Jumaat, 25 Oktober 2013

TTC : CD01 ON 22 OKTOBER 2013

Assalamualaikum semua...

Short update on my diary jek.. 22hb lepas AF maiii...mihmihmih... So, seperti yang dirancang..here my bbt chart....


Bukit-bukau carta bbtku iniii... Marilah berusaha lagi ye...fighting!!  Owh ye..ikutkan bila AF mai, kena telefon hospital untuk buat xray hsg, tapi sha tak buat..ahahahah... Tunggu bulan 12 baru la sha buat..mihmihh... I'm not ready yet....kena kuatkan semangatku ini..sebab lepas hsg kan, sha boleh tahu either ade blockage ke kat tiub sha, or something wrong somewhere...haihhhh..... Ya Allah,...kuatkanlah semangatku ini...

So,..till meet u next time yekk.. Assalamualaikum... :)

TTC : First treatment at LPPKN

Assalamualaikum semua..

Just short update...8 oktober lepas sha da pergi LPPKN.  Sha punya appoinment petang, so tengahari tu sebelum lunch sha da gerak dari putrajaya.  Sampai je call kawan tanya nak parking kat mana..hahaha.. Kawan sha suggest park dekat sogo sebab parking kt bangunan lppkn tu mahai.  Tapi disebabkan sha and suami ni pemalas nak berjalan, tambah dengan panas dan lapar, kitorang decide parking kat lppkn je.

Sampai je kat sana, dorang tengah break for lunch.  Ada masa sejam lagi, masa dok menunggu tu sha nak ke toilet, so terjumpa lah kafe.  Apa lagi,...terus makan kat sana.  Kafe sana kecik je, tapi not bad la makanan. Kalau sha tak silap lah, kafe tu kat tingkat 2.  

Tepat pukul dua, sha terus ke tingkat 6 untuk register.  Pergi je kat kaunter dan cakap kita da buat appoinment, pastu dorang minta ic suami dan isteri n sijil nikah.  Ambik nombor, pastu dia suruh isi borang, tanya soalan sikit2x.  Lepas tu dapat kad putih, kat dalam tu akan tulis treatment kita semua lahh..

Pastu,...suami kena naik tingkat 7 untuk kuakan sperm,hehehheh.  Dia bagi sticker kat hubby, mungkin untuk tampal pada botol la kot...  Pastu, suami turun sha siap tanya lagi bilik tu camne.  Dia cakap bilik tu besar, siap ada katil..mihmihmihh... Owhhh..gituuu yekkk.. :p

Sementara tunggu hubby, nurse panggil Sha pulak.  Nurse tanya soalan-soalan antaranya period regular tak, berapa hari period, sakit x masa having sex, parent ada sakit tak, pernah buat apa-apa treatment, pernah ambik apa-apa ubat kesuburan tak, ha..kekerapan hubungan sex dalam seminggu,..huhuu...yg ni paling malu nak jawab..ahahah.. Pastu lepas hubby turun, giliran hubby plak ditanya soalan yang similar dengan sha.

Lepas tu, tunggu result sperm keluar.  Baru la semua selesai.  Tapi sperm problem sebab banyak da mati.  Sebabnya??? Not having sex more than 5 days..mihmihmihhh... Memang pun,..sebab masa tu sha baru je habis period, pastu sha kena pergi kursus 3 hari, selang sehari terus appoinment.  Padahalnya,..bukannyer tak baca pengalaman orang lain...datang masa period hari ke 2-5 supaya senang,..dorang boleh ambik darah terus.  Tapi sha abaikan,..nak jugak buat appoinment lepas piyed itu la dinamakan GELOJOH...hehehehhe...

Lepas selesai semua, nurse terangkan suruh sha datang waktu period CD2-CD5 (walk-in), CD9-CD11 buat xray hsg, CD21 ujian darah kali kedua, pastu tunggu haid next cycle untuk buat appoinment jumpa doc on CD2-CD5.  Yang sha tulis CD2-CD5, CD9-CD11 tu bukan pergi tiap hari tuu ye...pilih satu hari antara hari tu...ahahah paham x? kalau tak paham..tanye taw?mihmihmihh....

So,..kitorang terus proceed ke kaunter pembayaran n dikenakan bayaran sebanyak RM90 sahaja.  Iaitu, first visit charge RM40 and sperm analysis RM50. Okehhh... So, next step sha kena tunggu period, which sha akan cerita next entry okeh... PAPAIIIII semuaaa ttcian...



nota kaki : CD = cycle day, Surau tingkat 8,  :)