Khamis, 28 Jun 2012

men masak2x : Pavlova ku xmenjadi wooo..

Assalamualaikum semua..holaaaa....ehehe...wlaupun xmnjadi..nk jgk cite kann...

okey..since last week memang mengidam pavlova.  Tetibe ikin ckp sng je buat..google la..haihh...sng je bahan2x nyer kan.  So, lepas 3 hari demam, semalam baru la dapat buat pavlova tu.  Tapi semalam demam lagi sebenarnyer, so barang-barang leh kirim gn my mutoq jelahh..Bile dia balik je tengok..alamakkk...silap beli cup la plak...erm..ak pn senyap jek..

Aku buat jelah senyap2x...ikutkn xmo buat taw..sebab lom expert lagi kan..nak buat yang bse la dlu..ni tetibe buat dlm cup.  Xmo la bising, kesian kat dia..da la penat balik keje..pastu g jugak cari barang nk wat pavlova utk wife dia..Daripada bising, bek kite buat..n tnjuk kat dia kan??ehehhe..

Pastu, buat la..mule2x je da nmpk pavlova tu da menggunung..ahahha..pstu dok jek dpn oven tu...tggu jek jadik pe lakk..tukar temperature tu atas bwh..ats bwh..tkot hangit kann..bse le...oven muroh jek..ehehhe..bukan microwave.. :p

Pastu, aku pun pegi la toilet jp kan..skali..bau2x hangit...terus larik ke dapur..omakkk aii.... b.........!!! pavlova itammmm!! ahahahha...si mutoq aku tu pn..lari le..nengok..dia amek..terus kuakan..ala..xpela syg...kte buang atas..mkn yg kt bwh k...esok try wat lagi...ayt amek ati le tew...psttttt...3x..nk taw x...mse bkk oven tu kn..ak tengok kat oven aku..api ditukar ke belah atas jekk..ermmm...si mutoq la tu tukar...konpemm..

ak ckp kt dia...bb...b tukar eh api ni...b taw x..yg ni utk api ats jek...(dgn lmh lmbut aku ckp) rupenyer dia xtaw..ehehe..xpela b..esok syg wt lagi k... :))

Tu je nk cite..gambo xde..sbb gelap sgt..tkot korang igt aku amek gmbo dlm gelap nti..ahahhahaha..okey..cawww..sori klu ade slh slp..assalamualaikum..bye.. :))

Khamis, 21 Jun 2012

Pandang sikit pun tak?

Assalamualaikum semua..so hari ni..pendek je 'entry' aku.  Ak kan keje kat tempat baru so, kat sini persekitaran lain sikit dari kat tempat lame. Kat sini kurang staf, so kene buat la keje sama-sama lah.  Aku xkisah pun nak buat keje sama-sama tu.

Ceritanya hari ni lah, ak tolong seseorang hari ni.  Adalah beberapa perkara yang aku tolong yang menyenangkan kerja dia.  Ada satu kerja ni, sangat2x penting sebab dah hampir due date.  Aku kerja keras dari pagi tadi kot.  Tadi baru dapat siapkan, sebab baru jumpa orang yang berkenaan.  Bila aku bagi balik kerja yang da siap tu..dia cuma cakap..letak je kat situ.  Perghh..aku bukanlah mengharapkan balasan, sekurangnya pandang dan senyum pun da cukup buat hati aku berbunga-bunga tanda dia hargai kerja aku.

Aku ikhlas buat kerja tu k...cuma bila kerja tu sesuatu yang susah payah aku usaha..dan tidak dihargai..rasa 'upset' lah...well...nak buat camne kan?? Takpelah...biar aku jela senyum dan tepuk bahu sendiri...cakap terima kasih..heeeeeeeeeee~~ well..aku memang seorang yang suka motivate diri sendiri bila rasa rendah diri  atau rasa 'down'.  Macam cakap sorang-sorang lah...tapiiiiii..ak waras lagi okey...selagi ianya untuk perkara yang baik kan?? tu je nk share..nk luah kat korang2x..baru rasa lega...ok..thanks bace blog aku k...

salah silap harap dimaafkan..assalamualaikum.

Selasa, 19 Jun 2012

Masalah Keputihan Perempuan

Assalamualaikum semua, jumpa lagi hari ni.  Harini tetibe je nk share psl kesihatan lak..

ermmm...korang tahu x keputihan?? or korg sendiri alami kputihan ni? xramai nk share mslh ni, mgkin sebab malu.  So, sini aku ade sikit maklumat psl keputihan n punca keputihan ni.  Aku ambil dari wikipedia.

Keputihan ni, kadang-kadang bntuk cairan, ketulan, berbuih pon ade.  Tahap teruknye ade smpai bertukar warna hijau atau pun mngakibatkan korg gatal2x kat bhagian intim.  Ada orang yg kne kputihan ni mse nk dekat period..ade jgk yg mse kesuburan tu keluar keputihan macam putih telur n ade jugak hari2x pun ade.  Yang ak tahu la..keputihan ni, kalau smpai terlalu teruk, tahap berbau, gatal or warna lain macam, baik korang g jmpe doktor, takut ade mslh kesihatan.

Punca-puncanya??

- kongsi seluar dalam(kot kongsi gn adik ke kakak ke..xleh taw?? )
- pakai seluar dlm ketat (sian kt dia..xleh nk napas, ehehe)
- pakai tisu mse basuh bahagian intim
- xpkai panty liner or xtukar (dok pkai stu tu smpai malam) =.=
- jarang tukar pad bile piyed (xmo taww...nti bakteria membiak kt situu,..nak??)
- xjge kbersihan (xbasuh kot?? ade ke xbsuh? )
- haaa....mkn xteratur, tidur xckup, xbersenam (pon boleh jadi ek?? )
- pkai sbun cap mgarot2x.. (jgn memandai... )
- slalu brendam dlm air pns(suam la kot, giler pns? )
- slalu bergnti psgn dlm sex (uishh..bkn je kene kputihan, leh jadik pnyakit len taw?)
- kadar gula dlm darah tinggi ( ni ak no komen)
- basuh bahagian iteww dr arah yg slh..ade carenyer...jgn basuh dr pnggung ke depan..
- hormon yg tidak seimbang dann...
- selalu garu-garu kt tuttttttttttttttt...haaaa....tah bru pas korek idong ke..korek ape ke..tgn kotor2x..pstu garu kt situu..pkir sndiri le...aiyakkk...!!

So..klu ade la antara punca2x ni..cbela elakkan k kawan2x?? kalau da teruk sangat..g jmpe doktor..jgn malu2x..nti da sket teruk...spe yg tanggung?diri sendiri jugak kan? Erm...tu je aku nk share..xbanyak pun..pe2x...ak mnta maaf k..Assalamualaikum.. :)


Blog dipantau??

Assalamualaikum korang..selamat pagi...harini hari Selasa sudah...cuaca pun da ok sket kot?? xberjerebu sgt kn?? Tp, cm bse la..bse da cuaca tak okey..ramai orang yg sakit2x..pada spe yg ade anak, please take care of them ok?? Kita orang bsr ni,..xpe lagi..budak2x slalunyer antibodi pn xkuat lagi..so jge la elok2x k, korg pn sme gk..klu rse da skt tekak tu, bykkan mnum air pstu klu ade ubt skt tekak, mkn cpt2x..sbb slalunyer ble da skt tekak tu..melarut ke demam..kan? Korg msti xnk skit...btl x? So,..jge diri elok2x..lagi2x dlm keadaan cuace cmni...

Okey...ak klu diikotkan nak jugak share psl keje aku,..pgalaman kerja kt tmpt yg berbeza.  Tapi aku takut jgk, sbb mgikut pgalaman...mne kwn2x yg taw psl blog kite n bce blog kite mgkin msuh dlm slimut! haaaa..jgn xcaye taw...klu ade kite ktuk2x ke ape ke..bhayeeee....klu leh...tahan jelah prasaan tu,..jgn share pe2x psl keje..klu nk share jgkk..mkesure...follower tu kite pcaye n kenal..ok?? Klu x..xpsl2x..esok masuk ke bilik bos plak...msti xnak kn??

Blog ni mmg la..personal kan? so, org xberhak nk tegur pe2x kan..tapi kite xnak la ada mslh kt tmpt kerje. Bila da kene panggil tu, mestilah da kene 'chop' ehehhe..phm x 'chop' ?? kalau xphm..wat2x phm jela ekk..?? heeeeeeeeeeeeeee~~~ ;)) Maybe seblum ni, bos xpnh jmpe korng..n xkenal pn korang. So lepas kene panggil tu, dia da kenal.  so kene pantau le..pe lagi kann..ehehe..So hati2x k?

Patotnyer tajuk tu tukar kan? tukar jadik nasihat dari nenek..ahahaha...alahh..aku share sbb aku syg..ehehhe.ecehhh...dah2x...tu je aku nk share..ok?? Mcm bse...stiap yg baik itu dtg dari Allah s.w.t n yang tidak baik itu dtg dari kelemahan diri aku sendiri, so..ak minta maaf klu ade slh2x kate k kwn? Assalamualaikum...bye2x.. :)

Jumaat, 15 Jun 2012

keje tempat baru.. =.=

Assalamulaikum semua,..ermm..selalunyer hari jumaat mesti orang suke kan..mcm aku..xsuke3x!!

Aku dpt pertukaran ke tmpt lain, pstu kan keje len dr tempat lame..so orang pun orang baru jugak..nk kne blajar..nk kne kenal...me dun like!! erghhh~~ Cuma xsuke tu jelah..yang lain2x tu bse la..tmpt baru kan..kene la belajar smua kan..cme jadi canggung ar..xknl spe..nk wt kje ape..bosan + gntok ok..xpela...take it as experience n new knowledge..ken...ok la..type en3 ni pon ak da gntok taw x..bye2...

slh silap..ampun ya...assalamualaikum..

Rabu, 6 Jun 2012

anak bulusku : shiro nak ber'MAIN' !!!!!

Assalamualaikum...

GrrrrrrRRrrrr....tengah geramm niii...kucen aku tu si shiro tu...da menggatal...!! Baru ni, aku ade beli kucen baru..nmenyer shimo...baru 3 bulan..yang dak shiro ni..da 7 bulan..ade ke dia nak hentam si shimo tuu..adoii..kecik lagi budak tuu....

dia dok terkejar2x si shimo tu haaa...da siap cium2x bntot tu...eeii..geram btul aku..dikurungnye si shimo..dia sebok kuis2x dak tu dlm sgkar tuu..kang kurung lak si shiro...ble dia xnmpak shimo dpan mate...bsing lak mulut dia..stress btul la aku..da start nk membirah!! pastu yang bestnyerr...da mule la..wat suara birah dia tuu...suara manje la knon...eii...mnympah la mummy dgr shiro!!

Sekarang..xleh dok sekali dahh..kene asing2x...sian kt shimo sbb xleh main kt luar...kene dok kt dlm kandang je memanjang...cume waktu aku keje jela..aku lepas dia dlm bilik..shiro lak aku lepas kat ruang tamu.  Pastu waktu aku balik...mule2x layan dulu si shiro birah..ahahha..pstu layan shimo lakk..adoii...da mcm ape..

Semalam kemuncaknyer...dia mungkin da terlebih birahh...makin menjadi2x dia...bising teramattttttttttttttttt!!! dia punyer tgn kan panjang..dicapainya smua bnde dlm sangkar tu...pastu xpuas ati sbb xdpt pgg si shimo...dia pnjat smpai atas sangkar tu..gerammnyerrr....xleh tido...smpai pkl 3!! last2x..mintak tlong gn adik...sruh tido gn shiro!!

Fuuuhh..pastu baru la legaa...lepaskan shimo..n aku pun baru la boleh tido..kalau x...maw aku belasah si shiro tu nti..ahaha..yela..da penat2x...buat lak birah dia..awal btul menggatal dia..Shiro....jangan nak mengade ye..umur setahun, baru mummy bagi ber "MAIN" !! tawww!!!! grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!

tu jek nk cite..psl si shiro yang membirah..menggatal..nak ber?????? "MAIN"!! okey..salah kate..harap dimaafkan...assalamualaikum... :)

Isnin, 4 Jun 2012

Nak marahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...

Assalamualaikum...

Huh...sakitnyer ati aku... Bagi keje banyak2x..ingat aku ni robot ke?? geram taw x..xsmpai 5 mnt bagi keje kt aku..dh tu..panggil lagi.panggil lagi..pning pale aku.  Tengah on call nk sttlekan keje dia bagi..panggil aku lagi..bagi keje lain..ni tengah online nii...dia panggil aku pstu bg keje lagi..keje yg sblm2x tu lom lagi sttle..cmne nk sttlenyer..lom panas punggung aku lagi..dia da panggil!!

last2x..aku pening...aku decide..i need to let it go!! so to this blog la tmpt aku nk lepaskan.. rase nk maki je mulut ni..sabo.....saboo..tu yg slalu aku btaw kt diri ak sndiri.  Pastu..bnde yang dia xbagi kat kite..dia ckp da bagi..susah la cmni...xkn la kua semua surat..ak nk sruh dia sign kot?? nak ke dia sign?? bosan la cmni!!

sorila..pd yg rse annoying dgn en3 aku ni..ak mnta maaf k..ak cume perlu kluarkan pe yg aku rse..k la..assalamualaikum..

Pati Delima Gulsan

Assalamualaikum semua..hye korang..selamat pagi isnin..hhehehe..ble hari isnin je..msti rse malas kan..bile hari ahad je..msti rse mcm haii...skjapnyer la cuti ni..esok da hari isnin..ehehhe..kan?? :p

Pagi ni aku nk share psl pati delima gulsan.  Da lame aku google psl pati ni, sebab pati ni ada banyak manfaatnyer.. So minggu lepas, aku da beli kat pkns Bangi.  Bawak balik, mule2x bukak..pastu bau...adeii..cm xsdp je baunyer..Biar dulu la..nak kumpul kekuatan dulu baru nak minum..hahaha.. (ye..ak mmg pnakot mkn ubat)

So, semalam baru aku beranikan diri makan.  Niat dalam hati satu je..nak sihat..ehehe..So aku pun makan la sesudu.  Ermm..sedapp...ehehhe..mmg sebijik cm buah delima..cume masam sket.  Rasenyer pada sapa yang xkuat masam tu..mungkin terkenyit2x la mata kan..mcm aku ni..kuat masam..so rse sedap lah.. :)

Korang taw x pe kebaikan pati delima gulsan ni?? ni aku share kebaikannyer k..kredit tu pn fatemah abdullah..


Untuk Ibu Mengandung:

* Menaikkan HB semasa mengandung.
* Mengatasi masalah morning sickness dan rasa berat badan.
* Menambah cantik dan gebu kulit anda dan baby anda, di samping membantu proses tumbesaran baby dalam kandungan.
* Meningkatkan kecergasan tubuh badan semasa hamil.

Untuk Wanita dan Lelaki (mengembalikan kehangatan malam pertama):
* Meningkatkan keupayaan libido (seksual).
* Mengetatkan rahim dan menyuburkan rahim. 
* Meningkatkan pelinciran semulajadi, menjadikan hubungan intim lebih selesa dan mesra.

Untuk Wanita:

* Memperelok dan melancarkan perjalanan haid.
* Menyingkirkan lemak dan kolestrol berlebihan dan melangsingkan badan.
* Membakar kalori dgn cepat, meningkatkan tenaga dan memulih keletihan.
* Memelihara kadar keseimbangan hormon semasa haid (mengelak kesakitan senggugut).
* Menegangkan payudara, membentuk perut dan punggung yg lebih kemas.
* Mencuci darah kotor, mencantikkan kulit muka dan badan dari dalam.

Untuk Seisi Keluarga tak kira tua ataupun muda:
* Menurunkan tekanan darah tinggi / kolesterol tinggi.
* Mengeluarkan peluh / toksin.
* Melegakan sakit kepala.
* Menyihatkan fungsi jantung dan hati, melancarkan kerja2 mengepam darah utk keperluan sel2 badan.
* Menguatkan daya tahan tubuh utk melawan serangan penyakit.
* Melancarkan peredaran darah.
* Mengeluarkan angin dan asid dalam badan (mencegah penyakit gastrik dan kanser usus).
* Melancarkan proses penghadaman makanan, membersih usus dan mengeluarkan keracunan badan.
* Membakar kalori dgn cepat, meningkatkan tenaga dan memulih keletihan.
* Membuang asid urik dlm sendi utk meredakan penyakit gout.
* Menurunkan paras glukosa dlm darah, membantu pesakit kencing manis.
* Sesuai dijadikan sebagai ubat batuk kerana ia menghapuskan kahak, meredakan penyakit batuk.
* Mencegah berlakunya serangan angin ahmar bagi golongan warga tua
* Membantu mencerdaskan minda dan daya ingatan kanak-kanak dan pelajar sekolah.

tu smua kopipes jek.. so..byk kebaikannyer kan?? so aku rase nak teruskan makan pati ni..sedap dan bagus utk kesihatan.. :) korang pon cuba la k..aku xjual ye...ehehe..klu korang nk beli..leh carik kt pkns bangi..or leh oder kt pn fatemah tu sendiri..tp klau nk mintak tolong aku pon boleh gak..ehehhe.. :)

okeylah..kalau ada tersalah kata..maafkan aku ye...stiap manusia xterlepas dari melakukan kesilapan kan? kalau boleh dielak..kite elak.. :) okey korang..selamat bekerja pd yang bekerja..pd yg bercuti..selamat bercuti.. :p

Assalamualaikum..

Jumaat, 1 Jun 2012

Ikan patin msk tempoyak bersama insang!

Assalamualaikum...salam hari jumaat..penghulu segala hari..semoge kita mendapat keberkatan dari-Nya.

Erm..pagi ni nk cite psl patin msk tmpoyak.  Tmpat keje aku ni ade 2 tmpt makan.  Satu kantin dan satu lagi kafe.  Satu hari tu...aku pegi kantin..nampak la patin msk tempoyak..adoii..teringin lak makan..da lame xbalik kampung kan.  Amek la kepala, sekali da makan separuh..tengok2x..ade insang..terus mati selera aku.  Siyes..ak xpnah jmpe orang msk ikan xbuang insang.  Korang lak cmne??

Pastu..aku pegi la makan kat kafe lak semalam, amek patin msk tempoyak gak.   Aku pikir..xyah la tgok...msti dia buang insang pnyer kn..yeaa..tmpt lain kan.  Sekali..smpai je kt meja makan..aku tgok!! ade insang gak...!! adeii..masak ikan ni..mmg xyah buang insang ke?? atau dia memang sngaja xbuang..sebab xnak ilang kemanisan ikan tu?? adoii..kt pahang tu...xde lak ak jmpe org msk ikan patin xbuang insang.  TERBANTUT!! ha...tu la perkataan yg sesuai...ak xleh makan r wei..klu xbuang segala isi dlm perot ikan...xtaw la korang cmne kan..sori la klu ade yg msk xbuang bnde2x tu semua.  Takpe...tu korang kan..ni aku...mmg xleh la...sori sgt2x..

Kesimpulannya..setiap orang, ade cara masakan dia sendiri...pada aku..memang aku xbuat cmtu..Len kali..sebelum makan..kat mane pun, aku akn check dlu..ok la..klu ade silap salah..korang maafkan aku k.  Assalamualaikum.. ;)