Selasa, 31 Julai 2012

Bulan Ramadhan:Bulan Sabar (untuk aku)

Assalamualaikum..apa khabar korang semua..harap-harap sihat k..

Erm..sekarang da masuk 11 Ramadhan, sekejap je kan..sepanjang Bulan Ramadhan ni,..banyak betul yang menduga kesabaran aku.  Tapi semuanya jadi kat opis...tension giler..

1. Panggil2x aku...then?? Tolong bukakkan surat ni...erm..fine...bukak surat ye... (dia bukan bos aku k)
2. Panggil2x aku..then?? Tolong fotostat surat ni... (dia bkn bos ak jgk)
3. Ada keje x? Buatkan hrmis saya... (dia bkn bos aku......!! )
4. Kelim sy bulan ni jgn lupe buat ye.. (bkn bos aku jgkk...!! grrrr )
5. Ada keje x...klu xde kje..nk bagi keje... (setahu aku..aku ni PA bos jeeeeelahhhhh!!)

Gerammnyerrr....dlm hati ni...sabar k..senyumm...mmang snyum..snyum tpakse..redha je..takpe lahh..aku buat k..tapi ni semua keje korang kn..jawab jelah kat akhirat nanti...tanggungjawab korang tp lepaskn kt aku.. :((

Kenape xnak buat kerje sendiri?? Kenape xleh tengok orang duduk senang?? Jenis aku ni..kalau wat keje..suke wat keje cepat2x habis...so...orang memang xkan perasan yang aku tengah sibuk.. Ye, memang bos aku xde...tapi aku nak buat filing..dan filing memerlukan aku duduk kat bilik dan tekun!! Kalau asyik kene tu kene ni..bilenyer nak siap filing aku ni??

Takpelah...biar aku pujuk hati aku sendiri...Setiap pe yang berlaku..pasti ada sebab..dan pasti ada balasannya kan..aku xnak buat apa2x..sebab aku percaya pada qada' dan qadar..

Maafkan aku..kalau entry aku kali ni..buat korang xsuke..tapi aku hanya nak lepaskan apa yang terpendam..Assalamualaikum..jaga diri baik-baik..dan semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dari bulan yang mulia ini..insyallah...

Jumaat, 20 Julai 2012

men masak2x : Kek Coklat Basah (KUKUS) paling MUDAH!!

Assalamualaikum semua...harap semua sihat la hendaknyer..mungkin harini ramai yg balik kampung or balik ke rumah mak sebab esk da bermula Ramadhan yang pertama.  Alhamdulillah...dapat bersua kembali Ramadhan kali ni,.. Tahun ni, tahun pertama Ramadhan  bersama suami..cmne lak gn korang?

Okey..entry kali ni aku nak berkongsi tentang kek coklat basah yang paling mudah pada aku..bahan-bahannya semua senang nak cari.  Dan rasanya yang paling penting..sgt2x sedap..series...gambar sekali lagi aku xdapat nak share..sebab xsempat nak snap..kek da dipotong dan dimakan..ahaha.. buat kek coklat ni sebab permintaan my mutoq..dia yang nak sangat...ehehe.. :)

So, xkisahlah korang ade resepi ke tidak..aku tetap nak share.  Resepi ni aku dapat dari seorang blogger..tapi aku lupe nak copy link dia..maaf lahh...yg pastinyer, ni bukan resepi aku..aku cuma berkongsi sahaja k..??

bahan-bahannya

250 gram butter
3/4 cawan gula/12 sudu besar
4 biji telur
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko (12 sudu besar)
1 cawan air/susu cair

topping lak

1 sudu marjerin
2-3 sudu susu pekat manis
4 sudu serbuk koko
sedikit air(ikut selera korang)

Cara-caranya

1. Mula-mula ambil serbuk koko dan air...bancuh adunan tu dan letakkan ke tepi
2. Kemudian, ambil butter dan gula, pukul sampai kembang.
3. Ambil telur dan masukkan ke dalam adunan sebiji demi sebiji dan pukul lagi..
4. Ambil tepung dan campuran koko tadi, masukkan dalam adunan berselang seli (letak tepung berselang-seli dengan koko) kemudian pukul sehingga sebati.
5. masukkan dalam loyang dan bolehlah dikukus selama 45 minit.(tips untuk mengelakkan air jatuh ke dlm kek, ikatkan tuala kecil di penutup kukus tu)
6. Untuk topping, cairkan marjerin tu kemudian masukkan serbuk koko dan gaulkan.  Pastu masukkan susu dan air.  Bila agak-agak da sebati dan serasi..ehehhe...boleh la angkat..
7. Bila kek da siap dan sejuk..barulah apply topping tu dekat kek ok? tu je..

okeyy..tu la resepinya..cuba la ye.  Salah dan silap..harap ampun kan aku ye kawan2x...Assalamualaikum dan bye2x.. :)

Khamis, 19 Julai 2012

Sushi King one plate just for RM2?????????

hye koranggg...assalamualaikummm..pe khabar hari ni..mesti sihat kan??ehehe..yela..esok kan da jumaat...lusa da sabtu...PUASA!!! Seronoknyerr..tahun ni puasa pertama dengan suami..yeayyy..ehehhee...pssssstttttttt!! semalam kan..aku wt kek coklat.eheheh..sodappp wooo..resepi pling sng pnah aku jmpe..t next entry aku share taw...ni nk share psl len...ehehehe

Semalam, balik je keje...suami aku ajk lepak kt Alamanda which is normal to people yg keje kt ptrajaya..mne lagi nk pegi kn..ehehhe..aku paham..dia tnsion kot, sbb skrg tgah wat pergerakan gaji tahunan, org semua nek gaji..sian dia...

So, smpai je kt alamanda, bru le decide nk makan pe.  Sekali, dia ajk makan sushi king!! Aku mmg dari aritu ajk dia mkan..asek xnak jekk..dia ckp xsdapp...aku ckp kt dia..klu tmpt mmg jual sushi..confirm sedappp...adeeii...pstu aku taw dia suke salmon..so aku ngendeng gn dia..aku ckp kt dia..salmon kt sane..freshh bb....ehehhehe...

Pastu, smpai je kt sushi king..ktorang ckp la nk mkn utk dua orang.  Pastu, dia ckp...arini ari untk members day..disebabkan kad da habis..kalau nak masuk...kene order air 2.  Pastu baru la boleh makan sushi sepinggan 2 ringgit JE!! WAAAAAAAAAAAAAAAAAA!! memang rezeki aku n suami aku kot?? And.....boleh makan utk 45 minit je..Lepas oder air tu,..terus masuk.  Pe lagi..terus grab lahh pinggan n makan...sepuasnyerrrr!! SEDAPPP!!

Nah..ni dia promotionnyer..

klik utk tumbesaran,ehehheh

* Terms & Conditions:
* Prices are subject to 6% government tax and 10% service charge.
* Promotion is strictly  for 2012 Sushi King Card Members and is valid for dine-in only.
* Card holders can bring a maximum of 5 peoples only.
* Sushi King will not sit incomplete parties. Seat reservations are not permitted.
* Maximum 45 minutes per dining session due to limited seating.
* Promotion is applicable to sushi (rice-based) on all coloured plates on the kaiten belt excluding Tsumami (appertiser) Temaki (Hand rolls) & Normal Price Plates.
* Promotion is not valid with any other Sushi King card discounts, other discounts or any menu-ordered sushi. All food leftovers will be charged according to the normal price.
* All vouchers will not be accepted during the Bonanza Promotion.
* Please present your Sushi King Card upon payment.
* Ala carte and set meal order are not available during this promotion.
* This promotion is not applicable in Sushi King Express Tesco Setia Alam.
* Sushi King reserves the right to change the terms & conditions without prior notice.
* Terms & Conditions apply.


Ok..smbung balik...eheheh...Pastu time nk bayar tu, laki aku ckp...confirm dkt seratus.  Aku ckp kt dia..pe lak seratus...sepinggan 2 ringgit jelahh!! dia siap nk bet gn aku...perghh...dia xtaw ke aku da siap kire..ahahhahaha...dia ckp..siap gn tax la mak nenek smua..msti dkt seratus...okey..xpe...mari kite ke kaunter!!ahahaha

Aku makan semalam kalau xsilap aku..9 plate bersamaan RM18, air satu dlm RM4-5, so total aku makan semalam.. RM31.10 kot? posen tu xingat..ehehehhe..yg RM31 tu betul..murah kan??? kenyang memang kenyang...alhamdulillahh...Kalau korang nk pegi sushi king..still sempat lagi..klu xsilap aku..smpai harini dia punyer promosi ni...

Ok lah..tu je aku nk share..owh..just want to share that aku ade seminar penghayatan Ramadhan kejap lagi..ehhee..satu hari...Owh ye..Selamat menyambut Ramadhan ya pada yang beragama Islam..so, sekali lagi..aku nk minta maaf jika selama aku berblogging ni...ada salah silap..org salah ayat ke..ape2x je yg menyinggung prasaan kamu2x semua...maafkan aku...aku cme manusia biasa yg xlekang dari melakukan kesilapan..stiap apa yang baik itu datang dari Allah s.w.t dan yg buruk tu..dtg dari diri aku sendiri...harap kte semua dapat beribadah dgn kusyuk..dan perbanyakkan amal..mase utk mengumpul pahala..insyalllah..amin...

ok la korang..bye...Assalamualaikumm... :))

Isnin, 16 Julai 2012

men masak2x : Hari Ahad=kek batik

ehehehe...Assalamualaikum semua...so camne arini?? Monday Blues ke??Takmo2x...Mari kite sama-sama tarik nafassss....lepasss...tarik nafasss...lepass....senyumm.... :))

Huhu,...arini punyer cite...pasal hujung minggu aku.  Sabtu lepas buat pavlova lagi, and mase tengah baking tu..leh plak ade gossip yeee...To lis, i'm not pregnant..ehehhe..klu ye..alhamdulillah....i'm so glad babe...but not...belum lagi..belum rezeki lagi la my dear friend..ehehe..Nanti, if ade..i'll absolutely tell u..swear... :))

Owhhh....hari ahad aritu..ade permintaan dari my mutoq yg masyam iteww..ehehe.mule2x..dia sruh wt kek coklat..aku ckp la...okey..nti syg buat k..pstu dok mrengek lak..nak kek batik, dia suke sgt kek batik tp xde org nk buatkan..hahaha...aku ckp le kt dia..awat le b xbtaw awal2x..b taw x..syg ni..teramat suke buat kek batik dulu..klu ade org suke mkn..lagi la syg suke wat..ehehe..

Pastu, dia tnye la..bahan2x smua ade tak...aku ckp ade..tp bskut meri jela xde...Huh...craving pnyer pasai...sggup tu..turun kedai beli bskut..hahaha...Pastu, aku bwk kua smua bahan..basuh2x pinggan...terus mulekan!! Resepinyerr...ermm..nk taw ke?? xpela..aku share jelah kn...

Bahan-bahan

1 cawan air
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan milo
1/2 gula
1/2 susu
2 biji telur
1/2 buttercup
note : erm..tu je kot?? if korg rse, cm tkot manis..xyah la letak gula n susu..letak one of them jela k..

Cara-caranya

1. Mule-mule...panaskan kuali, gune api yg perlahan ye, kalau rajin..leh la buat double bowl..aku pemalas..so aku masak gitu jekkk..gune api slow..ehehhe..
2. Then,..letakkan air, serbuk koko, milo, gaul smpai la sebati.  Pastu, masukkan telo satu persatu,..letak je telo..terus gaul taw? Takot nanti jadi telo dadar mata lak dlm kek batik kamu itew..ehehhe...
3. Lepas tu, bolehlah letak selebihnya...gaul2x..smpai la sebati...jgn lupe rse ye..klu xsesuai dgn taste...tmbah la pe yg ptot.. :)
4. Lepas tu, kalau korang jenis yg suke kek lembut...mse tengah panas tu patah2x kn bskut meri tu dlm kuali/or periuk..or wtever bekas yg korg gune..and gaulkan smpai sebati..
5. Kalau jenis suke yg crunchy or rangup...patah2x bskut..n susun siap2x dlm bekas..pstu baru la tuang adunan tadi tu dlm bekas yang da berisi bskut tu...ok? Lepas tu..tekan2x sket bskut tu..bagi mampat..da siap?? masukkan dlm peti..once da sejuk..ptong le..da leh makan..yahooo...

Gambo? cm bse la kawan...xbwk usb n xupload...t eh ak upload...psttttttttttttttttt!! My mutoq ckp sedappp...xsmpat sejuk...sruh kuakan..adessss..tp hatiku gumbira...my mutoq suke...yahoooo!! ahahaha...tu je nk share...klu korg nyer resepi ag superb dr aku ni..share2x la k... :))

Macam biasa..ade slah silap..maafkan aku ye...assalamualaikum kawan-kawan..bye.. :)

note lagi : klu nk tmbh kacang/badam atau pe2x yg additional korang nak..leh letak top of it..sedap gak?? selamat mencube.. :)

Khamis, 12 Julai 2012

Men masak2x : Percubaan pertama red velvet cupcake tidak menjadi..sedeyy...

Assalamualaikum semua..hukkkhukk..sedey niii...aritu..nak wat cupcake ken..tp xmenjadii..huwaaaaaaaaa~~ :(

Firstly, resepi untuk wat red velvet ni banyak sangat.  Pastu kt rumah aku takde timbang, so aku akan pilih yang mne gune sukatan cawan sahaja lah..Dah beli semua bahan bagai..buat2x...baek punyerrr...mase tu buat dengan adik aku lah kn..sebab adik aku da biasa buat.  Da siap buat semua..da letak dlm cup, pstu aku suruh adik aku letak dlm oven.  Tbe2x..aku bau cm da nk msk taw...pstu aku nengok lahh..haiikk?? cptnyer naik?? ermm..mmg gini la kot agaknyer kann..pstu aku terus la letak yang lebih2x tu dlm cup..

Tergerak ati nk nengok..mule2x nengok...haa????? gune 180cc??? ateee gilerrr??? aku tnye adik aku..de...nape xubah panas ni?? dia jwb..ingatkan along da set kepanasan cmtuu...aku ckp la kt dia..npe xtnye along??ingatkan de da biasa wt cupcake..xyah nk btaw...sbb same je kn..ag pun 180 tu kn panas sgt? tu satu silap dah..silap aku la..xnengok..bkn pe..ak caye kt dia..sbb dia byk kli wat...aku lak first time..haihh...

ddk2x...pstu tengok..da merekah taw cupcake aku...aku tgok lagi...nk taw?? ade lg stu silapp...apinyer pulak letak atas jekk..adoiiii....adik aku ni punn...mnde da jadi kn??so, aku xnk slahkn adik aku..aku slhkn diri aku sndiri jek..ak xde la bebel kt dia..sbb aku taw..otak dia tgh celaru..sbb hp dia rosak..tu yg jadik lupe semua tu kot..ermm...xjadiii...

pstu kan..aku ade cupcake yg lebih tu kan...so aku set kepanasan, api semua baikk punyerrr..pstu...tinggg!! menjadii..alhamdulillah...tp len kli buat..aku nk set mase dia 15 mnit jek..bru la lembab sket..ni ade rse kering sket la..sbb gne 20 mnit..tp rsenye sdp n topping pun mnjadik..my mutoq pon suke..ehehhe..alhamdulillah...Lepas ni nk buat lagi!! xmo share resepi sbb xpuas ati gn resepi ni..nk research..nk try buat resepi lain...nti ak da puas ati..bru aku share resepi yg betul2x sedap k??

gambonyer..nti la aku share..xbwk usb...tu jek nk share...ehehhe...slh silap hrp dimaafi..assalamualaikum...byeeeeeeeeeeeeee.. :))

Selasa, 10 Julai 2012

EPSA-E-Pembelajaran Sektor Awam

Assalamualaikum semua..apa khabar..hari ni..aku selsema je..dari aritu xbaik-baik...yang kelakarnya semalam..aku gntok giler..xtaw nape..rupenyer arini bru tringat yg semalam, lepas bekpes..aku ade telan ubat selseme..ahahaha...apara lupee...adess..nmpk beno da tua.. :p

okey...hari ni nak share tentang EPSA.  Apa tu EPSA?? ni dia...aku terus kopipes dari laman web..taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~~

E-Pembelajaran Sektor Awam (EPSA) adalah portal pembelajaran bagi sektor awam Malaysia. EPSA merupakan pakej e-pembelajaran yang pertama dibangunkan untuk anggota sektor awam dan merupakan model pendekatan latihan yang baru iaitu memberi tumpuan kepada pembelajaran secara teragih (decentralized). Selain itu EPSA membolehkan pembelajaran menjadi lebih berkesan dari segi kos dan masa. Dalam era maklumat, keperluan untuk pembelajaran berterusan sepanjang hayat telah mewujudkan permintaan tinggi terhadap pembelajaran. Keadaan ini menyebabkan permintaan terhadap pembelajaran adalah melebihi kapasiti kemampuan penyampaian secara tradisional di institusi-institusi latihan. Justeru, EPSA adalah inspirasi yang dicetuskan oleh realiti bahawa keperluan penyampaian latihan di dalam persekitaran ekonomi global adalah lebih mencabar dan tidak dapat ditampung menerusi pembelajaran secara fizikal di dalam kelas.


So, pada sape2x yang berminat,..kenelah mendaftar terlebih dahulu.  Dalam masa 24 jam, pihak pentadbiran akan emailkan password..lepas tu barulah boleh memilih kursus mana yang korang nak.  Aku da pilih dan aku pun dah start belajar.  Kite kene ikut masa yang dikehendaki taw? Walaupun kita boleh belajar dalam masa beberapa jam je..tapi kite kene ikut masa yang dah ditetapkan..sebab..nanti  xdapat lah pengiktirafan tu.  So, kalau nk more info..korang click link ni.. http://www.epsa.intan.my/wps/portal

ok tu je nk share...slh silap..ampun ye...Assalamualaikum..bye korang.. :)

Jumaat, 6 Julai 2012

Men masak2x : Creme Brulee edisi Shafira.. :)

Assalamualaikum semua,..salam jumaat...apa khabar korang hari ni..harap2x semua sihatlah hendaknya..amin...aku? ermm...selsema le..bse la..lately kan hujan je kan..mungkin sejuk...ehh..sape kate orang yang dah kahwin tak sejuk...? Laaaaaaaaaaaagiii la....tmbah2x sejokk...ahahha..sejok mgade2x pon ade taw..ahhahaa...

okey2x...sbnrnyer aku nk cite ni wehh..ari rabu baru ni..aku wat creme brulee..wah!! menjadi wooo.....desert feveret aku tu...buat nyer pun senang..cume leceh sikit...sebab?? aku xde penunu api tuu..yg utk bakar gula kt top creme brulee tu..Yela..ble da siap wat kan..kne msuk peti..klu ade penunu tu..aku terus bkr gula tu..dah terus leh makan..ni aku pkai oven..jadik cair smule la desert aku tu kan...lepas tu..kene letak semule dlm peti..smlm baru la dapat makan...adik aku pun puji sedap katenyer...ehehhe..sronok aku ble orang ckp sedap..yelahh..lagi semangat la nk buat pasni kan??

Resepi yg aku dapat ni simple je..senang bangat...ade resepi yg aku tgok..dorg ada tambah susu segar..lain kali lah aku buat tambah susu segar tu..sebab kali ni..aku malas cari barang..so guna barang yang lebih2x wat pavlova aritu. Okey..ni la resepi nya..

Bahan-Bahan

1. 4 Biji Kuning telur
2. 600ml Whipped Cream
3. Satu sudu besar gula kastor
4. Satu sudu kecil esen vanilla

Cara-caranya:-

1. Gunakan kaedah double boil, masukkan 600ml whipped cream tu ke dalam bekas yang bersesuaian, pastikan air menggelegak perlahan ye..sebab takut whipped cream tu berketul kalau terlalu panas sangat air tu..Jangan biarkan sahaja, teruskan kacau(stir) sampai ianya suam.

2. Sambil-sambil tu...ambil telur kuning tadi, dan pukul bersama gula kastor sehingga sebati..(jgn smpai berbuih ye).  Lepas tu..bile whipped cream tu da suam..masukkan campuran telur tu tadi ke dalam bekas,
dan kacau lagi sehingga sebati.

3. Lepas tu masukkan esen vanilla..dan kacau lagi..bila campuran tadi da sebati...tapiskan ke dalam mangkuk tahan panas. (aku gune mangkuk yg dari aluminium foil tu jek, yg kecik2x tu)

4. Kemudian, masukkan air panas ke dalam tin pembakar..kalau nak senang..letak dulu bekas tu...pastu baru masukkan air panas kat dalam tu..  Agak-agak la kuantiti air tu jangan smpai melimpah..

4. Lepas tu, masukkan mangkuk tadi ke dalam bekas pembakar yang telah diisi air panas tadi.  Bakar dalam oven dengan kepanasan 140c dalam 40 minit.

5. tingggg!! haaa..da boleh kuarkan..sejukkan dulu kat luar...biar dalam 10 minit gitu...lepas tu baru la korang masukkan dalam peti sejuk ok? Tunggu la dalam 2 jam cmtu...pastu keluarkan..

6. Lepas tu..taburkan gula kastor kt atas desert tu, jangan sikit sangat taw?? sebab nanti cair..agk2x...kasi tutup belah atas tu..okey la..

7. kalau ada penunu, gune je pnunu tu halakan ke arah gula..dan biarkan gula cair dan bertukar warna perang.  kalau macam aku xde penunu tu..gune je oven..dan pakai api belah atas je..Anggaran masa aku tak dapat bagi sebab kuantiti gula tu menentukan masa.  So..korang amek kusi..tnggu jela depan oven tu..ahahhaha..leh cmtu?

8. Kalau gune penunu..terus leh mkn...disebabkan aku pakai oven..lepas dibakar tadi..masukkan semula ke dalam peti..dan tunggu la 2 jam lagi..baru la korang dapat makan...pe lagi..ngappp!! sodapppp..ahahahha..


ni la rupa creme brulee aku tapi ni bukan gambo aku..aku ambil dari Abg Google
Tapi mangkuk gini la aku gune..rupe gini gak la desert aku..ehehe..

9. Selamat mencube ye..

p/s: lebihan putih telur tu..leh wat pavlova wei..pavlova pun pakai 4 bjik telur gak..huhu...jimat2x.. :)

itu je sharing is sweet thing..ahahha..klu silap kate..harap la maafkan aku k?? Jumpa lagi next entry..bye...lebiuuuuu...assalamualaikum.. :))

Rabu, 4 Julai 2012

Kempen Makan buah dan air masak oleh Shafira :)

Assalamualaikum....hye korang..jumpe lagi kte arini, alhamdulillah...masih diberi kesempatan utk bernafas dan beribadah..insyallah...

Nak beritahu rahsia ni..eheheh..aku sbrnyer...dulu-dulu lah, xsuke sayur, buah(beberapa je makan), dan xminum banyak air masak.ehehhehe... Tapi, dekat-dekat nak kahwin aritu kan..da mula la kempen makan sayur.  Paksa diri makan sayur sebab suami aku tu suka makan sayur.  So, kalau nak masak sayur untuk suami, isteri kenalah pandai makan jugak ye tak?? ehehe...Tapi ni lepas kahwin, ada lagi 2 tabiat yang terpaksa buang, iaitu kurang minum air dan makan buah.

Mulai bulan ni, da mula lah aku paksa diri aku untuk minum sekurang-kurangnya 2 liter air masak sehari, dan makan buah sekurang-kurangnya sekali sehari. Hahaha..aku belum sakit apa-apa lagi, tapi saje je nak berkempen sihat untuk diri sendiri.  Apa kata korang pun ikot aku? Bagus taw makan sayur, buah dan minum air masak dalam kuantiti yang banyak.  Untuk diri sendiri jugak kan? ehehhee...okey..tu je sharing utk hari ni...

Assalamualaikum...dan kalau ada salah silap..harap dimaafi ye...bye kawan-kawan..!! :))

Selasa, 3 Julai 2012

Tido Meniarap Dilarang Dalam Islam??

Assalamulaikum semua, hai..apa khabar..ehehhe..aku sihat je...alhamdulillah..harap-harap korang pun sama la ye.

Ikut perancangan, takde entry hari ni.  Tapi tetibe tadi bukak fb, ada status dari seorang rakan yang mengatakan bahawa tido meniarap adalah dilarang dalam islam dan salah seorang penghuni neraka?? biar betik...posisi tidur pun boleh jadi sebab seseorang jadi penghuni neraka?

Ermm..aku bukanlah xnak percaya..tapi kurang percaya lagi2x ayat terakhir tu..Islam tu kan mudah..Takkan la sebab cmtu boleh masuk neraka?? Aku bukanlah alim ulama, jadi aku xberani nak ulas status kawan aku tu.  So mane2x kawan yang tahu pasal ni, dan ada bukti yang sahih.  Tolong beritahu aku ye, sebab aku kurang percaya apa yang terpapar di internet.  Kadang-kadang hadis pun direka-reka sendiri.  Zaman sekarang serba canggih, so orang pun da pandai nak mengkreatifkan diri.  Adoi..aku xberani woo...

Jadi, kalau ada sape-sape tahu dan ade bukti tentang perkara ni, tolong beritahu aku k. Terima kasih kawan-kawan,..perkara yang baik kita kenalah sebarkan ye dok? Assalamualaikum dan bye2x.. :)

Isnin, 2 Julai 2012

Men masak2x : Pavlova ku menjadi woooo!! pewwwittt!! ehehhee

Assalamualaikum..selamat pagi...hari ni 2 julai ye...lagi beberape minggu lagi..ramadhan bakal menjelma..yeahh..ramadhan pertama buat aku sebagai seorang isteri..ehehehe...tapi bukan tu yang aku nak cerite sebenarnya.  Kan entry sebelum ni aku cite pasal pavlova hangit kan? Kali ni menjadi woo..yeahh!! Seronokkkk..

Masa mula-mula buat tu takut gak...takut xjadi lagi kan..tapi kali ni ada assistant..adik aku cuti hari tu, so pe lagi..mintak tolong dia la buat..ehehhe..Aku banyak tengok resepi kat mr google, memang banyak la resepi,..dan kebanyakannya sama.  okey....nak ke xnak..aku bagi jugak resepinyer okey??

1. Mula-mula korang sediakan la bahan-bahannya dulu k?

a) Telur (telur putih sahaja) - 4 biji
b) 1/2 Cawan gula kastor-kurangkan manis ye.. ;)
c) 1/2 sudu teh esen vanilla
d) 1 sudu teh cuka masakan
e) 1/2 sudu BESAR tepung jagung

2. Ini untuk topping nyer ye

a) 1 cawan whipping cream
b) 1 1/2 sudu BESAR gula icing
c) 1/2 sudu teh esen vanilla
d) Buah-buah etc: strawberi, kiwi, anggur, blueberry,epal dll.
nota : utk topping ni, klu malas..beli jek yg dlm tin terus spray tu..ag senang kn?? spray pstu letak buah..terus ngap!ehehhe.. okey klu rajin nk buat whipp cream tu, beli la whipp cream yg utk desert k? bukan utk cooking taw??

note lagik : jangan lupa beli kertas minyak(parchment paper)

3. Sebelum tu, panaskan dulu oven korang pada 130 darjah celcius, Okey da boleh mula baking... Mula-mula asingkan telur putih dengan telur kuning, senang je.  Korang tebuk lubang belah atas..dan dengan perlahan tuangkan telur putih tu dalam mangkuk.

4. PASTIKAN semua peralatan bebas air dan minyak yer...lain la kalau nak jadi pavlevik...ahahaha..

5. Pukul telur putih dengan kelajuan perlahan sehingga jadik warna putih.  Lepas tu masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi putih berkilat.  INGAT YE, jangan berhenti pukul, kalau buat sorang-sorang, mntak tlong kucing ke..suami ke,adik ke, tolong pegangkan..kalau x...jadiklah superhero...boleh gune dua2x belah tangan..hebakk ahhh...

6. Pastu pukul lagi....sampai la korang tengok adunan tu da mula naik tanduk.  Hah cmne tu?? cuba korang terbalikkan...mesti xjatuh..kalau agak2x nk terjatuh..apa ade hal..pukul la lagi...ehehhee..

7. Pastu, behenti pukul.  masukkan esen vanila, tepung jagung dan cuka dalam tu..gaul je gune tangan k..xyah mesin dah..

8. Pastu amek la kertas minyak tu, korang tuang adunan tu kat atas kertas minyak tu..ikot la bentuk yg korang nak..tp selalunyer bulat la kan..ehehhe..dan pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah ye..takut kang..atas tu terbakar lakk.. :)

9. Okey, da boleh masukkan adunan dalam oven.  Gune api atas bawah k? Bakar dalam sejam 10 minit, tapi korang tengok2x la..jangan biar pulak..nanti xpasal2x terbau hangit je nanti.

8. Untuk topping pula, pukul whip cream dlm bekas smpai kental, kalau nk senang...whipp cream tu letak dlam peti..so ble kua..sejuk..senang sikit jadik kental..ok?

9. Letak la gula sebanyak mane korang nak, macam aku xletak pun sebab nanti manis sangat..biarlah lemak2x je gituu..ehehhe..pastu jangan lupe letakkan esen vanilla k?

10. Pastu kalau ade piping tu, letak la dalam piping tu..kalau xde..letak je dlm mangkuk.  Pastu letak dalam peti, bile da siap nanti baru hias k, letak whipp cream pastu letak buah2x as ur desire..ehehhe...omputeh le pulakk..

11. PASTU MAKAN LA PE LAGI....YAHUUU...




p/s : gambo dah menyusul, amacam?? ehehhe :)