Isnin, 31 Disember 2012

31.12.2012

Assalamualaikum semua..apa khabar,...harap semua sihat..

Hari ni adalah hari terakhir untuk tahun 2012.  Wah..tahun depan da bertambah lagi umur aku..huwaaaa~~ macam xpcaye je tahun depan aku da berumur 27 tahun..ehehhee..issh ssh btul nak terima..ahahha..

Tahun 2012, opkos le ada kenangan gembira dan tidak.  Yang tak tuu,,,kte lupekan je..yang gembira tuu..kene ingattt..bleh x gitu? Ermm...setiap tahun mesti kita ade tetapkan azam kan? Aku ni..xde pun tetapkan azam..cume untuk tahun depan memang ada azam...!! cehh...semangat la tu knon..

Harap2x azam aku tu..akan tercapai lahh...aku xmo beritahu sebab..takot nanti xjadi kenyataan lak..so just keep it secret jelah ekk..ehehehhe... Korang pun, tetapkan la azam ye..tercapai ke tidak..tu cerita lain..yang penting kita ada sesuatu yang kita nk capai..kan??

K la korang..sebenarnya da 3 hari demam,..so xbrape larat nk type..hari ni pun terpaksa kerja sebab nak kene submit tuntutan kerja lebih masa hari ni.  Kalau tak,..memang da mc..sebab suhu badan dekat 39cc dah..huhuuu...

Selamat tahun baru dengan azam yang baru ye.. Sepanjang aku  berblogging ni...kalau ada entry yang buat korang terasa atau kurang senang..aku minta maaf k..marilah same2x kita mulakan tahun baru dengan semangat yang baru!!yeayyy...ehehhehe... Assalamualaikum...

Rabu, 19 Disember 2012

TTC : Asid Folic Appeton

Assalamualaikum semua...

Saje nk cerita,..semalam aku jalan2x dengan lis and omey...pergi makan2x..n gosipping..Sangat best hokkey..dapat share cerita masing2x...wahh sangat lega weii dapat jumpa korang..yang memahami masalah aku...nanti kte jmpe la lagi k!!ehehe

Owh ye..semalam lepas habis makan2x..aku singgah la kat Watson.  Hajat hati nak beli pelapik dalam kasut tu untuk my Mutoq.  Sebab, dia keje banyak berdiri..so nak la cari something to support kaki dia..bagi xsakit kaki bila berdiri lame.  Pastu, last2x..aku beli stokin jek..jenama schol (tak tahu betul ke x ejanyer) katenyer elok untuk relieve foot pain.  Aku ambik jela..kot la okey kan..ehehhe..

Pastu, pusing2x lagi..aku ternampak la asid folic jenama Appeton.  Lame gak membelek,..ermm...last2x aku beli, okey..tu barang kedua aku beli utk TTC.  Yang first thermometer, now asid folic pulak.  Owh ye..mase period boleh ke makan asid folic ni?? Aku tengah piyed ni.. CD4 sekarang..aku dengar..tak elok makan ubat masa period.  Betul ke??

Asid folik kalau korang nak tahu,..elok untuk sapa2x yang nak anak..ehehhe..and elok juga untuk orang yang mengandung.  Orang lain da makan berbakul2x...aku baru nk start sekotak..ahahahah..ketinggalan sungguh aku ni.  Mari lah mencuba dan berusaha dengan ikhtiar2x yang ade..kan??

Tahu x..asid folik ni juga dikenali sebagai vitamin B9?? hah..aku pun baru tahu k..ahahaha..Apa kebaikannya?? Asid folik ni sangat diperlukan untuk membina sel2x baru dalam badan.  Ia juga membina dna baru dan memperbaiki dna yang rosak.  So, ianya sangat2x la bagus untuk baby..kan?? Yela..untuk bina sel2x baru dalam badan tu...dah..jgan tanya banyk2x..aku pun tak tahu..ahahahha

Tahukah anda?? Asid folik ni, suami kita pun boleh makan taw? Ianya boleh mengurangkan kecacatan kromosom pada sperma. Untuk kita plak...elok untuk membantu kematangan telur ovum dan pembentukan placenta. HAAA...giler pandai kot aku ni kan??ahahaha.. Okey2x..semua ni aku dapat dari blog Dr. Zubaidi, kalau nak lagi detail..boleh baca kat sini ok?? Aku just share yang simple2x je...ehehhe..

Tu je, nak share..eheheh..same2x la kita berusaha untuk zuriat or penyambung generasi kita..insyallah.. :)

p/s : semalam singgah mph, ada beli 2 buku tentang kesuburan..ehehehhe...sempat aje.. :p

Selasa, 18 Disember 2012

TTC : CD01 15.12.12

Assalamualaikum..

Sabtu baru ni start semula CD01, so...here we go again..chaiyok3x!!

Cycle 8

Jumaat, 14 Disember 2012

Tazkirah

Assalamualaikum semua..salam jumaat..

Just nak share, kata-kata dari ustaz azhar idrus, t

"Takzirah ada dimana-mana, bukan di surau masjid sahaja.  Di tubuh badan sendiri pun ada tazkirah.  Pipi da kendur, gigi dan gugur, mata dah kabur, uban dan berterabur.  Tu semua takzirah sebagai tanda dah dekat dengan pintu kubur"
hehehe..tu je nak share..menarik ayat UAI tu kn.. :)

bye

Rabu, 12 Disember 2012

TTC : Lagi 3 hari :(

Assalamualaikum..

Kalau ikutkan..lagi 3 hari nak piyed ni..tiap kali nak piyed mesti ade perasaan ni..perasaan berharap tp xmo berharap..takutt..berdebar...ermm..lagi2x sekarang ambil suhu..tiap kali nak tengok suhu..takot je tengok..takmo tengok suhu jatuh.. :(

Hari ni da CD23, kemungkinan piyed delay tu ade..sebab kitaran 25-28 hari.  So, sekarang cuma boleh berdoa dan tawakal..hukk... :(

Duduk kat Meja!

Assalamualaikum semua,..

Hari ni, aku tengah takde mood sikit.  Sebab..aku tengah geram dengan bos.  Semalam dengan hari ni, aku dok pulun buat filing.  Sebab filing kat tempat aku tu agak messy sikit.  So, walaupun tu bukan la sebahagian dari tugas aku.  Tapi disebabkan kekurangan kerani kat tempat aku, aku pun volunteer diri aku untuk uruskan filing tu.  Semalam, aku tutup mana2x fail yang da tebal macam nk tekoyak dah fail tuu..ehehe..pastu hari ni pulak, bukak fail baru dan update la mane2 yang patut.

So, yang geramnya.....bos aku, boleh beritahu kat pegawai len..suruh beritahu aku..suruh duduk kat meja aku.  Buat keje kat meja aku.  Perghh..menyirap aku..yang pertama sebab dia gunakan pegawai lain untuk beritahu aku.   Kedua, apa kejadahnya nak buat filing kat meja aku?? Mana muat,...file tu bukan satu dua...berpuluh2x ye...mana aku nak letak file2x tu semua??

Kalau aku dok luar berborak, takpe la..nak tegur aku..suruh duduk dalam bilik, duduk kat meja.  Ni aku buat kerja,..untuk kebaikan jabatan sendiri, senang nak cari rujukan dalam fail.  Ni tak, aku tengah kusyuk buat..boleh lak jadik camni.  Aku terus jawab kat pegawai aku, yang aku da taknak tolong lagi buat kerja orang kalau camni la jadinya.

Semalam, sesi meluahkan perasaan aku dengan pegawai2x lain..dorang semua cakap cara dia tak profesional, dan tak bertimbang rasa.  Sebab, kat bahagian ni kekurangan orang dan aku bukannya melepak, BUAT KERJA YE...buat kerja..kenapa nak aku duduk kat tempat aku je...lagi pun..kat luar bilik je..xjauh pun...klau dia panggil pun aku boleh dengar...

Entah la ye,..ada juga orang macam ni..staff buat kerja untuk kebaikan jabatan, tapi suruh duduk diam..tak payah buat ape.  Malas aku nak pikir..

p/s : takpelah, anggap jela ujian semua ni..tanda Allah sayangkan aku..

Isnin, 10 Disember 2012

Kegilaanku : Running Man

Assalamualaikum semua....salam isnin.. Alhamdulillah..masih lagi diberi peluang untuk bernafas, dan beribadat..insyallah...

So, hari ni..nak share la skit pasal kegilaan aku yang TERKINI.  Chewaahh..ko pikir ko artis nk update?? ahahaha... kasi la chance aku nak jadik artis kejap...

Lately, aku  memang giler tengok Running Man ni..sangat2x besttt!! Sebab ape? Sebab rancangan ni kelakar, pastu semangat bersukan, haihh..macam2x arrrr... Yang paling best taw, dorang tunjuk tempat2x kat korea yang menarik, makanan2x dorang...ermm..sangat terliur okehh..

Pada aku rancangan ni sangat2x best lahh..kita boleh tengok negara orang macam mana.  Pastu aku dengar kemungkinan Malaysia pun nk buat Running Man nih...Wowwww...sangat baguss kann?? Kalau orang luar negara tengok, and terpikat dengan kecantikan negara kita ni...mesti dorang nk melancong kat sini kan?? ehehehhee...

Haaa....peserta favourite aku kat running man ni nak taw sape?? JONG KOOK!! sangat hensemm..dan peserta yang paling kuat sekali.  Peserta-peserta lain selalu akan komplot untuk keluarkan dia dulu sebab dia sangat kuat...kalau setakat sorang..takkan mampu la nak keluarkan dia...ahahhaa...giler hebat.. :p

Mesti korang tak paham kan ape yang aku cerita.  Korang kene tengok, baru paham... Kalau nak tengok, boleh carik kat youtube je, and kat astro channel 393.  Okeh??

cute kan? Owh Jong Kook!!
Okey dah2x...berangan lebih...walaupun ape pun..my mutoq tetap dlm hati kuuu..cewaahhh...ahahahaha... Okey semua,..assalamualaikum...!! :)

Selasa, 4 Disember 2012

Kecoh : Pengsan

Assalamualaikum semua...

Semalam, kat opis ada buat mesyuarat bahagian dan bersekali dengan jamuan makan.  Semasa mesyuarat berlangsung, semuanya lancar.

Lepas tu, kitorang pun beransur la ke dewan makan untuk jamuan.  Tiba-tiba tengah nak ambik sudu untuk menikmati puding roti, pegawai aku hulur pinggan yang berisi nasi kat aku.  Eh?? nape ni puan?? Kalau ye pun nak bagi aku nasi..xkan le bersekali dengan lauk kan?? ahaha..

Ni haa..bos nak pengsan.. HAHHH??? Yang aku ni, takde rasa terkejot ke ape ke..letak pinggan kat tepi, terus tengok je..Sebab orang dok mengerumun bos dah mase tu...Semua da jerit2x minta kol ambulance.  Mase tu, muka bos sangat2x pucat..dalam hati aku..ishh...da nak mati ke..takotnyeee...

Tak sempat jatuh ke lantai, dorang bawak bos ke kerusi and dudukkan dia atas kerusi.  Yang aku ni ada pengalaman, aku suruh dorang longgarkan tudung and angkat kaki letak atas kerusi. Ada yang tukang kipas, mase tu ada yang dah mengajar mengucap dahh..!!

Tibe2x..xsampai pun 5 minit!! Dah bangun...!! EHhh...cancel panggil ambulance. Yang kawan aku ni..tengah on call ambulan, pergi cakap... "Takpelah encik, puan yang pengsan tadi da sedar, tak jadi la ambil ambulance".  Ikutkan aku..nak tergelak pun ade dengar kawan aku ni cakap camtu..tapi dengan keadaan cmtu..xsesuai la ko nk bergurau kan.

Kawan aku tadi siap tanya, macam mana bos boleh sedar?? Aku ni..terdiam..tak tahu nak kate ape sebab tak pernah hadapi situasi pengsan yang terus bangun.  Masa bos tu sedar, aku macam termenung sekejap...cepatnya bangun..lepas dah bangun tuu..cepatnya segar...haihhh....mengucap panjang akuuu..jangan la pikir bukan2x...itu antara dia dengan Allah.  Tapi seriously, sepanjang aku berkawad selama ni, berdiri berjam2x tengah padang...banyak kali aku terjumpa dengan kes2x macam ni.  Selalunya orang akan mula berasa pening, seram sejuk, berpeluh dan nak jalan pun mesti dah tak berapa center.  Tapi kes yang ni, pesakit ok masa meeting, masa berjalan ke dewan pun ok..tiba2x..nak pengsan.  ENTAH laa..

Pernah terjadi pada kawan aku ni..masa bulan puasa.  Dia memang beritahu kat aku..dia nak pengsan..dia suruh aku pegang dia..tapi aku tak sempat sambut dia masa dia jatuh..sangat berat!! Tapi kes yang ni, masih boleh bergerak sampai ke kerusi, baru pengsan? Ya Allah..aku tak nak fikir buruk, tapi susah aku nak percaya.  

Pernah tak korang pengsan? Apa yang terjadi masa tu? Sebelum nak pengsan tu, apa yang korang rasa? And selepas sedar tu, korang segar or masih lesu?? Sorry, aku tak pernah alami kes yang macam ni, aku nak tahu macam mana pengalaman yang lain.  Pertolongan korang amat diperlukan, sebab?? Kalau takde, dan kemungkinan hanya lakonan...ada sesuatu yang perlu dilakukan..sangat penting..sangat2x penting.. Kalau betul, ada pernah jadi macam ni,...takpe, aku tambahkan lagi pengetahuan aku ni.  

Aku minta maaf sangat kalau korang rasa aku ni jahat ke, bersangka buruk ke.  Tapi aku perlu tanya orang untuk hilangkan syak wasangka aku ni...aku perlu buat..untuk hilangkan pemikiran yang setiap masa berpikir kewajaran bende ni... Entah la korang..bantu la aku nii... Kalau betul dia berlakon..sangat kesian pada yang terkena tuu...sangat2x kesiann... Kalau betul2x sakit..aku doakan semoga dia cepat sembuh..amin...

p/s : pernah rasa nak pengsan, tapi cuba pandang pokok and warna2x ijau...hehehe...pesanan cikgu masa kawad dulu2x... SKUADDDDDDDD!! SKUADD SEDIA!! rindunyerrrr~~