Selasa, 30 Oktober 2012

ttc : Berurut

Assalamualaikum semua...apa habaq..ehehe...harap2x kawan-kawanku semua sihat2x la...

Seperti yang semua tahu, aku da start ttc bulan ni.  So hari tu tak berjaya, lom ade rezeki.  Bincang-bincang dengan suami, aku nak cuba berurut dengan mak yong putrajaya.  Yelah, mase mude2 dulu dok lasak sne-sini...olahraga masuk, sukan masuk, kawat masuk, camping lagi...semua pun aktif.  Pernah jugak la jatuh terduduk beberapa kali...huhuhu....

Baru sekarang la nak tengok, kot2x adalah masalah.  Cuba berurut dulu, kalau tak okey...nak try pegi LPPKN plak.  Erm..apa saje untuk dapatkan penyambung generasi kami.  Doa-doakan la kami ye kawan-kawan semua..semoga lancar semuanya.  Harap-harap juga tiada penyakit yang serious.

Bermula esok, aku akan berurut.  Nanti aku update selepas 3 hari k? ehehhee...okey kawan-kawan.  Jaga diri semua, assalamualaikum..

Rabu, 24 Oktober 2012

Suami Berlagak Cool

Assalamualaikum, apa khabar korang....hari ni hari Rabu kan? Sapa da mula cuti untuk raya? Aku belum lagi..sebab my mutoq kena keje..so aku pun keje la jgak.. Selamat Hari Raya Aidiladha semua... :)

Ehem..hari ni nak cite pasal suami yang berlagak cool, ehehhe.  Tadi dok google la pasal hamil kan..sekali tertekan thread tentang suami yang nak tahu macam mana nak senang hamil.  Yup! Dorang borak kat situu...dok cite la pasal makanan ape kene makan, apa yang tak boleh,..comel giler..

Yang best bile ade yg suggest makan asid folic and one of them dok tnye2x la..ape tu asid folic...pastu ade yang cakap, isteri kecewa tak hamil so dia sedih tengok isteri dia cmtuu..tapi bile depan isteri..dia buat cool je...padahal nyer dia paham perasaan isteri dia..and dia xkisah pun pasal tu...sebab dia percaya tu semua rezeki daripada Allah s.w.t

Yela kan..kadang-kadang ada jugak isteri-isteri yang dok mengadu kerisauan dorang.  Ada suami yang layan, ade yang wat tak tahu jek... Sebenarnya kita mungkin tak tahu atau tak sedar yang sebenarnya suami sedang mencari or berusaha untuk membantu.  Contohnya macam tadi la, dok tanye kawan-kawan yang lebih berpengalaman.  Mungkin jugak dia ada cari kat internet ke..manelah kita tahu kan?

Lelaki ni kan ego,..manelah nak tunjukkan kelemahan dia pada kita.  Lebih-lebih lagi waktu tu kita tengah sedih...so, salah sorang mesti kuat untuk naikkan semangat.   Kalau dua-dua down? Tak ke susah...

Pada rakan-rakan TTC, yang da lame mencuba..mungkin setahun, 10 tahun..atau lebih...teruskan berusaha k...kuatkan la semangat...sentiasa berdoa, dan semoga..satu hari nanti Allah makbulkan doa kita, amin...


Rabu, 10 Oktober 2012

ttc : Apakah OPK dan bagaimana membaca keputusannya?

Cewahhh..ayat nk superb jek kan...

Ni ha...kot2x la tak taw ape tu OPK.  Meh sini dekat2x...aihhhh...jauh sgt tu...dekat sket lagi...ehehhee...

OPK tu dalam bahasa Londonnyeeerr.....ialah Ovulation Predictor Kits.  OPK ni digunakan untuk mengetahui waktu subur kita.  Maksudnya, selain dari melihat mukus dan bbt, kita juga boleh mengesan kesuburan melalui OPK ni.  Cara untuk menggunakan OPK sama sahaja macam pregnen test.  Cuma waktu untuk mengukur tu..lain.  Kalau pregnen test, biasanya lebih afdal lepas bangun tido, pagi2x tu kan? Untuk OPK ni,  disarankan guna pada waktu 2 petang ke 6 petang.  Dan masa tu, jangan pulak baru lepas minum air ke..takut tak tepat lak bacaanya..kalau leh..jarakkan dulu waktu minum air tu kalau tahu nak buat OPK ni, agak-agak dalam 3 jam puasa air ok...?

Bagaimana nak baca keputusan OPK ni?  Biasanya dekat test tu akn tulis huruf C dan T.  C tu bermakna control dan T bermakna Test.  Jadi, kalau garis di kedua-dua huruf tersebut terang, atau pun garis T lebih terang dari C.  Maknenyer anda akan subur biasanye dalam masa 12 ke 36 jam.  Jika anda merancang untuk mengandung disarankan bersama suami dlm masa itu.  Kalau untuk orang yang gigih buat opk ni,..boleh la start sebaik sahaja habis period.  Lagi bagus, ditambah dengan penggunaan BBT (Basal Body Temperature), dari situ,...lagiii senang nak kesan waktu subur taw?? Kira macam bonus lahh.. :p Korang kan suka bonus2x nii?? Kann??? hahahaha...

Tetapi jika garis C lebih terang dari T atau garis T langsung tidak kelihatan bermakna keputusan tu negatif lah..boleh lah cuba hari lain pulak ok? Makin lama akan makin terang..so boleh la rancang bila nk BD.  Kalau belum jumpa lagi double line tu,..jangan risau..kitaran haid setiap orang kan lain..ade yang tetap..ade yang berlari-larik..berjalan-jalan..heeeeeeeeeee.. So, mungkin waktu subur korang lambat, or cepat.. tu semua boleh ditentukan dengan ujian OPK ni.  Tapi pernah jugak aku terbaca,..ada yang tak dapat double line terang tu,..  Kes tu, aku tak dapat nak terangkan kenapa.  Mungkin boleh cuba buat pemeriksaan dengan doktor or bertanya dengan orang yang lebih pakar.  Okey,..kat sini jadual aku wat sendiri berdasarkan panduan dari blog dr zubaidi..ni link untuk blog dia..klik sini .  Korang boleh refer jadual kat bawah ni dan boleh agak2x bila masa sesuai untuk mulakan mencelup2x opk ni,...seronok taw?? 



So kawan-kawan ape lagi..boleh la dijadikan salah satu usaha untuk dapatkan baby..ehehhee...okey bye semua.. :)

Isnin, 8 Oktober 2012

ttc : Pengalaman Pertamaku Guna OPK

Assalamualaikum..sekali lagi...

Cuma nak tunjuk gmbar jek..first time gune OPK ni...hehehe...

T lebih terang dari C :)
Maknenyer positif tu kan? Selepas 24jam dan sebelum 48 jam..betul? Kalau slh..tlong la betulkan..sebab tak tahu lagi bab2x bace OPK ni..xfhm lagi...

k bye. :)

ttc : Testimoni makan JPD

Assalamualaikum semua..Monday Blues...ehehehhee...

ehemmm..ingat tak sebelum ni aku pernah update entry kat korang tentang aku nak cube jamu pengantin dara? Aku da habis makan dah.   Rawatan selama 3 hari taw? 

Pengalaman aku? Aku berpuas hati la dengan JPD ni, sebab memang ada keluar keputihan2x..pastu hari yang last tu...seketul besar keluar dari tutttuuttttttttttttt...!! Sangat terkejot...tapi gembira sebab keluar bende yg xelok tu dari tutttt aku kan..bagus lahh...pasni nak tunggu lagi 3 bulan untuk cuci lagi...Aku ada ambik gambar seketul besar tu..tapi malu nak share gn korang..lagi pun..gambar tu agak kabur sikit...

Yang hari pertama kua keputihan macam benang yg banyak taw..yg tu aku xambik pn gmbr sbb rase biasa jek..yg ketulan besar tu la..ak rse mcm pelikkk...n tekejot..Aku tnjuk taw kat suami mse tuu..dia pn tkejut..n dia ckp bgus la..aku mkn JPD ni..dpt kuakan bnde tuu kn...

Haaaaaaaaaa...lagi satuu..buat org2x yg da kwen...ehhhemm!! Malu sebenarnye..tapi kann......lps rawatan tu kann.................................mmg rse mcm malam pertama..!!SERIESSSSSS.....kalau nak tahu...kenelah cube..bru taww betul ke x....alamak..malu le......!! LARIKKKKKKKKKKKKKKKK!!!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.

ok..da datang balik..fuh..penat larik...tu jek pgalamannyer..ahaha..klu ade soalan..leh tnye..klu leh jwb..aku jwb.. :p

k bye.

p/s : aku xjual pn JPD ni..ni testimoni aku je..yg btul2x ak rse.. :)

Jumaat, 5 Oktober 2012

Muntah-muntah yg Sangat Teruk!!

Assalamualaikum semua,..hari ni dah hari Jumaat.  Alhamdulillah..masih lagi diberi kesempatan untuk hidup pada hari ni, masih lagi diberi kesempatan untuk bernafas.   

Fuhh!! Semalam, aku MC taw.  Sebab hari Rabu baru ni aku muntah2x yang sangat teruk!! Start lepas aku makan mcd lah.  Lepas tu..muntah sikit2x..lame2x...makin terukkk..sangattt lembik wooo...

Pastu,da xtahan sangat, terus kol my mutoq suruh ambik.  Nak dekat sampai kat rumah, muntah lagi!! dalam kereta ok??? Habis baju kain lencun!! :((

Sori my mutoq...hbs kotor kereta...

Pastu, smpai kat rumah pun muntah2x lagi smpai ke pagi..da tak tahan...keluar la cari klinik 24hour..xjmpe..Aku malas nak pegi hospital...xsuke lahh..nanti nk beratur je dah satu hal...da la badan lembik..nak beratur lagi..sorry la...tak bleh tahan dah...Pastu terus balik rumah je, sbb xjmpe klinik.

Semalam, pegi klinik.  Doktor macam biasa la tanye ada masalah apa kan..aku pun cakap lahh..muntah2x..doktor terus cakap..awak mengandung ke?? Hahahaha..doktor..saya baru je habis period, mane mungkin saya pregnen..adeeiii..usahkan doktor..kawan2x pun sibok tnye..haiii..smua risaukan aku...tak sabar nk dapat ank sedara le teww...hehehe..

Tetapi...dengan segala hormatnya..saya umumkan...i'm not pregnant okey..its impossible k..klu pregnen pun..bahaye kot...yelah..pregnen tapi piyed..dh tntu2x ade penyakit, ye dok???  So today, badan still lagi lemah, tp okey sikit la after taking air garam yg doktor bagi tuu...haihh..macam2x kan??

Kenapa, bila orang yg da kahwen muntah2x mesti dikatakan mengandung? Kenapa bila orang yg da kahwen update status kat fb mengarut2x...mesti cakap ada masalah dengan suami? Kenapa bila orang yang da kahwen mesti nak kene terus mengandung??? Please lahhh....stop la semua tuu....kita hanya merancang, Allah yang menentukan...kita usaha, doa dan tawakal.  Yang lain semua Allah yang tentukan..

Okey lahh..tu jek sharing caring today..hikhik...Salah silap..ampun banyak2x yek? Assalamualaikum..bye2x.. :))

p/s: ada jugak test pregnen mse muntah2x tu...takot gak pregnen mse piyed...tkot ade masalah wanita yg kita tak tahu..takottttt.. :((

Isnin, 1 Oktober 2012

Pure Collagen Marine! Terbaik lahh

Assalamualaikum semua,...apa khabar di hari Isnin yang sangat INDAH nih...ahahha..hari ni monday blues tak? Aku so far ok jek..ehehhe...alhamdulillah..

Jadi, hari ni nak berkongsi tentang pengalaman aku amalkan pure collagen marine.  Tak sampai sebulan pun aku amalkan tapi da nampak keberkesanannya.  Aku buat 2 cara, satu aku makan, satu lagi aku wat masker.

Okey..pure collagen marine ni yang original pnyer, belum ada campuran ape2x lagi.  Malah, kita kene sediakan sendiri taw? Tahu tak ape tu pure collagen marine? okey murid2x.....pure collagen marine ni sebenarnya tumbuhan marin yang telah dikeringkan, tiada kandungan kimia dan seratus peratus asli dan belum diproses.  Ianya bukan dalam bentuk serbuk ataupun pil.  Ni ha gambo nyer...


sumber dari google
Aku lupe nak ambik gambo aku pnyer aritu..ni kire cantek da ni....sebab da dibersihkan...Bau nyer memang tak menyenangkan ye..adeiii...Lepas basuh ni, kene rendam semalam pastu basuh lagi pastu BOIL! pastu letak dalam bekas dan sejukkan dalam peti sejuk ye.  Sangat leceh, tapi takpe..nak sihat punyer pasal kan?

Antara kebaikannya adalah seperti berikut:-


  • Kuatkan saluran darah dan kuatkan peredaran darah,
  • Hilangkan sembelit
  • Kurangkan tekanan darah tinggi
  • Tingkatkan metabolisme badan
  • Memperbaiki masalah kulit, rambut, kurangkan kedut, selulit, jerawat.
  • Melembutkan kulit
  • Mengurangkan sakit pinggan
Banyak sebenarnya kebaikan kolagen ni, tapi tu jelah aku share k.  Tapi yang bestnyer bile aku wat masker, jerawat cepat kecut..aku pakai sebelum tido, pastu bangun tido je jerawat da kecut, hebat kan? ehehhe.. Pastu kulit rasa tegang, kental dan licin..cewahh..betul ni..aku xjual ye pure collagen ni..cuma share je pengalaman aku.  Lepas makan kolagen ni lak, aku rasa badan aku ni banyak keluar angin taw...bagus ar...sebab angin kan tak elok...so lebih baik dikeluarkan..betul tak? Tu jek setakat ni yang aku rasa perubahannya.  Yelah, belum sebulan lagi kan..

Tu je nk sharing2x hari ni...kalau korang da pernah cuba kolagen ni,..jom la share pengalaman korang.. :)

Assalamualaikum..bye.. :)