Khamis, 29 November 2012

Bela Kucing Taknak Anak??

Assalamualaikum semua, salam Khamis..ehehhe..Haihhh..semenjak musim hujan ni..hari2x dok hujan jeee...syiokkk je tido..rse malas plak nak bangun pergi keje kan? Liat je nak bangun..berape kali snooz da alarm..erghhh..malas giler nak bangun taw x..kalau la tak payah kerja kan sronok..ehehhe..mmg dlm mimpi kau la kan?? aahaha.

Errmm..hari ni, nak cerita la tentang kawan aku ni.  Abang dia da kahwin 2 tahun, tapi belum ada rezeki lagi untuk menimang cahaya mata sendiri.  So, dia macam sunyi la...bela la kucing.  Yang tak bestnyer, kawan aku ni cakap..tu da bela kucing tuu..nanti da sayang kat kucing..da tak kisah dah pasal anak la tu..da taknak anak plak nanti..

Haihh...aku pun bela kucing jugak..tapi takdela sampai taknak anak.  Aku bela kucing sebab memang aku minat dan sayangkan kucing.  Even mak aku pun tahu aku sayang kucing sangat2x... So, sekarang da kahwin..takde pun rasa taknak anak? Takdee pun sampai tak kisah pasal anak.. Memanglah sayangkan kucing, tapi usaha untuk dapatkan zuriat sendiri tu tetap ada...takkan la nak beritahu orang plak kan..

Aku rasa abang dia tu sunyi..sebab tu la bela kucing kot..entah la..hati manusia kan..mane la kita tahu... And dia ni jugak lah cakap kat aku..orang bela kucing ni memang susah nak dapat anak la..orang bela kucing ni lambat kahwin la..Dia ckp...dia tahu ni berdasarkan pengalaman diaa..ada kawan dia yg bela kucing, sampai sekarang tak kahwin-kahwin,..pastu pasal bela kucing tu pun same..katenyer camtu..pastu dia cakap..ni ko pun bela kucing, takde anak lagi. Bila aku dengar dia cakap camtu..rse menyirap betul...haihh..sabar jela fira oii..

Rezeki tu kan datangnya dari Allah s.w.t bukannya dari kucing atau pun manusia.  Sape lah kita nak memandai2x cakap camtuu...tu semua kuasa Allah... Pernah je terjadi, doktor dah sahkan si polan ni mandul, tapi tup2x..dapat anak?? Hah tuu..dah disahkan oleh doktor ye..camne boleh mengandung?? Kuasa Allah...ye...apa2x pun boleh terjadi dengan izin-Nya, insyallah....

Kadang tu, nak melayan mulut orang..penat..menyampah betul.  Mak aku, MIL, fmly aku fmly mertua okey je..takde plak penah sebut pun pasal kucing ke, anak ke..takde..dorang senyap je.. Rasenye dorang pun faham kenapa aku belum mengandong.  Memang susah nak puaskan hati semua orang, betul tak? Takpela...kalau dah rezeki ko, senang dapat anak..alhamdulillah... Tapi jangan pernah mencela orang2x yang belum dapat anak...jangan memandai2x ko wat teka-teki, mandai2x nak jadik doktor swasta plakkk..tak pikir ke perasaan orang??

Owh ye...kwn aku tu ada cakap..ishhh..takut aku nak bela kucing..takut ssh nak mengandung..ape kesss!! Lantak ko la weii..malas nak ambik port..ingat ye, ko tu belum kahwin...hati2x bila bercakap!!

Okey la..tu je nak share for today..kalau ada salah kata..aku minta maaf k...sentap pepagi nehh..hashtag sentap!! ahahaha... Assalamualaikum...bye.. :)

Rabu, 28 November 2012

Bunting Pelanduk??

Assalamualaikum....apa khbar kawan2x ku sekalian..eheheh..ni dah petang ni..tapi ada topik menarik woo...owh ye...kat putrajaya sekarang ni tengah hujan lebat..cmne lak kt tempat korang?? Huhh..hari2x hujan..rse mcm malas nak bangun g keje kan?? sedapnyer tidoo..ahahaha...

Okey lahh..aku baru tahu hari ni..ada istilah bunting pelanduk rupanya ye? Hahaha..sorilah..ketinggalan sungguh aku ni..bunting pelanduk tu ialah...masih period walaupun hamil?? Ha..jangan tak tahu taww..memang ada terjadi, period macam biasa..setiap bulan..tapi sebenarnya hamil.

Camne la tetibe ko boleh tercerita pasal ni?? Erm..camni..aku ni lately asek rase lidah tawar2x jek..so aku asek nak makan bnde2x manis lahh..dahtuuu..kawan2x opis aku ni pelik arr..asal cmtu kan? Ko ni pregnen ke fira? Ko ni ada apa2x ke?? Ishhh..mane ade la kak..baru je lepas piyed ni haa..semalam baru bersukan..takkan da lekat kot??ahahaha...jawab aku smbil gelak jahat.. :p

Aku tak rase la aku ni pregnen..takde pun tanda2x tu...takde pun berharap..tapi masih ada harapan? kahkahkah...doa2x kan lahh..tapi aku rasa mustahil la aku pregnen..kalau ada..alhamdulillah..kalau takde..malam ni, esok, luse..kita cube lagi..kennn?? HAHAHAHA...

Eh korang..pernah tak dengar pasal bunting pelanduk ni..kalau ada cite arr...aku baru tahu ni..tadi dok google pun..memang terjadi cmtuu...sampai ketiga-tiga anak pun...dia still period..and bila perut da besar baru la pelik..yela..period still datang...tetibe tahu2x perot dah besar..maw tak terkejot..ye dok??

Senyum sorang2x...berangan bunting pelanduk..hahaha..k la korang..pkul 5 sudah..jom balik!!

p/s : jom kita berangan bunting pelanduk nak?? :p

Isnin, 26 November 2012

Aku nak Mengandung100000x!!

Assalamualaikum semua..apa khabar..bertemu kembali hari Isnin..

Alhamdulillah...dapat lagi bernafas, bekerja, berjumpe lagi dengan suami, ibubapa, rakan2x... :)
Ce bace tajuk entry aku tu haa... AKU NAK MENGANDUNG 1000000X!! ahahaha...bukan nak mengandung sampai 100000x...bkn mslh mgandong...mampu ke??ahahaha...gurau2x je k...

Ceritanya..pagi tadi aku bace blog mrs J (boleh klik sini ) tentang....ermm..korang bce sndri leh tak?? Aku ringkaskan je k... Bila minda kita...mengatakan tidak pada sesuatu..maka hormon pun akn bergerak seiring dengan minda kita..knon mcm leader lahh... Contohnya..aku cakap...AKU NAK MENGANDUNG beribu kali...so...minda aku akn suruh hormon2x dlm bdn aku ni...bagi kat aku mengandung!! wahhh!!! giler senang...phewwww~~

Sebenarnya pada aku...yg penting..kita positifkn fikiran..btul tak..klu kita negatif...pstu rse stress...cmne nk mnjadinyer..kan??? Cube kalau kita positif...ubah gaya kita..ubah sifat kita...ni tak..mcm aku ni..prangai pn mcm budak2x..cmne nak ngajo anak aku nnti?? ahahaha...adoiii.... Pastu, klu ade sifat dengki dlm diri kite ni..kan xelok tuuu...mmg la sedih bile orang lain silih berganti mengandong...kita belum lagi..kan? Tapi..dah tu rezeki dia...rezeki kita belum sampai lagii...

Takpelahh..kalau takde rezeki kita di dunia pun...xpe,..hukk....sedihnyerrr... Shafira...sabar k..ko xsmpai stahun lg usaha..tu haaa...ade orang smpai berbelas tahun...xpkir plak cmne dorang rse? Apa yang dorang alami selame tu?? Ermm...ye..aku sebenarnya..okey je..masih lagi ok..memandangkan ada la beberapa kekurangan kami..pada keadaan ..yang buat aku faham..kenapa belum ada rezeki...aku masih lagi positif...betul...positif...

Sangat tipu la kalau tak sedih langsung kan..sangat tipu la kalau takde keinginan tuu...memang ada...sangat2x...sapa le taknak penyambung generasi sendiri kan...yang penting sekarang..aku usaha, doa dan tawakal..tu je yang aku mampu..aku selalu jugak mesej2x yang TTC ni...yelah kannn..only TTCian faham pe prasaan TTCian..ehehhe..lantak pi la..klu orang len nk ckap apa pun kann...

Kepada korang yang TTC, yang mungkin jauh lebih lama dari aku...kita usaha same2x k...kalau da ada rezeki...jangan lupa share pengalaman korang...aku kadang2x..silent reader je...tapi aku selalu bace entry korang2x semua..insyallah... k la korang..tak taw pe lagi nk ckp dahh...

last sekali aku nak cakap...AKU NAK MENGANDONGGGG10000000X!! eheheheh..peace yoww... :p

ASSALAMUALAIKUM...

Jumaat, 23 November 2012

sedihnya rasa hati

Assalamualaikum semua..

Hari ni aku rasa sedih..sebab tbe2x..adik aku wtsup kat aku cakap yg dia batuk2x..pastu kua bulu.  For ur info, aku ada bela kucing...2 ekor...tapi adik aku ni tak duduk sekali pun...kdg2x ada la balik hujung minggu.

Pastu, dia siap cakap yang kalau nak balik rumah, kene pakai mask.  Erm..aku terus sentap.

Pastu aku ckp kt dia..ikotlah nak buat ape pun..sebab aku da memang terase giler ble dia siap nk pkai mask ble blik rmh kt sni.  Selama aku bela anak2x aku tuu..tak pernah pn aku batuk keluar bulu...aku siap tido dengan dorang..tak pernah jadi cmtu pun..so aku macam tak faham bila jadi cmtu kat dia..

Aku tanye la kat dia..camne leh jadi cmtu..datang dari mane bulu2x tu, sedangkan awk da lame tak balik rumah sini.  Dia cakap..kan dia basuh baju kat rumah aku, so bulu2x tu ade la lekat.  Aku macam susah nak terima apa dia beritahu aku tu... Aku siap nangis bila dia beritahu cmtuu..

Aku selalu pesan kat dia..kalau nak main dengan kucing, mse cium2x dorang..jangan tarik nafas kuat2x..takot bulu masuk dlm idong...sebab dia tu senang kene selsema... Entah lah...dia sampai cakap aku ni tak sayang dia dan lebih sayangkan kucing.  Akak mane yang tak sayangkan adik...dan aku memang sayang anak2x aku tuu..

Entah la korang..sedih gilerrr...ni dia sampai batuk berdarah...sebelum ni pernah je batuk berdarah..aku siap teman dia g jumpa doktor..takde plak doktor cakap punca dari kucing...doktor cuma cakap tekak dia luka je..so darah tu datang dari luka kat tekak dia tuu..

Taknak cite kat suami..sebab nanti dia lagi sedih...so..cite jela kat korang.. :((

p/s : tak pernah pakse sape2x pun sayang anak2x aku tu..

Rabu, 21 November 2012

Grass Seed

Assalamualaikum semua..apa khabar hari ni..hope korang semua sihat2x semua..

So today...aku dah terima grass seed untuk shiro and shimo....yeayy!! Balik ni nak singgah beli tanah..nak tanam rumput..weeehoooo....!!

Da bace instruction untuk tanam rumput ni..alahai...da lame x tnam menanam smnjak ddk kat rumah bertingkat2x...takot mati je rumput tu nanti..!! ahahahha

So, nanti aku update ye..cmne gayenyer rumput aku tuuu..muahahahha....

p/s : tgn aku ni pns ke tgn sejok ekk?? :p

Selasa, 20 November 2012

this is my cycle 7 chart

Sesaje nk share cycle 7 aku..feeling2x macam nk pregnant arr...suhu tetap je..sekali hampe jugak...pe2x pon..enjoy my chart..hahahaha..bleh ke gitu?


cycle 7 
Ni la chart aku sebelum aku telah didatangi sahabat baik saya yang tak pernah melupekan saya setiap bulan..saya ingat kan dia xnak jumpe sy dahh..rupenyer terlambat skit..huhuhu~

tengok la kat CD18 tu, sampai CD29 kan sekata je suhunyer tuuu..tengok la sebelum tu cmne..mcam gunung ape tah..ahahahah... Aku da feeling2x pregnen da mse tu..tapi byk yg buat aku rse aku tak pregnen...

1. Aku takde mengidam
2. Aku takde meloye2x
3. Perubahan pada warna puting (aku tak pasti..sebab mmg da gelap..ahahahah)
4. Selalu buang air kecil (mmg aku selalu ke sane sbb aku kuat mnum air n opis sgt sjuk)
5. Kuat makan (mmg aku kuat mkn walaupun aku kurus)
7. Pening-pening (pun takde jugak)

tu la selalunyer yang orang alami yg mne..memang aku xalami pun..Aku da agak..mesti nk samekan cycle dengan dak opis aku..aku penah dengar la..ble sekumpulan perempuan ddk di tempat yg same..dorang bleh samekn tarikh piyed dorang..huhu..btl ke? Tapi tu la yg aku alami..sebelum ni..aku pernah smpai CD25 hingga la CD27 xpernah sekali pun lebih dari tuu.. CD25 tu pun pernah sekali jekk...and Period aku memang 7 hari tetap setiap bulan..pernah sekali je jadik 6 hari...aku pun tak tahu nape.

Tapi yang aku perhati, selalunya bila period..CD2-3 baru kua ketul2x..ni hari je da kua..xsabo betul... Tapi kan..aku hepi sbnrnyer kua gitu..sbb yg xelok tu..da kua..bgus la kan??

Aku nak tanye kat korang ni..nk buat huruf besar semua.. WAKTU KORANG PERIOD, PERNAH TAK KUA MACAM DAGING, MEMANJANG MCM TELUR IKAN..TAPI BUKAN DARAH...MEMANG MACAM DAGING..AKU TIAP BULAN JADI GITU..NORMAL KAH??

CD01-20.11.12

yup....bermulalah CD1 kembali..marilahhh bergoyanggg...marilahh bergoyanggg....GRRR~~

Period untuk bulan ni telah bercelaru memandangkan telah lewat selama 4 hari, sekarang...jadi xregular..jauh sangat2x..huhhh~~ pasni, mungkin continue berurut or g lppkn..blum decide lagi..

tu je..bye..Assalamualaikum..

Isnin, 19 November 2012

Pray for Gaza

Assalamualaikum semua..salam hari Isnin.

Hari ni, marilah sama-sama kita menadahkan tangan menyedekahkan Al-fatihah buat pejuang-pejuang Islam yang telah mati syahid.. -Al-fatihah....

Amin...

Pada aku..sesiapa sahaja yang meninggal di sana ialah pejuang.  Tak kira la...da tua ke..baby ke..tetap pejuang..

Semasa kita sedang kerja, sedang tido, sedang makan, sedang bergurau senda bersama anak2x..suami...adakah kita tahu apa yang mereka sedang alami di sana? Bagaimana tido mereka? Bagaimana makan mereka? Bagaimana keluarga mereka?

Kita bertuah, tinggal di bumi Malaysia ini,...aman dan bahagia.  Bagaimana saudara-saudara Islam kita di sana? Setiap hari, setiap saat berjuang untuk nyawa mereka..Masyallah....sayu hati aku bila melihat foto demi foto mangsa kezaliman Zionis.. :(

Yang mampu aku berikan hanyalah doa demi doa... Pada semua kawan-kawan, jangan lupa doakan untuk mereka ya.. Semoga Allah s.w.t akan makbulkan doa kita..insyallah...

p/s : hari ni, MCD beri breakfast free, betul ke pe dorang ckp tu? Tentang meraikan kemenenangan mereka? Maksudku Yahudi..erm..entah la ekkk...xberani nak kate pe2x... tapi aku xambik pun...mkn bubur bse je tdi..korang plak cmne?

Jumaat, 16 November 2012

Xmo piyed..bleh?

Assalamualaikum...apa habaq kwn2x semua..hurmm...nengok tajuk tuhh...bleh x tamo piyed?? tapi in a good way la of course...

Today sepatutnya da start CD1,..and i'm waiting now..jangan la piyeddd plishhh...i want double line..double line..haha..gilo ke hape ko ni fira..

hukkkk...namo piyeddddddddddddddddddddddddd...!! :((

p/s : t update ag..hukk...

Isnin, 5 November 2012

Ttc : berurut dengan Mak Yong

Assalamualaikum semua,..salam isnin..ehehhe...adakah anda sperti saya? Tidak sukakan hari Isnin..ehhee..Macam Garfield, dia xsuke hari isnin so..dia buang semua hari isnin dlm kalendar dia...last2x..dia rse boring sbb takde hari isnin..yela...macam kita jgk..ble sesuatu ade...tak dihargai...ble da takde..dok rindu2x...kenn...?? :p

ok la...ok la..dok cite psl garfield lak...orang nak update psl Mak Yong ni haa.. Okey..Hari Jumaat lepas berakhir la sudah sesi mengurut dengan Mak Yong.  Uishh....rase cm gian pn ade nak berurut ni..sedappp...ehehehhe.. 

Lepas habis urut aritu, mak yong cume pesan..kalau ade berita baik..jgan lupe beritahu ya...ehehe..insyallah Mak Yong..jika ada rezeki dari-Nya...akan ku khabarkan pada mu..cewahh...

Erm..rupenyer, ramai jugak blogger yang berurut dengan Mak Yong ni.  Sebab dia cakap, orang yang berurut dengan dia..ramai cakap yang dorang update tentang makyong dekat blog.  Wah...kerlasss makyong taw... tahu pasal blog2x ni smua..ehehe...

Owh ya, makyong ada menawarkan khidmat bertangas dan sauna tauu...ade pakej lagii..haa..jangan tak tahu, mak yong ni dulu keje kat spa...so ade la pengalaman sikit2x.. :)

Kalau nak berurut lepas bersalin pun boleh je..kalau apa2x..boleh la kol makyong...kalau boleh..sebelum datang tu..buat temujanji dulu sebab makyong akan update dalam buku.   Kalau nak main kol arini, nak datang arini...kalau ade rezeki takde orang aritu..boleh la kan..kalau da penuh..tak ke ternganga..ehehhe..

Okey..untuk sape2x yang berminat, ini nombor telefon makyong ye... 012-4819795(makyong).  Okey tu je nak ceritanyer...tak tahu nak cerita pengalaman camne..sebab dalaman kan..kita xnampak.. :)

k bye semua.. :)

Jumaat, 2 November 2012

Pengetahuan : Kucing penyebab ketidakhamilan/kemandulan?

Assalamualaikum semua...urmm..harini ada topik yang menarik nak dikongsikan.  Thanks to Bett coz beritahu this thing..n buat aku nak share jugak tentang hal ni... :)

Pernah tak dengan tentang orang cakap, bela kucing ni boleh menyebabkan kemandulan pada lelaki dan perempuan, dan boleh  menyebabkan kecacatan pada bayi jika anda mengandung?

Penyakit ini dinamakan Toxoplasmosis, yang dibawa oleh parasit yang bernama Toxoplasma Gondii.  Tahukan anda bahawa bukan kucing sahaja yang membawa penyakit ini? Malahan, ada lagi beberapa haiwan lain turut pembawa kepada penyakit Toxoplasmosis.  Dan, tidak semua kucing menjadi pembawa parasit ini.

Okey, macam mana nak hindarkan dari terkena penyakit ni? Kita kena jaga tahap kebersihan kucing kita, tempat membuang, tempat tinggal.. Contohnya, jika ingin mencuci tempat poo dia, kene pakai glove dan mask untuk mengelakkan dari terkena najis atau terbau najis.  Seminggu sekali kena bersihkan bekas poo dan sangkar, yela tempat kita pun nak bersihkan...dan aku pasti korang2x pun mesti bersihkan punye..betul tak?

Pastu,..tadi aku ade tanya veterinar...eheheh...aku tanye la pasal ni ar..aku risau...so vet tu ckp, jangan risau selagi kucing kita ambik suntikan vaksin dan ubat cacing, insyallah terhindar dari penyakit tu... Fuhh...terus lega taw...yela...aku tersangat2x sayang kucing, lagi2x dah tengok membesar dari kecik kan...sayang sangat2x...

Lagi pun, kucing ku ituu..memang tak pernah lepas ambik vaksin n ubat cacing, tempat poo pun hari2x bersihkan..insyallah.. :)

Owhh..to beti...thanks sangat2x beritahu taww...aku appreciate sangat..n tak marah pun..ehehe...aku taw ko syg aku mak jemahh...ahhaha..  :)

p/s : i luv shimo n shiro..anak2x ku.. :)

Khamis, 1 November 2012

ttc : Pengalaman berurut Mak Yong Day 1

Assalamualaikum semua, hari ni dah hari khamis..cepatnya masa berlalu kan.

Sebelum ni aku ada beritahu kan, nak berurut dengan mak yong.  Semalam aku da pergi dah.  Mula-mula tu takut sangat sebab aku ni jenis badan xkuat, kalau urut kuat mesti sakit badan.  Sampai je rumah, mak yong minta nama suami, mak, mak mertua.  Pastu tukar kain batik n berbaring.  Kalau nak bawa kain batik sendiri pun boleh.  Tapi aku malas..ahahaha..

So, mak yong mulekan dengan kaki...xsakit...naik skit..xsakit..n kseluruhannya..xsakit!! Sedap wooo...rase lega badan lepas berurut.  Sebelum ni aku ada berurut..tapi berurut kat spa lahh..dengan orang melayu gak...tapi sakit wooo...adeiii...Tapi dengan mak yong ni..nak pergi berurut lagi pun tak kisah..lagi suke ade..ehehhee

So, hari ni aku akn pergi berurut lagi...kene 3 hari berturut-turut.  Semalam mak yong tanya aku, macam mana period aku.  Regular ke tak, berapa hari.  Dia cakap kalau ada masalah period, beritahu la...so insyallah dia akan betulkan, dengan izin Allah semestinya.

So, esok hari terakhir aku berurut...ermm..pastu mungkin tunggu period lagi sekali berurut lagi n nak pergi lppkn!! Chaiyokkk Shafira!! n Chaiyok to all ttcian!! :)

p/s : psstt3x..., sape2x yang rase malu nk berurut, jangan risau...disediakan kain batik dan kain penutup dada..n urut pn dlm keadaan yang bertutup..xnmpk la tmpt2x yg spatotnyer..ehehhe.. :)