Jumaat, 28 September 2012

ttc : Jamu Susuk Dara

Assalamualaikum semua,...ni da petang...patutnye da balik ni...tapi tengah tunggu bahan mesyuarat untuk di print, so saje2x la nak update blog.

Just nak kongsikan, aku baru je order jamu susuk dara.  Ada dua item aku beli, satu jamu pengantin dara, pastu masker vagina.  Aku nak hilangkan senggugut aku ni dulu kalau boleh.  Dari apa yang aku baca, memang ramai yang berpuas hati dengan produk ni.  So, aku nak cuba lah.  Lagi satu aku nak beli jamu aku dara, tapi  stok habis sekarang ni, so xdapat lah nak beli.  Takpelah, cuba bersihkan dulu dalaman, pastu bile ade stok boleh la beli kan?

Korang pernah pakai tak jamu ni? So.....aku da try jamu ni. Nak kena pantang minum air sejuk, ais, NOOOO a biggg NOOOOO.  So first day tu aku kena insert 2 biji dalam tut, pastu tunggu 3 hari baru keluarkan.  Hasilnyaaa...xberapa memberangsangkan sebab....aku kuakan awal..ahahaha.. Aku gelojoh ok..terukkk betul.

Pastu baki jamu tu kena makan. Adala dalam sehari tu, aku tercampur air sejuk dengan air panas. Aku tak perasan yang masa aku tekan air tu kua air sejuk. Tapi aku pikir okey la kan..sebab aku campur air panas. Tapi,...lepas je aku minum air...terus aku muntah2x...muntah yang sangaattttttt terukkkk. Banyak kali aku muntah sampaikan berulang ke toilet. Dah la masa keje,..sudahnya aku kol laki aku suruh jemput. Dalam kete aku muntah lagi..kali ni dah tak tahan...behenti tepi...aku muntah tepi jalan.  Lagi la banyak muntah. Lembik badan aku aritu.

Aku habiskan jugak jamu tu..tapi aku dah tak repeat order dah.. Yang masker vagina tu pulak..aku pakai untuk hilangkan gatal2x jek..haha.. berkesan taw? Haihhh...gatal2x tu..yang kat badan2x pun boleh sapu k..korang ni bukan boleh caye sangatt..ahahaha..

K la bye. :p

ttc : Period calendar

Assalamualaikum..salam jumaat buat rakan blogger semua.. Esok da cuti...sampai hari Ahad, so enjoy yourself ok? :)

Jadi, hari ni aku nak berkongsi tentang kalendar period.  Aku ada beberapa period calendar yang aku guna...ye!! Aku ada 3 period calendar ye...2 kat handphone, 2 kat pc(tamak kau fira).  Bukan apa, nak wat perbandingan mana yang terbaik, dah tentu lah kene cuba kan.  Sebelum ni pun da cuba banyak dah, tapi ada yang da delete.

So setakat ni, aku gune kat handphone, spe yang ade smartphone boleh cari kat playstore ok.  Salah satunya my calendar.  Best la aplikasi ni sebab korang boleh masukkan waktu period korang, bile waktu bersukan bersama suami..ehehhe, mood, suhu badan, makan pil, berat, dan simptom.  Pastu dalam aplikasi ni, ada rekodkan korang pnyer period log, contohnya berapa average cycle korang, pastu siap ada chart kalau korang update berat dan suhu badan tiap2x hari.  Bagus kan?  Pstu aplikasi ni akan countdown untuk waktu period korang yang seterusnya dan waktu subur.  :)

ni la dia my calendar, kucing tu..ble korang da start piyed
or habis..kene tekan dia..ehehe.
Lepas tu lagi satu, yang ni my cycles.  Tak banyak beza pun dengan yang atas, cuma pengiraan dia lebih tepat pada aku.  Pastu simbol2x untuk simptom, treatment or event xberapa menarik dibandingkan dengan my calendar.  Personally aku lebih suka my calendar dari my cycles ni. :)

pinkish gituu..ehehhe..

Yang seterusnya, aku guna kat komputer aku ialah boleh klik -> ovuline .  Semua function same je mcm calendar kat atas, cuma yang ni siap ada meter bile waktu yang terbaik untuk bersukan bersama suami.  Nampak tak yang aku buat love tu...ye..love tu x cantek...aku bkn orang yang berseni..ahahahha...abaikan itu.  Macam yang korang boleh tengok kat gambar bawah, ada calendar, statistik, same macam calendar yang kat handphone aku jek. Cuma yang ni ada yang berbayar, aku pakai yang free jek..so kalau korang mampu boleh lah pakai yang berbayar..mungkin lagi bagus kot.  hehehe... Owh, lupe plak..sebelum guna aplikasi ni korang kene buat akaun dulu taw? baru la semua data boleh disimpan dan dibuka untuk hari seterusnya..ye dak? :p
love yg tah ape2x..ahahha..

Okey yang lagi satu ni aku rase sangat femes sebab kebanyakannya memang akan pakai yang ni.  Apa yang bagusnya aplikasi ni?? Korang boleh update bila-bila masa tau?  Sebab............korang boleh update melalui komputer dan juga melalui telefon!! Ye...ade jugak mobile version.  So, kalau tetibe tengah jalan-jalan ke, honeymoon ke, boleh la update...tak semestinya nak kene usung laptop ke sane kemari kan?  Aplikasinya korang boleh klik sini .  Kelebihannya aplikasi ni?  Yang aku suke, semua ada kat aplikasi ni tau.  Dia pnyer chart sangat complete.  Sebelum ni aku ada share kan chart aku?  Dari aplikasi fertility friend ni lah.  Kalau nak baca boleh klik sini .  Aku rasa better fertility friend ni lah, kat handphone ada..kat komputer ada..senang untuk kita kan?    Ni la fertility friend, tu chart aku untuk period cycle bln ni...ehehe..baru 3 hari.. :p

sori la kawan..terkecik plak...hihi..
Ok la kawan-kawan, tu je perkongsian aku untuk hari ni.  Harap-harap dapatlah membantu mana-mana yang ingin mengandung atau merancang.  Dua-dua boleh pakai k?  Pilih la yang terbaik, dan ini adalah salah satu usaha untuk kita mengandung kan?  Kita berusaha kan, rezeki tu datang dari Allah s.w.t.  :)

Apa-apa yang terkurang, tersilap..aku minta maaf k.  Assalamualaikum...bye2x..takecare kawan2x.. :)


Khamis, 27 September 2012

Takde Notification Komen

Assalamualaikum semua...sihat tak korang ni?? Harap-harap semua sihat2x dan hepi selalu..

Boleh tolong aku tak? Kenapa ye, bila aku komen kat blog korang...mesti takde notification email taw x...erm...dah tu..cmne aku nak tahu korang da balas komen aku tu..stress betul...

Okey..mungkin aku kot yg xbetul setting ke...korang tolong la ajar aku..plishhhhhhhhhhhhhhhhhh...

plishhhhhhhhhh.... >.<
k bye..hahahha...

Rabu, 26 September 2012

Gaji da masuk petang semalam...alhamdulillah..

Assalamualaikum semua...nak beritahu ni...gaji da masuk..thanks untuk nasihat n doa korang ye...

tu je...ehehhee... :)

rse nk trjun je ble taw gaji da msuk smlm...ahahhahaha...
k bye....ahahahha...

Selasa, 25 September 2012

Gaji xmasuk today..25.9.2012

Assalamualaikum...apa khabar korang hari ni...aku sihat..cume xhepi je..sebab patutnya hari ni dapat gaji..tapi macam biasa la..aku check kt maybank2u je...selalu cek ade..hepi giler..yelahh...gomen kan da xdapat gaji dekat 2 bln..sbb dapat gaji awal mse raye aritu...

Ermmm...tgok la cmne ptg kang...dpt ke x gajinyer..sedihhh...

hukkk...

:(

Isnin, 24 September 2012

Gaji terputus...SEDIHHHNYERRRR!!!! :(

Assalamualaikum..cuma nak luahkan satu je...

Gaji bulan ni xdapat sebab....xtaw la sebab pe..cmne leh lambat...sedangkn da bertukar dari bulan 6 n tempat kerja lame da bayar lebih dari 2 bulan..n now bile bukak penyata..penyata xkua..kol tmpt lame..dorang mmg da xbyr gaji aku bln ni..patotnye tmpt baru bayar..bile kol tmpt aku ni..dorang ckp..tnggu AG approve...!!!!!!!!!!!

Baru nk approve..dh tu...ble aku nk dpt gaji...ermm...kmungkinan bln dpn bru dpt gaji...TAHU TAK BULAN LEPAS DAPAT GAJI AWAL N KENE SURVIVE DENGAN GAJI TU SELAMA SEBULAN SETENGAH N NOW KENE TAMBAH LAGI SEBULAN...

huhhh...xtaw nak buat ape lagi...n rase sgt sedih..n nk menangisss...

k byee


:(

ttc : my Chart..haha..sje jek nk share..leh gitu?

Assalamualaikum...saje nk share..my first chart.. :p

ok..ni dia...

ok digelapkan di situu..
k bye. :p

Period ke tak ni? Erm...

Assalamualaikum...morning....monday bluessss..hihihi...

Disebabkan hari ni hari isnin..kene carik warna yang bagi naik semangat skit..bru la xde bluesss sgt kn...

Ermm...nak tanya ni, semalam aku keluar darah sikit..pastu aku terus la pakai pad sebab kalau ikutkan lagi 3 hari nk piyed.  Yela..kadang2x..leh terawal...kadang terlewat..normal la kan....

Pastu..lepas pakai tu..xde la kua..smpai la sekarang..Risau plakk...period xjadi ke ape? Yela..kadang-kadang lepas kawen ni, hormon kan da bercmpur..so jadik pening ko piyed aku..ni first time jadik gini.  Sebelum ni..pernah la 3 hari lewat..pastu kua darah sikit...pastu xkua..esoknyer terus kua banyak...dua kali jadi gitu...


should i worry or not?

Tapi yang ni first time...nak tanye la kawan-kawan yang da kawen ni..patut ke aku risau?  Or korang pernah alami ke pe yang aku rase ni..risau ni...sebab last month pun..tetibe piyed 6 hari jek...selame ni 7 hari...xpnah pun 6 hari..ehehhe..leh tak risau gitu..

tolong la aku korang.....hukkkk...

Jumaat, 21 September 2012

syg..b da sedia nak jadi ayah..

Assalamualaikum..apa khabar semua...

Dapat mesej dari suami...katenye..dia da sedia nak ada anak, nak usaha sungguh-sungguh dah pasni...sebab sebelum ni kitorang macam fikir ada rezeki, ada lahh..kalau takde takpe..usaha lagi kn..tapi ni dia da betul2x nak sangat anak...da smpai tahap jeles ble tgok orang men gn anak..

Aku...memang da lame bersedia...Tak tahulah macam mana kan? Harap-harap ada la rezeki untuk kami..doa-doakan la kami ye.  Sebelum apa-apa nak tunggu dulu period datang, sebab jangkanya 1.10.12 ni piyed...so..kalau ada..alhamdulillah..kalau belum rezeki..kenacuba usaha lebih lagi..erm...

tengok kaki baby tu..cute kan..ermm...nak rase cmni..nk rse perasaan menjadi  ibu..
Sumber dari google

tu je nk share for today...erm..kawan-kawan doakan supaya dimudahkan segalanya k..amin... :)

Selasa, 18 September 2012

anak bulusku : da bawak pegi klinik...Shimo2x...

Assalamualaikum..jumpe lagi petang ni ye...

Alhamdulillah...da bawak pun shimo pegi klinik...lega sebab dapat bawak pegi klinik...ehehhe...tapi risau jugak.. Kalau lepas makan ubat yang doktor bagi tu, xbaik jugak sakitnya..kemungkinan faraj shimo kene buang.  Ye, kucing pun ade penyakit gitu.  Aku tak ingat la apa nama penyakit yang doktor tu beritahu.  Tapi kalau sape2x ade kucing, pastu kat kemaluan dia ade keluar cecair putih, or even worse warna kuning...cepat2x la bawak jmpe doktor k.  Bahaya sangat2x.  Kadang2x..cecair tu sampai campur dengan darah, pastu kucing tak lalu makan, selalu tido, tak aktif, suhu badan meningkat...erm..tahu2x je da takde...

Kalau nmpak si manja tu lain macam..bawak jelah klinik ke...sape xsyg kucing kan?? k la..tu je nk share..harap2x lepas makan ubat..cecair tu bertukar jadi jernih...kalau tak...shimo xdpat la bunting.. sian shimo...takpelah...kalau kene buang utk keselamatan shimo..mommy sanggup shimo..asalkan shimo sihat dan selamat..mommy sayangggg shimo sgt2x!!mmuahh..

k bye. :p

anak bulusku : Shimo mcm Sakit..nape?? :(

Assalamualaikum semua,..selamat menyambut hari Malaysia...

Lepas 3 hari bercuti..kita kembali bekerja.  Mengadap orang yang kita suke, tak suke, menghadap mesin2x, komputer..kan?

Just nak share, shimo kucing aku tu,...macam tak sihat..pagi tadi dia muntah, pastu semalam dia asyik termenung je...pastu mengelak bila orang nak pegang dia..jangan la dia sakit..xnak ilang kucing lagi..cukup la shilo da mati.. :((

Makan ok,..berak ok..bila aku ajak main bola..dia aktif macam biasa je..tapi nape dia asik termenung pastu mengelak bila orang nak pegang.. Please shimo..jangan tinggalkan mommy.. :(

Tapi kan..semalam aku ada perasan sesuatu taw..macam ada sesuatu kacau dia..pastu dia macam marah..tapi lepas tu..dia ok jek main...erm..tolonglah... Ya Allah..panjangkan la lagi hayat dia...aku sayangkan dia macam anak sendiri...kalau mati,..biarlah mati disebabkan usia.. :(

Khamis, 6 September 2012

ttc : Bagaimana mengetahui waktu subur melalui graf bbt

Assalamualaikum semua, jumpa lagi hari ni...ehehhee...

Setelah berhari-hari aku study tentang graf bbt ni, baru lah hari ni aku rase aku da faham bila kita nak tahu waktu subur.  Tapi kalau aku silap, tolong la betulkan k...ni kan pengetahuan..so bolehlah kongsi pengetahuan dengan orang lain...k?

okey..ni graf bbt..tp bkn aku pnyer k..aku cm bse lahh.lupe nk bwk usb..kikikikiiii~~

contoh graf bbt-sumber dari google

okey...ehem3xx....!! ni Cikgu Shasa nak ajo...ehehhehe..seperti yang korang tengok graf kat atas tu, kan ada  tanda M merah kan?? ha tu maknenyer bndere jepun aka period.  So selepas habis piyed tu...kalau korang tengok graf tu, suhu makin menurun bukan..sehinggalah ke nombor 11 tu, tibe2x naik mendadak? Betul??

Masa hari ke 11 tu, sbenarnye hari selepas hari subur, maknenyer korang da terlepas waktu subur korang.  So, waktu subur sebenarnye hari ke 10, yang betul2x subur.  Tapi boleh la start ehem2x dari hari ke 8 hingga hari 10 k?? ehehehhe...Kalau nak lebih kepastian, korang boleh beli ovulation test.  Boleh beli melalui online atau pun ke farmasi berdekatan.  Setahu aku kat farmasi mahal, lebih dari RM30 kalau xsilap aku lah..xpun dekat2x harga tu...

So, pada sape2x yang sedang berusaha tu..same2x la kita ye?? Berusaha, doa..pastu tawakal.. :)  Jika ada rezeki kita, pasti ada bukan? Yang penting usaha ye dok? Ok lah tu je nak mengajo hari ni...harap2x paham la k..kalau xpaham..leh la tnye..kalau aku leh jawab..aku jawab...

Pada kawan-kawan yang lebih berpengelaman or lebih tahu dari aku tentang ni..beritahu la aku k..kita kongsi-kongsi pengetahuan..cewaaahh...

Tu jekk..k bye.. Assalamualaikum.

nasi tambah : pada yang belum kahwin,..boleh je nk bace..tmbah pengetahuan JEK kenn.. :p

Lorong Kanan Lorong Perlahan?

Assalamualaikum...apa khabar kawan-kawan aku hari ni?? Harap korang sihat k,..aku ni..masih lagi sakit gusi..bengkak lagi..takpelah..boleh hapuskan dosa-dosa kecil ye dak??:)



nah...ni ha siap ada signboard ok??
Jadi,..hari ni aku nak kongsi dengan korang tentang pengalaman aku di jalan raya.  Tidak kiralah lebuhraya ke jalan raya ke, yang penting..lebih dari satu lorong.  Aku selalu jumpa, orang memandu dengan perlahan di lorong paling kanan.   Lepas tu aku tengok tengah, sedang-sedang je..tengok belah kiri sekali laju?? Adoii..sudah tukar ka??

Selalu taw camtu, kadang-kadang tu orang bagi emergency/double signal pun wat #donno jek!! Grrr... Tolong lah bertimbangrasa sikit kakak/abang oiii...kadang tu orang ada kecemasan, nak kene laju sikit.  Kalau da awak memang banyak masa, nak bercinta, nak makan angin..tolong la pandu di lorong kiri sekali ye..tu la selayaknya untuk kelajuan awak sekarang..alahaiii...

Kadang tu sampai jam jalan, disebabkan satu kereta yang perlahan dan degil taknak ketepi.  Pernah je hon or bagi lampu, tapi same je...pandang cermin pun tak...kusyuk sangat ke sayang??  Aku pasti kawan-kawan aku ni semua tak camtu kan?? Kalau ada kawan-kawan korang yang memandu camtu, tolong la nasihatkan k..sebab, walaupun aku ni duduk sebelah pemandu..aku selalu nasihatkan pemandu aku kalau aku nampak kereta belakang aku lebih laju dari kereta yang aku naik tu..

Lorong kanan kan lorong memotong, so kalau dah korang memandu kat lorong kanan, nampak banyak kereta belah kiri, dok memotong kereta korang...tak ke pelik tu??? So, tolong lah pemandu-pemandu sekalian...bertimbang rasa bila memandu k? Kalau macam tetibe tak sedar ke..tampar muke korang..bagi sedar SEKEJAP..ahahahha..

Membebel lak aku pagi-pagi gini..ish2x..sekadar nasihat dari kawan yang prihatin..tu je.. :))
Kalau ada yang terasa dengan penulisan aku kali ni, ak minta maaf banyak2x...tegur la saya yang serba tidak sempurna ni..Okey lahh..semoga hari-hari kawanku semua ceria dan berjalan lancar sentiasa k?? Keep smiling..stay out of trouble...ehehhe...lebiuuu...papaii... ASSALAMUALAIKUM... :))

Nasi tambah : Pernah tak korang jumpa pemandu yang memandu perlahan, dan korang memotong, sambil memberikan riak muke yang ala-ala gengster?? aku pernah...HAHAHAHA....k bye. :p

Rabu, 5 September 2012

Gusi Bengkak!! Tolongggg!! :((

Assalamualaikum...hukkkk~~ :(

i got 5 day mc...

because of...

uhukkk..uhukkk...


.
.
.
.
.
.
.
.
.


:p


ahahaha..sesaje jek letak gmbo tu..sbenarnyer..aku saket gusi weii...ak rse mcm gigi ak nk tmbuh ag lahhhhhhh!! Erghhh..sakit taw x..nk telan air liur pun saket...agk2x..klu buat muke cm kt ats tu..doc. bagi aku mc 5 hari x?? uhukkkkkk....puiiii...!! ahahahahhahaha

k la..bye! Assalamualaikum..

Susu Pekat Manis Korea????

Assalamualaikum...harini nak cite pendek jek...sbb terbace kat blog fatin liyana, korang boleh bace kat sini.


NI SUSU PEKAT MANIS KITE
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.






NI SUSU PEKAT MANIS KOREA
rse nk bukak dan letak kat muke jek kan?? ahahhaa...tetibe cm rse lidah aku manis..leh gitu?? thanks to fatin liyana , kalau tak..xdele aku taw camne susu kat tempat lain kan..hehehe..tu jek...bye.. :p

Selasa, 4 September 2012

Kepingin Puding Roti.. =.=

Assalamualaikum...apa khabar korang..erm rase macam da lame je xupdate..ahaha..yeke?? ntah lah..lately mcm xde mood nk update lah..padahal banyak je nk share..siap ade gambo bagai, tapi xjugak update..guane?? :p

Owh2x...lupe lak...sekarang kan..tengah terliur/mengidam/craving/ pe lagi ekk?? haaa..bukan2x..!! aku xmengandung ye...aku sedang berbendera..ahahaha..memang gini le..sekarang ni...mood aku datang, dok ngidam puding roti dgn milk shake banana little taiwan..sedap wooo....yang milk shake tu..mmg sokmo beli dah..yang puding roti tu..baru tadi mengidamnyerr..bleh gitu? pastu...pe lagi..bile xdapat makan..tengok gambo pun jadik le...gullppp!!telan air liuq sat.. :p

owhh..mamamiyaaaaa......

gambar ni aku ambil di blog cik epal siap ade resepi lagi..yela..kadang2x..resepi kita buat tu sedap..tapi kot la nk cube resepi yang lain..boleh lah click blog cik epal tu..salin resepi...pastu buat!! ehehhee..korang..kalau korang buat kan...leh tak orang hantarkan kat aku...cacing2x dlm perot aku ni haaa..mintak puding roti..bukan aku...ahahha..yelah2x..nanti aku buatlah..dia punye resepi leh tahan senang gak..ermm..KALAU RAJIN!! :p

okey lah..okey lahhh..sesaje jek nak buat korang telan air liur waktu2x gini..ala..jkgi kan da boleh lunch..hihihi..takecare semua..bye...lebiuuu..salah silap..ampunkan daku yaa...huk2x... :))