..ye dok..ahahaha...bile nengok lampu..bru la terase bahang raye tu da dkat...klu tmbah lak dengan lagu raye..msti lagi best kan?? Nak tnye ni...tahun ni beraye, baju raye sedondon tak? Aku memang tiap2x tahun braye sedondon, tahun ni tambah lagi ahli...suami aku...ehehhe..

Mulenyer plan nak warna hijau laut...sekali mak aku jatuh cinta dengan warna baju nikah aku...Baju nikah aku ade bunge2x wrne teh susu, pastu tudung aku pun opkos teh susu la kan...dia kenan gn warne tu lahh..terus tadi msej..ckp...nk baju raye taun ni wrne sme gn baju nikah along..alahaiii mak....awat bitaw arini..xbtaw malam raye? Mak pnye psl..xpe...along snggup berkorban....ahahahha

Dari tepung pelite..melalut ke lampu liplap..melalut ke baju raye..ha...tu la kelebihan pmpuan..ahahaha..okey la...Selamat memasak jakgi pada yang memasak, dan pada yang berpuasa..selamat berbuka selepas azan maghrib di tempat anda ye..ehehhe..ok....Assalamualaikum...ampun maaf klu tersilap kate...byee.... :))

cayanggg kat semua reader.. :)

Jumaat, 3 Ogos 2012

Notification Komen BLOG takde

Assalamulaikum...harap korang semua sihat k..Arini pnye entry sikit je..ehehhhe...

Ni ha...kalau aku komen kt blog lain..aku xdapat email!! Geram betul..aku pikir..eh...xblas ke komen aku kan..sekali bila aku bukak balik blog yang aku komen tu..ade je komen berbalas..GRRRrrrrr...!! What happen?? adesssssssss....